fredag 15 mars 2019

Klimatval?

Det har sagts att vårens riksdagsval i Finland kommer att vara ett klimatval. Det må vara som det vill med den saken, men för min del kommer det att stämma. Jag letar nu med ljus och lykta efter den kandidat som har mest realism och sans i sin klimathållning. Och det finns nog kandidater att välja mellan. På Yle:s valkompass stod ett par kandidater på 100% efter att klimatavdelningen var avklarad när jag gjorde testet. Det blir en av dem som får min röst. Behöver jag säga att det fanns sådana som stod på 0% också? En rad röda och gröna kandidater. Där är sansen och realismen väldigt avlägsna!

Oberoende av om vi menar att klimatförändringen beror på mänsklig aktivitet eller inte är vi alla, hoppas jag åtminstone, av den åsikten att ren energiproduktion är bättre än energiproduktion som smutsar ner. I den meningen är vind- sol- och vattenproducerad el bra. Ja, också vatten, även om många miljömedvetna har valt att inte gilla den typen av elproduktion. Problemet är bara det att dessa alternativ är så oerhört osäkra. När det är som kallast och vi behöver mest el blåser det inte (eller åtminstone mycket mindre än när det inte är kallt) och solen orkar då bara krypa över horisonten några få timmar per dag. Vattenkraften är säkrare, men den är som sagt inte lika "renlärig" som vind och sol. Ja, och så är dessa alternativ framför allt så oerhört mycket dyrare än fossilt producerad el.

Det handlar alltså om osäkerhet och om priset. Det är därför jag inte kan ta en riksdagsvalskandidat seriöst som hävdar att vi med en snäv tidtabell måste gå över till renare energiproduktion. Sådant prat är helt enkelt orealistiskt. Det går inte att hålla igång ett ordnat samhälle samtidigt som vi kastar oss ut i det okända genom att stänga ner den fossila energiproduktionen innan vi har trovärdiga och fungerande alternativ! Motargumentet är förstås att vi inte anstränger oss att hitta dessa alternativ om vi inte har kniven mot strupen. Det ligger säkert en hel del sanning i det, men det görs nog stora ansträngningar redan, och om samhället kraschar (vilket skulle ske om energitillgången ens lite skulle äventyras) blir det inte lättare att satsa på dessa ansträngningar utan tvärtom.

Dessutom har vi detta med priset. I vår del av världen klarar vi av högre elräkningar. Vi skulle säkert knorra en hel del om våra elräkningar fördubblades, men vi skulle klara av det. Men det är annat i världens fattigare länder. Där fungerar det inte om elpriserna skulle fördubblas. Människor som behöver el för att inte tvingas andas in rök från att t.ex. den eld de tillreder sin mat över döms till ett liv i denna rök - ett märkbart kortare liv alltså - om vi väljer att kasta oss med förbundna ögon in i en framtid där elproduktionen begränsas genom beslut som på pappret ser bra och "klimatvänliga" ut.

Det här är alltså en mycket komplex fråga. En fråga där ett beslut alltid får konsekvenser på flera olika plan och där felaktiga beslut kan komma att innebära elände och misär för många människor. Speciellt i världens fattigaste länder. Det här är en fråga där de realistiska alternativen innebär kompromisser. När jag besluter vem som får min röst i det kommande valet kommer jag därför att leta efter den kandidat som har den mest realistiska och sansade synen på klimatfrågan. Inte den som låter bäst. Jag hoppas verkligen att så många som möjligt skulle tänka i samma banor. Annars kan vägen in i framtiden bli väldigt gropig och obekväm.

13 kommentarer:

  1. Var är nu alla livliga kommentatorer? Vanliga kyrkliga och dessa kulturella bloggar lockar tydligen inte till kommentarer som speciella etikfrågor har gjort.
    Utvecklingen om världen får vara ostörd går mot rfid-chips för att vi skall vara delaktiga i den värld som säger att folkets vilja är lag. Alltså i Guds ljus sett laglöshetens värld (laodicea). När då tiden och elen och bildrutornas visuella och auditiva genomslagskraft koncentrerats på en ledare så är Bibelns profetia om vilddjurets bild fullkomnad. Undrar om ett krig som ju ofrånkomligt kommer igen skulle kunna uppskjuta detta med några tiotal år för att ett Messiansk Israelstatskick för den rest som är kvar skulle ge de omvända nåd att se barn av sina barn. Det att endast en kvarleva av juda skulle få tro på Jesus som Bibeln säger så historiskt är de ju nu en kvarleva så många älskade de nu världsligt sett är.
    Men gällande klimat och val så går det mot det sämre. Ett världskrig är svårt för miljön och att stöda folkväldet sedan man sett frukterna av maskinkulturen lockar inte. Man vill bara anmärka och få in folks tankar på Guds Bibels helhet och Hans Faktiska existens.

    SvaraRadera
  2. Vi behöver absolut en förändring i politiken därför är det viktigt att varenda kotte skulle rösta ! Många röstar säkert i slentrian på samma parti som man alltid gjort...(många röstar säkert också på en kandidat "nära sig" i tron att denne ska tillföra just min region ngt extra... Viktigast är väl att det är ngn som ser till allas bästa ?) Testa gärna flera olika valmaskiner !
    https://vaalikone.yle.fi/eduskuntavaali2019/?lng=se
    https://valtest.vasabladet.fi/
    https://www.iltalehti.fi/eduskuntavaalit-2019/vaalikone#/

    Bl.a i Iltalehtis valmaskin fick jag ett överraskande resultat,ett namn som inte kommit upp i de andra valmaskinerna. (Hoppade kanske över 1/3 av frågorna)

    SvaraRadera
    Svar
    1. StorBritannien höll folkomröstning om Eu. Se hur man sedan fuskar bort resultatet med ny vilja och ekonomiska incitament som hot. Finland gick grundlagsvidrigt i arbetsgången mot Eu. När det verkade vara lönsamt så konstituerdes en massa homoäktenskapskrav och en ' kristen' minister har inget annat än homolag och ' mycket mera arbete' som tack för konstitutionsbrott mot Herren Herren som har skapat himmelHoch jord. Helig Helig Helig Är Herren och hans barn Ulrik såg den niinistö som blev president festa och jubla vid deltagandet eurobeslutet. Tillsvidare känner man sig köpt för det är ju fred fred och välfärd osv

      Radera
    2. En intressant notering, på Yles valmaskin fick jag två Sannfinländska namn i topp ( Petri Juurakko och Jukka Kangastie ) och på HSS-medias valmaskin saknas dessa helt i mina förslag på kandidater ! Som man är det för mig otänkbart att rösta på en kvinna -lyssna tex. på vad Ingrid Carlqvist bl.a har att säga om val och kvinnors rösträtt ! https://www.youtube.com/watch?v=Tw-UDfojk_E

      Radera
    3. Ursäkta? Otänkbart att rösta på en kvinna? Men menar du verkligen det du skriver ja då blir jag lite mörkrädd. Finland har väl kommit längre än så - bara att för att du inte gillar en viss persons åsikter har det inget med vad man har mellan benen. Jag har röstat både på män o kvinnor med vettiga åsikter. Mer inskränkt kommentar är svår att hitta.. Eller så blir jag allt mindre förvånad för det verkar alltid gå att hitta trots allt...t om du Kristian kan väl inte hålla med om denna Anonyma persons åsikt???
      Mvh Pia E

      Radera
    4. @Pia Ok, kanske nu inte helt otänkbart ändå, men åtminstone inte till en sådan post som president ! Kolla gärna videon med Ingrid Carlqvist ! Hon har bara så rätt i det mesta hon säger, tex. hur feministerna har gjort männen oattraktiva !

      Radera
    5. Anonym 14:59. Ja, de olika valmaskinerna kan ge väldigt olika resultat. Förstås beroende på vilka frågor som ställs. Den här gången tror jag mera på Yle:s valmaskin.

      Vad gäller könet så är nog åsikterna och värderingarna viktigast. Samt att kandidaten vågar stå upp för dem och ta skiten från vänster när den kommer. För min del står valet, som jag ser det nu, mellan två kd-män och en Saml-kvinna. De har alla tre bra åsikter, värderingarna väger över åt kd-hållet medan den sista punkten definitivt väger över åt den kvinnliga kandidaten. Problemet är bara att jag har så oerhört svårt att täånka mig att rösta på Saml efter att de (speciellt deras ungdomsorganisation) profilerat sig så starkt som ett urbant parti.

      Radera
  3. På tal om förändring i politiken och att man hur som helst skall rösta. Jag hade en vän som sade att andra kristna väntade med utträde ur kyrkan på grund av begravningarnas kostnader då. Han hade efter min reaktion talat med dem igen och saken låg inte till så vid nästa samtal.. En annan visste när vi talat om vad man borde göra med jobben Sverige nu när flere arbetsplatser kräver rfid- chips åt arbetarna inte mera om några som helst rfidprojekt i Sverige. Nåja jag började i varketdera fallet inte gräla men nu när jag dragit president och minister i ljuset så gör jag sammaledes med oss alla som tar pengar och arbete och egen tradition till hjälp för att leda nya generationer in i en situation och beteende som de inte förberetts på. Folk hör ju inte på Guds Ord för annat än Ande Tro och Frälsning och då om vi hålls visa klarar vi avståndstagande till denna sista skedet av förberedande antikristi stat. Kanske deras elever är kloka nog att följa Jesus konsekvent. Ena dagen låtsas man hålla med och nästa dag är det inte mera så.

    SvaraRadera
  4. https://www.youtube.com/watch?v=HzeekxtyFOY

    SvaraRadera
    Svar
    1. @Anonym15 mars 2019 23:19 Man får kalla kårar.... Är det antikrist själv som talar ?

      Radera
    2. Jag hör och ser bara en ung flicka som växt upp med antikristlig utbildning när det gäller läran om människan och naturen, hon kombinerar de fakta som hon fått via olika källor och hennes tanke är mänskligt det bästa hon kan tänka i ljuset av vår tid. Påven protesterade mot utvecklingen ännu på 1800-talet men gav uop och nu ser vi frukterna av massproduktion och masskonsumtionssamhället och vi får nog info om stora bolag oljeledningar och följderna av att de mindre delaktiga i panik försöker stjäla och orsakar katastrofer. Vindarna stormarna översvämningarna jordskreden är i Herrens Herrens vredes hand. Det som kan ge oss alla hopp medan vi inte förnekar alla fakta hon talar om är att ännu ångra Otron och söka Herren och som soldat psalmboken uppmanade läsa nyheterna och jämföra med Bibeln, i Bibelns ljus kan vi finna vägen till Rätt Gudstjänst och hopp och tro som frälser oss den dag hav el vind eller fiende el jordkokor tar det jordiska livet ifrån oss.

      Radera
    3. Nej, den unga flickan är inte Antikrist (det är religiöst rappakalja)
      Hon är dock Nominerad för Nobels fredspris.
      https://bit.ly/2Sng7e8

      Radera
    4. Anonym 12:44. Så är Trump. Men nej, vi ska inte lasta Greta Thunberg för det som människor lastar på hennes axlar. Ulrik har helt rätt angående henne här ovan. Men, sam sagt, människor säger det dummaste om henne. Som t.ex. Frida Boisen på Aftonbladet häromdagen: "Greta Thunberg är utan tvekan, vår tids viktigaste ledare. När Greta Thunberg talar lyssnar världen. Vi gör det, för att vi måste. Vår ohållbara, bortskämda livsstil, tar död på vår planet. Vi har ett val. Att blunda, hålla för öronen och köra på, eller ta in – och förändra oss. Greta Thunberg är på väg att bli vår världs frälsare."

      Radera