torsdag 14 mars 2019

Orealistiskt!

I morgon ska det tydligen skolstrejkas. För att få politikerna att börja göra någonting åt klimatet. Märk väl ordet "någonting". För det är det det handlar om. Någonting behöver göras. Det är budskapet. vad detta "någonting" sedan är definieras inte så noggrant. "Vi måste skära ner på koldioxidutsläppen!" kan kanske någon säga. Men hur detta ska gå till kan ingen riktigt säga. Eller rättare sagt: Realistiska förslag saknas.

Jag var inne på Yle:s valkompass idag. (Mera om det senare.) Jag tycker det är lika intressant att se vilka kandidater som kommer längst ner på listan sedan jag kryssat i mina svar på de trettio frågorna som att se vilka som kommer i topp. En av de som kom sist var en grön kvinnlig kandidat. Bara på skoj kollade jag upp vilka kommentarer hon gett till de olika frågorna. Klimatavdelningen var mest intressant. Eller rättare sagt: Mest flummig. Igen detta att "någonting" måste göras. Diesel- och bensinbilar skulle förbjudas. Skogsavverkningen begränsas hårt. Skatt på köttätande. Med mera sådant. Ja, och sedan skulle det införas basinkomst, pälsdjursnäringen skulle givetvis förbjudas, det skulle satsas mera på utbildning och vård. Mögelskolor skulle saneras och byggas om. Och så vidare. Men inte ett ord om varifrån pengarna skulle tas. Ja, något om att vi hellre skulle höja skatterna än att dra ner utgifterna fanns det nog där, men den skattehöjningen for till att balansera den budget vi kämpar med idag. Utan allt det denna gröna kandidat ville införa.

Igen detta samma: Realismen saknas. Alternativen som kunde förverkligas, på riktigt, lyser med sin frånvaro. Det går bara att ropa både högt och länge om att "någonting" borde göras, men det som föreslås skulle rasera landets ekonomi, och det snabbt.

Behöver jag säga att jag blir beklämd av dylika saker? Både av skolstrejker och av gröna riksdagskandidater.

Så nej. Skolka inte. Gå, också i morgon, till skolan. Se till att få en bra utbildning för att sedan kunna forska och ta fram de verkligt realistiska alternativen. De som går att förverkliga. Om vi kommer till att vi faktiskt behöver få ner koldioxidutsläppen. För verkligheten är att vi idag ännu inte har de alternativ som på riktigt kunde göra förnyelsebar energi till ett realistiskt alternativ fullt ut. Men det går säkert att hitta lösningar. Men inte genom att skolka från skolan. Utan genom att, tvärt om, satsa på skolgången och genom att sätta ner den tid och den energi det krävs för att hitta de bra lösningarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar