torsdag 20 februari 2025

Strunta i demokratin!

Det ska inte förvåna någon att de "progressiva" passar på att använda Ukraina-kriget till att smyga in federalismen i EU och i Europa. "Den här krisen visar hur viktigt det är att EU står enat och har ett eget försvar" osv, osv. Federalismen börjar med gemensam skuld. Eller rättare sagt har den redan börjat i.o.m. att EU har tagit över uppgift efter uppgift av medlemsstaterna utan att folket har fått säga sitt. Många små steg blir till sist ett jättekliv, och eftersom det handlar om "bara en småsak" (åt gången) behöver man inte folkomrösta om den. 

Nå, nu handlar det alltså inte längre om några småsteg när det talas om gemensam beskattning, ett gemensamt ledarskap som kan tala för hela EU och ett gemensamt försvar. Att planen är att införa också detta utan att folket får säga sitt om planerna bör inte förvåna någon. 

Det som däremot är förvånande är att det ibland tydligt skiner igenom att folkets vilja inget betyder. Som i Kenneth Mynttis ledare i dagens ÖT i vilken han talade varmt för federationstanken och öppnar upp för tanken att vi kanske borde ge upp vår självständighet. ja han går så långt att han t.o.m. målar upp ett Europas Förenta Stater (EFS) som ett paradis. (Åtminstone ur Ukrainskt perspektiv.) 

Problemet är bara det att folket inte vill detta, varför folkviljan helt enkelt bör köras över - något som alltså Myntti (i misstag?) öppet säger. Han skriver om att Tysklands förbundskansler Olaf Scholz avsåg att ta stora steg mot ett EFS, men att "Med facit i hand inser vi att få av dessa mål har uppnåtts, kanske framför allt för att fotfolket i Tyskland varit av annan åsikt. Alltså är det av omsorg om väljarrösterna som EU-toppolitiker som Scholz låter bli att driva den här typen av reformer."

Inser du vad som sägs här? Folket vill inte ha ett EFS, men vi behöver det. Det är bara av rädsla för att tappa röster som politikerna inte genomför planerna. Inte för att folket inte vill ha det. 

---

Det är intressant hur det ibland är så oerhört hemskt att demokratin monteras ned. Ja, redan det att man antar att så kanske kan komma att ske bör fylla oss med stor fasa. Men ibland, när demokratin är ett hinder för att göra det som de progressiva anser vara rätt, tycks den inte betyda något alls.

Det är en intressant tid vi lever i.  

 


15 kommentarer:

  1. Att slå ihop många nollor och hoppas att det ska bli ett är förstås inte ett bra recept ochbra ur europas synvinkel har förstås inte heller eu som verktyg för sp varit ens avsikten utan nu står europa där förstört börjande "inifrån" "konkursfärdigt" på alla områden med "tillgångar" bara i form av levnadsstandardflyktingar och mentalsjuka ledare.Nationalstaten har igen visat sin överlägsenhet -nu senast i smo i ukraina med avklädning av hela "federala" väst!

    SvaraRadera
  2. Det är med den här frågan som med valet i USA: demokratin är ur funktion. Den idealiserade bilden (fantasiföreställningen) är att makten utövas av det medvetna folket. Verkligheten är den, att dagens politik kräver fördjupad konsekvensbedömning, vilket i sin tur kräver politisk medvetenhet vilket i sin tur förutsätter sakkunskap - och allt det här saknas hos den genomsnittliga medborgaren i vilket land som helst, dem som enligt idealbilden tror sig vilja ha makten.

    Eftersom folk saknar kunskap och inte orkar sätta sig in i komplexa frågor går de på intuition, lite som i religiösa frågor, och löper enorm risk att bli manipulerade av dem som är bättre insatta, men ibland har ljusskygga motiv.

    Ett praktexempel på det här är den uppvärmda relationen mellan Trump och Putin. En politisk kommentator karaktäriserade processen så, att Putin spelar schack - ett spel som verkligen kräver långtgående analyser - och Trump spelar Fia med knuff.

    Situationen är brydsam, för att uttrycka det försiktigt. Betoningen på "folkets vilja" i sammanhanget är fullt jämförbar med tanken att efter omröstning bland passagerarna sätta en semesterfirare med grundskola i spakarna på ett plan som ska flyga folk till södern. Ingen skulle drömma om att flyga på de villkoren, men förakt för relevant kunskap i samhälleliga processer passar alldeles utmärkt.

    Förr var livet enklare. Man slogs mellan byarna och före krig mellan länderna. Trubbiga hjärnor slogs med dito vapen och skadorna var relativ begränsade.

    Nu är läget ett annat. Nu skulle vi behöva stor vishet i stället för enkel uppkäftighet, men få se om det går att ordna.

    Jag instämmer i Kristians sista sats: Det är en intressant tid vi lever i.

    Alfred

    SvaraRadera
    Svar
    1. Alfred. Jag håller, tro det eller ej, helt med dig i det du skriver i det första stycket. Sedan drar du felaktiga slutsatser i det andra stycket. Jag skulle i stället säga att eftersom "folk saknar kunskap och inte orkar sätta sig in i komplexa frågor går de på" medias propaganda. Fortsättningen är sedan igen korrekt.

      Radera
  3. Även vårt allt-i-allo på lokalnivå och med foten i "finrummet" numera även som renew europes (kanske mera talande benämning än man kunde tro vid första anblicken)vice ordförande talar sig varm för federalstaten i sitt inlägg "Europa måste agera nu" i öt.Vi har ju alltsom oftast fått oss till del hur otroligt tidskrävande det är att representera landets folk.Det är i det närmaste ett 24/7-uppdrag.Spår av att det kan bli för mycket av "det goda" ger hon ex.på när hon spinner kring usa.Andemeningen vad hen säger är ju att usa är en skurk som ju då betyder att hela finntuppslandet är i en skurks händer i och med bl.a.dca-avtal och trots att usa är en skurk så är det bra att vi är med i nato som usa styr och är!

    SvaraRadera
  4. Man måste även förhålla sig till realiteterna.

    https://www.hs.fi/kirjeenvaihtajat/art-2000011046524.html

    Spekulerar vilt. Om USA (Trumpistfalangen inom rep mfl) bytt sida och börjar samarbeta med Ryssland, hur ska Europa och EU mfl reagera då? Det betyder att Orban och Fico hoppar på det tåget, men jag tror slovakerna bänder bort Fico. I Ungern har avdemokratiseringen gått såpass långt att det knappast händer där. I Israel finns många extremister i regeringen och man hoppar säkert gärna på rysslandståget. men där är regeringen hyffsat bortröstningsbar. Turkiet joker i närområdet.

    USA/Ryssland samarbetets attityd mot Kina avgör mycket. Åtm trump har inget emot att vänslas med diktatorer bara han får bygga nåt hotell som börjar på Trump...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 15:13. Det är tillåtet för oss småpytsare att spekulera fritt - och vilt. Många gånger är det t.o.m. intressant med sådana spekulationer. Men när politiska spelare och media börjar göra det samma kand et få katastrofala följder. Med detta sagt: USA har INTE bytt sida. Se min senaste text där jag försöker förstå vad som är på gång.

      Radera
  5. Som gammal journalist med ÖT som ny bekantskap förvånar jag mig storligen över dessa Staras och Mynttis inkompetens. Deras "analyser" är förvirrade och ogenomtänkta, deras förslag till åtgärder ensidiga och i vissa fall pinsamt enfaldiga.

    Vill folk verkligen läsa sådant? Hur kan ledningen för tidningsbolaget stillatigande finna sig i situationen? Finns det inga ambitioner bland ägare och läsare att få något slags kvalitet i den lokala pressen? Accepteras de stillatigande som nödvändiga pajaser, har läsarna resignerat? Menar man att en liten lokaltidning inte har råd med eller kan förvänta sig något bättre?

    Det finns ändå undantag och har funnits i österbottnisk press.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är Bonnier som äger ÖT numera.

      Radera
    2. Anonym 20 februari 2025 kl. 20:17, läsarna har nog inget att säga till om och de flesta har säkert resignerat...
      https://yle.fi/a/7-10072152 , https://yle.fi/a/7-10072197 , https://yle.fi/a/7-10072219

      Radera
    3. Anonym 20:17. Myntti brukar vanligen vara en journalist som tänker själv. Det gör han säkert också i denna fråga, men ibland far det bara helt enkelt fel. Också för honom.

      Radera
    4. Man kan tänka på Mynttis stort uppslagna krav på att polisen ingriper när Bosundsborna röstade fel i presidentvalet.

      Radera
    5. Han är nog medveten om vad hans penna skall göra för avtryck att han blir ihågkommen på "palkkapäivä" annars kan han glömma läckerheterna på cm's diskar.

      Radera
    6. Vad är det för samhälle han eftersträvar? Jag föreställer mig att man - för att inte vanhelga - efter gudstjänster och möten ålägger byborna att mangrant infinna sig utanför lokalen. Sedan vidtar omskolningen, man läser upp någon särskilt inspirerad ledartext av fr. Stara och barnen förhörs av bypolisen? Kanske får de sjunga någon progressiv sång?

      Kanske är hr Myntti inte så sträng. Kanske det räcker om man i nästa val ser en tydlig tendens i röstningen i riktning mo de rätta partierna och åsikterna, och det därför kan antagas att den korrekta propagandan burit frukt?

      Det skulle vara intressant om han själv redogjorde för sina metoder på denna plats. Tipsa ÖT!

      Radera
  6. Och du kristian försvarar usa ännu idag. Usa har inte bytt sida säger du vilt spekulerande som alltid. De är i sin själviskhet och tidigare kanske välfärdsblinda godhet och övertro på sin obeständiga girighetskultur bara rädda att igen få en slagsida typ som det hädiska namnet pearl harbour fick;vilket ju blir ett faktum för alla gudlösa människor och stater.
    Men du är som alla av filmrulleplasten och ljudbandevalspappers och kisedansmediernas vetare bara envis ja som envis oxe i ditt eget draganspår. Kanske vi alla i fria ' demokratiska stater' är lika förbålt dumma. Apokalypsen är i full gåmg och jag är lika hatisk mot beroendena och lögnerna som tiden gett oss som förr

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ulrik. Jag håller med mycket du skriver om USA. Absolut. Man kan dessutom lägga till en hel del. Bland annat att de inte är utan skuld när det gäller hur Ukraina-kriget startade 2014.

      Men det att USA inte har bytt sida är inte spekulation. Alla fakta visar att så inte är fallet.

      Radera