onsdag 6 mars 2019

Europa i fara?

Den franske presidenten Emmanuel Macron har räckt ut sin hand till Europa. Igen en gång. Både i ett tal till Europas medborgare och i ett inlägg i flera Europeiska tidningar varnar han för att Europa är i fara och säger att det kommande EU-valet är ett ödesval för Europa. Enligt Macron är det nationalismen som är den stora faran.

Nåväl, Macron får ha sina åsikter, och andra får vara av annan åsikt. Eller får de? I Macrons åtgärdsplan, som tycks vara omfattande och som innehåller en del båda bättre och sämre saker, finns en sak med som borde stämma till allvarlig eftertanke. Macron säger att " vi borde genom europeiska riktlinjer förbjuda alla hat- och våldsbejakande inlägg på nätet, detta eftersom respekten för individen är grunden för vår civilisation".

Det här är ett mycket farligt förslag, och något som, om det faktiskt skulle genomdrivas, skulle utvidga den redan omfattande censur som bedrivs. Ja, jag vågar hävda att detta mycket väl skulle kunna innebära dödsstöten för yttrandefriheten som vi har uppfattat den. Nu kanske någon undrar hur det skulle kunna bli på det sättet. "Hat- och våldsbejakande" är ju något ont, vad förlorar vi på att helt förbjuda sådant? Problemet är bara det att termen "hatprat" är så väldigt luddig. Framför allt i ett samhälle som vinnlägger sig om politisk korrekthet faller mycket som inte är "hatprat" inom den ramen. Redan idag kan man bli beskylld (och även fälld) för "hatprat" om man återger islams historia på ett historiskt korrekt sätt. Eller varför inte om man säger sanningen i hbt-relaterade frågor. Det finns nämligen en massiv blindhet hos breda lager av den europeiska befolkningen  idag som gör att vi inte klarar av sanningen. Där sanningen blir stämplad som, just det, hatprat. Se t.ex. redan de reaktioner (och den fullständiga blindhet) som finns bland vissa kommentatorer på denna blogg där vissa inte ens klarar av att se skillnad på kritik av opinionsbildningen kring homosexualitet och kritik mot homosexualitet i sig.  

Om vi ska förbjuda alla "hat- och våldsbejakande inlägg på nätet" kommer det att bli kö till domstolarna. Och så tvingas vi införa en censurmyndighet som inte kommer att förlora mycket, om ens alls, åt Orwells sanningsministerium.

Det här är inget vi vill börja med, och om detta är priset för att bevara EU så ska jag säga det rakt ut: Det priset är alldeles för högt.

Ja, och dessutom avslöjade sig Macron. Det var aldrig aktuellt att låta Storbritannien gå ur EU. Det är nämligen överhuvudtaget inte möjligt att göra det – något jag har påtalat redan flera gånger. Nu fick vi det mer eller mindre svart på vitt.  

2 kommentarer:

  1. Upprepar min kommentar från tidigare då den tangerar det du här skriver om... Sedan om det sista du skriver, att det inte är möjligt för Storbritannien att gå ur EU, varför inte ? ( Har antagligen följt med för dåligt...)

    Kom att snubbla över följande video (ca 15min) https://www.youtube.com/watch?v=0iWAwfXCslA Yle har ju nog också haft många artiklar om detta och vem som röstat vad av de finländska EU-parlamentarikerna ( en gång var det tre centerpartister som röstat för... ) Senaste på Yle är väl denna ; https://svenska.yle.fi/artikel/2019/02/26/eu-parlamentets-enda-piratpartist-slass-mot-direktivet-som-skulle-lagga-filter-pa Tycker att Henrik Jönsson sammanfattar det hela ganska bra, kanske det vore på sin plats med ett nytt blogginlägg för alla skeptiker som inte tror på att yttrandefriheten håller på att skärpas rejält ? Vi har redan GDPR, pröva att öppna följande länk, https://www.commercialtrucktrader.com/ ! Även med "Tor-browser" som ska vara sååå hemlig får man samma svar....

    E

    SvaraRadera
    Svar
    1. E. Ja, yttrandefriheten håller helt klart på att kringskäras, och det ordentligt. GDPR är förstås i huvudsak en annan sak, men kan tydligen också användas för att tysta ner de icke-havliga.

      Vad gäller Storbritannien så är jag övertygad om att det finns starka krafter som aldrig kommer att tillåta något Brexit. På pappret måste man respektera folkviljan, men utträdet uppskjuts och uppskjuts tills det faller av sig självt eller någon beslutar sig för att ordna en ny folkomröstning som makulerar den förra.

      Radera