torsdag 21 mars 2019

Reflektioner efter ett terrordåd


Det finns knappast någon som inte har hört om det fruktansvärda massmordet i två moskéer i Christchurch, Nya Zeeland i fredags. Dådet, som ledde till 50 personers död och som lämnade många svårt skadade sägs ha gjorts för att hämnas offren i terrordåd gjorda i islams namn. Min första reaktion när jag hörde om detta dåd var, liksom för säkerligen de flesta, avsky. Sedan kom frågorna: Varför? På vilket sätt kan någon mena att något blir bättre av att på detta sätt gå in och meja ner en massa människor som är samlade till bön? Människor som inte hade något alls att göra med de terrordåd som gärningsmannen sade sig vilja hämnas – annat då än att de hade samma tro. Eller tror den här mannen, den här terroristen, faktiskt på allvar att det slutar här? Först några terrordåd, som han hämnas, och sedan ... Ingenting? Det är inte så det fungerar. Hämnd leder bara till ytterligare hämnd. Hat leder till mera hat. Och de som kommer att bli utsatta för nästa hämndaktion kommer inte att vara den här terroristen eller ens några av hans släktingar eller ens människor som han kommit i kontakt med. Min gissning är att hämnden för detta dåd kommer att utkrävas i Nigeria. Eller i något annat liknande land. Offren blir, igen, människor som inte hade något alls med tidigare dåd att göra.

Sedan slogs jag också av en annan tanke. Detta terrordåd uppmärksammades stort i vår media, och Finlandiahuset lyste mörkblått för att hedra offren. Ungefär samtidigt skedde det ett annat terrordåd – just i Nigeria – där över 50 kristna föll offer för islamsk terrorism. Detta dåd var bara ett i raden av grymma terrordåd mot kristna människor i Nigeria. Under de senaste tre veckorna har 120 kristna dödats i olika terrordåd i landet, och under 2018 dödades ett tusental kristna av muslimska terrorister i landet. Det här har inte uppmärksammats alls i vår media, och Finlandiahuset antog inte heller någon annan färg för att hedra dessa offer. Varför är det så här?

Jag har försökt fundera på den frågan, och jag har kommit på fyra olika möjliga svar. Två mindre troliga och två mera troliga. Vi kan börja med de mindre troliga. Det kan vara så att dessa terrordåd helt enkelt har gått medias vakthundar förbi. De som skriver våra nyheter har helt enkelt inte hört om detta. Det här är väldigt osannolikt, måste jag säga. Lika osannolikt är då att de som skriver våra nyheter, och de som sitter som "gatekeepers" på nyhetsredaktionerna helt enkelt ansåg att detta inte var så viktigt att det behövde slås upp i nyheterna. Dessa två svar är möjliga, men som sagt mycket osannolika. Mera sannolikt är då att det handlar om rasism. Ja, du läste rätt: Rasism. Femtio färgade människor i Nigeria dödade. "So what? De har ju ihjäl varandra hela tiden där, inte kan vi slå upp det stort varje gång en sådan sak sker." Men när en liknande sak sker i det vita Nya Zeeland, då är det en nyhet. Må vara att offren inte var vita. Eller så det troligaste svarsalternativet: Terrordådet i Nigeria passar inte in i det narrativ vår nyhetsmedia vill förmedla. Det narrativ som går ut på att muslimer är offer och kristna är förövare. Därför slås ett dåd som det i Nya Zeeland upp stort medan liknande dåd i Nigeria förbigås med eller mindre total tystnad.

Jag blir som sagt inte riktigt klok på det här, men jag misstänker starkt att det handlar om det sista alternativet. Detta för att det inte skulle vara något nytt att så sker. Vår vänstervridna kulturradikala media har en agenda, ett narrativ som de vill pådyvla oss. De vill få oss att tänka på ett vist sätt. Det faktum att ett terrordåd med muslimer som offer slås upp stort medan ett liknande terrordåd med kristna offer förtigs fullständigt passar som hand i handske i detta narrativ.

Eller finns det någon som har ett bättre och mera troligt svar på frågan? Hur som helst visar denna oerhörda snedvridenhet i nyhetsrapporteringen – igen en gång – hur viktigt det är att läsa brett. Att inte bara ta del av mainstreammedias nyhetsrapportering utan att också läsa alternativmedia. Det måste vi göra om vi vill ha en mera balanserad bild av vad som händer.

4 kommentarer:

  1. Islamiseringen av väst så långt gången att det börjar nästan bli omöjligt att rapportera om muslimer som förövare! Nigeria ett aktuellt exempel, andra absurda fall är pratet om "IS-resenärer", "hemvändare" osv.
    Det går snabbt nu....
    Johan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Johan. Om jag förstår dig rätt menar du att det inte bara handlar om ett narrativ media vill pådyvla oss utan att det redan har gått längre än så. Förstod jag dig rätt? Intressant tanke i så fall!

      Radera
  2. Det är lätt att hålla med dig. Det som hänt i både Nya Zeeland och Nigeria är avskyvärt. Fullständigt avskyvärt.
    Det är också lätt att hålla med dig om att rapporteringen i media varit ska vi säga selektiv.
    Bakgrunden till varför rapporteringen är som den är kan du och vi bara spekulera kring. Inget mer. Du spekulerar och pekar finger, men har egentligen ingen insyn som är värt något. Det senast jag läst om din sysselsättning är att du är pälsfarmare.
    Det kan handla om propaganda, det ska medges, men tror du faktiskt att vi idag lever i ett samhälle där media sinsemellan kommer överens vad de ska tuta i oss? Hemliga möten, konspirationer och allt sånt?
    Eftersom du själv är duktig på att spekulera, så tillåt mig att spekulera lite. Du skriver nästan aldrig om de vidriga och systematiska sexuella övergreppen inom den katolska kyrkan. Jag spekulerar att du försöker blunda för det och låtsas som om ingenting hänt för att din bild av den genomgoda och ömma kristendomen inte ska krackelera.
    Kristna, katolska äckel begår avskyvärda brott. Systematiskt över en väldigt lång tid som lett till oerhörda lidanden. Och du tiger om det. Kristna klarar tydligen inte heller av att behärska sig, så de är inte bättre människor än andra.
    Är det en del av din propaganda att vara tyst om det?
    XYZ

    SvaraRadera
    Svar
    1. XYZ. Du gör dig skyldig till tre tankefel i dina spekulationer. 1. Det här är en blogg. En blogg jag skriver på min fritid. Jag har ingen skyldighet att ge en heltäckande bild av världens alla händelser. jag har ingen sådan ambition. Ja, jag har inte ens möjlighet att göra det. Media däremot, de har ambitionen - och skyldigheten - att göra detta. Varför de inte gör det kan vi som du konstaterar spekulera i. Om du har något annat svarsalternativ får du gärna föra fram det. 2. Jag har faktiskt skrivit om övergreppen i den katolska kyrkan. Åtminstone i ett par kommentarer. Så jag tiger inte om det. 3. Det är inte fråga om "kristna katolska äckel", utan det är fråga om pedofiler som har nästlat sig in i den katolska kyrkan. KK:s brott är att de har skyddat dessa pedofiler och att de har varit allt för godtrogna och dessutom skapat sådan miljöer där övergreppen har varit möjliga.

      Ja, och dessutom byter du samtalsämne. Men sedan ännu angående det du kallar mina spekulationer. Som sagt, om du har ett bättre svar än något av de fyra jag presenterade får du gärna komma fram med det. Dessutom är det alternativ jag lyfter fram, som sagt, helt i linje med hur media fungerar idag. Det finns en agenda, ett narrativ som ska lyftas fram och matas ut. För detta krävs inget av det du hävdar. Det räcker med en gemensam värdegrund och syn på livet. Och det finns det i dag inom media. "Vänstervriden och kulturradikal" kallade jag den ovan. Man kan använda andra ord som säger samma sak.

      Radera