måndag 25 mars 2019

Stora fel i bibeltolkningen?

Det kom en kommentar under texten Efesusläxan som var av sådan art att den behövde ett längre tillrättaläggande. Kommentaren lydde: " Kristian har flera stora fel i sin Bibeltolkning. Den ena är att han har en exkluderande tolkning där enbart de "rättrogna" har en plats i kyrkan, men kyrkan måste vara inkluderande! Det står klart i Bibeln att alla som vill tro ska vara välkomna. Man kan inte bygga en kyrka där bara en liten procent av befolkningen känner sig hemma."

Guds ord är klart och tydligt i den här frågan: Alla som vill får komma till Herren Jesus. Något annat har jag förstås inte heller hävdat här på bloggen, utan det ovanstående påståendet får kommentatorn själv stå för.  "Kom till mig alla ni som arbetar och bär på tunga bördor, jag ska ge er vila" (Matt. 11:28), "Men åt alla dem som tog emot honom gav han rätt att bli Guds barn" (Joh. 1:12) och "Den som kommer till mig ska jag sannerligen inte kasta ut" (Joh. 6:37). Tydligare än så kan detta inte sägas.

Det är Jesus som låter hälsa detta åt oss människor. Men märk väl, och det är här det far galet för den anonyme kommentatorn: Den som säger detta är den Jesus som evangelisterna och apostlarna presenterar för oss. Vi behöver akta oss väldigt noggrant för att skapa oss en egen Jesus, en Jesus som är annorlunda än den Jesus vi möter i Nya Testamentet. Hur är det, nämligen? Kommer vi verkligen till Jesus om vi skapar oss en egen Jesus som säger något annat än det som Bibelns Jesus säger? Som står för något annat än det som Bibelns Jesus står för? Kommer vi verkligen till Jesus om vi, för att ta ett exempel, säger oss komma till honom men samtidigt förkastar det som aposteln säger vara "Herrens bud"? (1Kor 14:33-38) Hur kan vi säga oss komma till Jesus om vi samtidigt inte lyder de bud han ger oss? Eller om den Jesus vi har skapat åt oss säger något annat än det den verklige Jesus säger om äktenskapet? (Matt. 19:4ff) Kommer vi då verkligen till Jesus, eller far vi vilse i vår egen fantasi?

Vi ska inte, och vi får inte, skapa oss en egen Jesus. En Jesus som bara finns i vår egen fantasi. Den Jesus som finns och som kallar oss människor till sig, som lovar att han inte ska kasta ut oss och som lovar att ge oss vila – det är den Jesus som evangelisterna och apostlarna presenterar för oss. Evangelisternas och apostlarnas Jesus, om vi får säga så, är en Jesus som också har väldigt tydliga och klara uppfattningar om etik och om mannens och kvinnas uppgifter och roller. För att hålla oss till exemplen ovan.

Att hävda detta innebär inte att man har "stora fel i sin bibeltolkning". Nej. När man hävdar detta förstår man Bibeln på rätt sätt. Så som den är skriven. Det innebär inte heller att man är exkluderande, utan det här innebär att man är ärlig. Men visst är det så att vi får komma till Jesus med våra felaktiga uppfattningar. Det är vi många som har gjort. Men när vi kommer ska vi inte sedan försöka omvända Jesus till våra felaktiga uppfattningar eller skapa om honom till vår avbild, utan vi ska lyssna på honom och rätta oss efter honom. Omvända oss.  

Kyrkan är inkluderande, och det samma gäller för Jesus. Han vill att alla människor ska komma till honom. Men uttryckligen till HONOM. Inte till någon falsk Jesus som vi själva har skapat. Kyrkan, och Jesus, kan aldrig inkludera falsk lära och falska gudsbilder. Dessa kan inte och får inte ges rum i kyrkans undervisning och i kyrkans ställningstaganden. Har vi fel uppfattningar i några frågor är vi förstås välkomna ändå, men som sagt så kan vi inte framhärda i dessa våra felaktiga uppfattningar. Och framför allt kan vi inte försöka pådyvla kyrkan, och Jesus, dessa felaktiga uppfattningar. Om vi gör så skapar vi en falsk kyrka och en falsk Jesus.

Jesus är nämligen den han är, och vem han är berättar evangelisterna och apostlarna för oss. Någon annan Jesus än den Jesus vi möter i NT finns helt enkelt inte.

13 kommentarer:

  1. Det var ju liksom det jag sa.

    Men, Kristian valde att göra mina ord till sina egna och svarade därför inte på påståendet. På så sätt valde han att tillrättavisa mig för mina "fel", istället för att erkänna sina egna fel (som vi alla tydligt kan läsa om här på bloggen dagligen). En räv bakom örat har han den där Kristian!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har du svårt att förstå skriven text ? Ett mer förklarande svar kan knappast någon ge på ditt påstående !

      Radera
    2. Anonym 11:24. Tyvärr är det ett beklagligt faktum att många idag inte klarar av att läsa skriven text. Om det sedan beror på att de läser slarvigt, att de inte orkar lägga sig in i ämnet eller om det handlar om djupare problem må kanske vara osagt. Men tråkigt är det i vilket fall som helst.

      Radera
  2. Skall vi ställa några nyckelfrågor till anonym som utan att definiera talar om att kyrkan skall vara inklusiv. Om många synder säger Bibeln ' att ni har låtit er bli tvagna(tvättade från delaktighet i dem). Alltså kan vi komma till rätt kyrka och bli rena därsom Nåd är Nåd och synder synd och där ämbetsbrott inte bedrivs. Men vi skall inte komma och kräva lovlighet till något ont eller styggeligtutan ödmjuka oss under Lag och nåd för att bli fria; framförallt en gång i himmelen. Vi andligt och annars fattiga syndiga människor må bekänna Gud och Bibeln till ära och höra Nådens Ord till efterföljelse....

    SvaraRadera
  3. Dags att strunta i alla sorters påhhittade religioner. Det är bara ett sätt att styra stora människomassor.
    https://www.hs.fi/tiede/art-2000006049065.html

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 20:11. Jag håller helt med dig! Det är dags att strunta i alla påhittade religioner. Men det finns en religion som inte ryms inom den definitionen. Artikeln du länkade till var låst, men om jag förstod saken rätt handlade den om moral och om straff/behov av att kontrollera människomassorna. Detta gäller också alla världens religioner, med undantag för en. Gissa vilken!

      Radera
  4. Jag ger ingenting för foliehattarnas galna konspirationsteorier om att kyrkan skulle ha övergett den sanna tron och skapat "sin egen" Jesus. Sådana hysteriska tankar speglar bara den rädsla som den som är jagad av vilddjuret känner.

    Problemet som Kristian & Co här gör, är att de har hittat några stycken i Bibeln som stämmer exakt in på deras eget sätt att tänka och sedan ignorerar de fullständigt allt det andra. Men, Bibeln ska ju inte läsas som enskilda stycken, den ska läsas i sin helhet och tolkas utifrån det!

    På så sätt är det ju Kristian & Co som skapat sin egen påhittade religion av stycken ur Bibeln som han har klippt och klistrat för att passa in i hans världsbild. Liksom många andra frikyrkopredikanter och glada amatörer har gjort också.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanske ' kyrkan' klippt bort några saker om livet tron och äktenskapet och så kladdar du till med världsmetssmörja?

      Radera
    2. Inte ' skulle vi ignorera' allt det andra. Det är ni som för in diskussionen på vissa saker där ni vill befästa vad ni ignorerat och fört in av avfall och avsteg.

      Radera
    3. Anonym 09:51. Först och främst: Vänligen acceptera kommentarspolicyn jag infört och använd någon form av signatur så det går att se vem som skrivit vad. Det blir så väldigt råddigt när det bara är anonyma kommentarer i kommentarsfältet. Detta alltså om du inte vill skriva under eget namn, vilket givetvis vore det bästa.

      Men sedan till saken. Du har fel. Det är precis tvärt om. Det är de som idag går bort från uppenbarelsen som väljer bort avsnitt ur Bibeln. Det kanske bästa exemplet på detta är Björn Vikströms bok "Monta rakkautta" där han helt ignorerar det tydligaste stället i NT där Jesus talar om äktenskapet.

      Sedan har du också fått det om bakfoten hur det går till när man läser Bibeln. Man gör inte som du påstår, att man "har hittat några stycken i Bibeln som stämmer exakt in på deras eget sätt att tänka". Nej, Bibeln kommer först, och sedan får vi korrigera våra felaktiga uppfattningar gentemot det Skriften säger.

      Men, som jag har tvingats konstatera redan många gånger här, om du på något sätt blir lyckligare av att tro att det är som du, fullständigt felaktigt, tror så må du givetvis göra det. Men vänligen behåll dina märkliga funderingar för dig själv!

      Radera
    4. Som vanligt har Kristian inte förstått någonting av det jag skrev, men det kan man ju inte förvänta sig heller av en bråkmakare (rätt ord om provokatör).

      Det är Kristian själv som plockar de delar han vill från Bibeln och sedan klipper och klistrar så att Bibeln passar in i hans fantasiverklighet.

      Det är kyrkan som läser Bibeln i sin helhet och lär ut den sanna tron!

      Radera
    5. Är det den sanna tron att viga frånskilda till äktenskap fast Jesu ord och JESU ord genom Paulus inte uppfylls? De må nu som konung David leva tillsammans som man och kvinna där så hänt att man inte haft tro som Jesus förklarar men inte sprida smittan som bla fi-sve folken gjort. Samt söka frälsning och inte bara nya partners.

      Radera
    6. Anonym 10:19. Ser du skillnaden mellan hur du argumenterar och hur jag gör det? Du påstår någonting. Punkt. Jag påstår det motsatta. Och ger exempel på vad jag avser. Gå du och gör sammalunda! Då kanske det går att ta dig på allvar. Problemet är bara det att det inte finns några gångbara exempel. Men en massa av motsatsen. Ulrik tog fram ett.

      Radera