torsdag 28 mars 2019

Om riksdagsvalet och den nya translagen

Det är riksdagsval på kommande i Finland, och valet har ofta sagts bli ett "klimatval". Jag har också konstaterat detta och sagt mig vilja hitta den kandidat som förhåller sig nyktrast möjligt till den klimathysteri som speciellt vår media har frammanat. Nu blev jag emellertid uppmärksammad på en annan viktig fråga som kommer att behandlas under nästa regeringsperiod och som varje seriös väljare borde ta i beaktande när han/hon väljer sin kandidat och sitt parti. Seta och Trasek (föreningen för transsexuella) har tagit initiativ och drivit på införandet av en ny translag i Finland, och det finns stora skillnader i hur partierna (och kandidaterna) förhåller sig till detta lagförslag.

Tapio Puolimatka (som för en av de intressantaste riksdagsvalkampanjerna) har skrivit en text i ämnet som alla borde läsa mycket noggrant. Tyvärr är den på finska, men jag länkar till den så att de som behärskar språket kan läsa den – och bli förskräckta. Jag vill ändå presentera några små plock ur Puolimatkas bloggtext: Enligt förslaget ska det vara möjligt för alla, oberoende av ålder, att själv få bestämma sitt kön. Enligt Trasek bör 15-åringar själva få bestämma vilket juridiskt kön de är och de som är yngre än 15 ska få byta kön med föräldrarnas tillstånd. Om föräldrarna vägrar detta ska det gå att skrida till barnskyddsåtgärder och i extrema fall kan barnet omhändertas och tillåtas byta kön med lov från de sociala myndigheterna. Puolimatka hävdar att det finns flera exempel på detta från länder där en liknande lag är i kraft.

Under de senaste åren har antalet barn som söker sig till könsidentitetsundersökningar mångdubblats i Finland. Många av dessa barn pressar sina läkare för att dessa ska ge dem remiss till hormonbehandling. Om den nya translagen godkänns kommer denna press på läkarna att öka dramatiskt. Det finns i dagens läge inga undersökningar som visar vilka långtidseffekter dessa hormonbehandlingar medför, och korttidseffekterna är ofta negativa. Hur kan man förvänta sig att en 15-åring som lider av könsdysfori ska kunna ta ett självständigt beslut i en fråga som kan komma att ha, och ofta även har, livslånga negativa effekter på både den fysiska och den psykiska hälsan? Det är nämligen ett faktum att människor som har genomgått en könsbytesprocess ofta ångrar ingreppet och dessutom har sådana människor en mångfalt större benägenhet att begå självmord än sådana som inte har gjort det.

Nu ska jag vara så tydlig jag bara kan: Den onde har alltid hatat människor. (För att citera den lutherske prästen Jonathan Fisk, LCMS) Han hatar barn, och han vill se så få som möjligt av dem i den här världen. Därför gillar den onde aborter. Men de barn som överlever och får födas vill han sedan allt möjligt ont. Och vi människor är villiga att inte bara döda barnen innan de föds utan även utsätta dem för detta onda. I den meningen är alltför många av oss villiga tjänare åt den onde. Det nya förslaget till translag blir, om det godkänns, en stor seger för den onde och för de onda krafter som vill fördärva våra barn och våra ungdomar och som vill minska föräldrarnas rätt att skydda sina barn från detta onda.

Så innan du röstar – se till att den kandidat som får din röst INTE stöder den nya translagen!  

48 kommentarer:

  1. " I den meningen är alltför många av oss villiga tjänare åt den onde". Oss? Pratar Kristian om sig själv? Det förklarar en hel del!

    SvaraRadera
  2. enligt öt:s artikel nedan tyx e no vaa i de här kyrkliga världen de "onda" härjar hela tiden. Ta å reid upp i eji pedofiil leede förrän ni böri trakasser sexuella minoriteter som int gjort naa åt er. J...la hycklare!

    https://www.osterbottenstidning.fi/Artikel/Visa/278820

    Centralkriminalpolisen berättade i onsdags att polisen utreder en omfattande internationell pedofilhärva där materialet är ovanligt rått och brutalt. Fem finländska män är misstänkta. De misstänkta brotten är bland annat grovt sexuellt utnyttjande av barn, grova våldtäkter och grovt spridande av videomaterial där barn utnyttjas. De misstänkta brotten har begåtts mellan 2004 och 2018. Det finns sex offer, alla av dem pojkar.

    Enligt MTV flyttade den huvudmisstänkte år 2015 till Lappland. Före det bodde han i Södra Österbotten. I början av årtusendet valdes han in i kyrkorådet i Töysä och blev medlem i ansvarsgruppen för församlingens barn- och ungdomsarbete. Församlingen i Töysä slogs samman med församlingen i Alavo 2013 när kommunerna gick samman.

    Församlingen i den sydösterbottniska kommunen Alavo berättade på torsdagen att mannen också haft kortvariga arbetsförhållanden i församlingen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 20:06. "...trakassera sexuella minoriteter..." Hur skulle det vara om du skulle lära dig läsa skriven text? Här går trakasserierna nog helt andra vägen. Men det tycks som om det skulle vara svårt för vissa att förstå. Sedan angående pedofilin: Pedofiler nästlar sig gärna in i sammanhang där de kommer åt sina offer. Församlingar är tyvärr sådana platser. Det visar det nu aktuella fallet liksom de bedrövliga fallen i den katolska kyrkan.

      Radera
  3. Anonym 20.06 igår. För våldtäkt var GT:s straff döden. I sydamerikas gamla tider berättades att ' jordens Herre' brände av ett område på mminst 60 km omkrets när man begick incest och får man förmoda barnaskändning.... Du stöder demokratierna som gjort straffen milda och som har en underhållning som ofta bygger på vanvördig humor,otuktig sex, våld och ett onaturligt tempo. Bödeln skulle nog ta hand om barnaskändarnas om ni skulle ge lagen till Gud. Vi hade unga kvinna på teologiska som hade så stor '' förståelse för pedofiler' att du hade nog fel address. Det är lagstiftning och falsk barmhärtighet du skall skicka din klagan till. Se även Bibelns Lagar och fråga dig varför vi inte följer dem då en laglig avrättning ger möjlighet att bjuda försoning före repet som förr i tiden.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Medger att nuläget i lagarna är på ' gott och ont'. Dödsstraff för synd och brott har som t ex i natsityskland missbrukats genom falsk anklagelse för att komma åt rivaler och eventuellt deras egendomar. Ett faktum sedan äktenskapsskillnad sågs som normalt så blev det en vittomfattande moralupplösning; man kan inte tvinga folk att Tro och lyda men man kan upplysa om de eviga följderna enligt Guds Ord när tillfälle ges. Lärjungaarbete.

      Radera
    2. Ulrik, jag föreslår att du flyttar till lyckliga Brunei var man kan stena homosexuella och andra sexuella minoriteter. Kanske även du får kasta sten tills pojken förblöder och sakta dör bort i äkta biblisk anda.

      https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/qL6AVE/brunei-infor-stening-av-homosexuella

      Eflop

      Radera
    3. Eflop. Jag begriper inte varför du och dina gelikar tycker att ni behöver missförstå det som skrivs här. Blir du på något märkligt sätt lyckligare av det?

      Radera
    4. Kristian,
      Inget förvånar mer i signaturen Eflops kommentarer,denna
      religiösa analfabet!!efter att ha läst hans kommentarer
      på bloggen under flera år!

      Radera
    5. Det tycks vara du Kristian som blir lycklig av att trakassera sexuella minoriteter, hela tiden. Det gjorde Tiainen och många andra "präster" och de visade sig vara homosexuella själva. De försökte predika bort sin egen homosexualitet, men klarade inte av det. Vad angår det dej om två vuxna människor vill leva tillsammans?

      Du skjuter hela tiden på minoriteter med sagoboken bibeln som vapen.

      Vet du hur många procent av människorna hör till kategorin trans? 0,3 - 0,7 uppskattas det idag. Är det nåt vi behöver oroa oss över? så har det alltid varit och kommer att vara i framtiden.

      Vi ska vara glada att vi kan hjälpa dessa människor så mycket som möjligt om de behöver vår hjälp och stifta lagar som hjälper dom när det behövs.

      Eller ska vi följa bibelns lagar och lagarna i Burundi i stället?

      Eflop

      Radera
    6. Som sagt, Eflop, varför behöver du missförstå det som skrivs här? Det handlar verkligen inte om hat eller om att trakassera. Det handlar om OMSORG! Om både de homosexuella och om sådana som riskerar att bli förvirrade av den propaganda som tillåts flöda ur alla kanaler idag.

      "Vad angår det dej om två vuxna människor vill leva tillsammans?"

      Absolut ingenting. Och det har jag sagt gång på gång. Men det som angår mig är att detta onaturliga samliv framställs som naturligt och medfött. Och framför allt att samhället, och nu också krafter i kyrkan, vill jämställa homosexualitet och heterosexualitet. Samt fördärva äktenskapsinstitutionen genom att öppna för samkönade par att gifta sig. Men observera nu mycket noga! Detta är inte att trakassera. Detta är att hålla fram sanningen och försöka påverka samhällsutvecklingen. För inte kan det väl vara så att i just denna, enda, fråga får man bara påverka i en riktning? I så fall lever vi redan i ett regnbågsfacistiskt samhälle.

      "Vet du hur många procent av människorna hör till kategorin trans? 0,3 - 0,7 uppskattas det idag. Är det nåt vi behöver oroa oss över? så har det alltid varit och kommer att vara i framtiden."

      Det här är en lögn. Eller egentligen flera. Det är nämligen ett faktum att könsdysforin ökar kraftigt. Orsaken är fullständigt uppenbar för alla som har seende ögon i skallen. Och ja, detta är något som vi behöver vara oerhört oroliga över. Av flera orsaker. Dels för alla de stackars barn som tvingas växa upp i en kultur där könet är något man själv ska slå fast. Men könet är BIOLOGI. Inte känslor. Försök tänka lite själv! Om en man inbillar sig att han är en katt. Vad gör vi? Jo, vi behandlar hans huvud/tankar. Om en man, som biologiskt är varken katt eller kvinna, får för sig att han är en kvinna. Vad gör vi? Svaret vad vi borde göra är självklart, men icke! I denna förvirrade tid börjar vi hormonbehandla och skära i honom! Det här är fullständigt sjukt. Och det värsta är att den skiftning i opinionen som har möjliggjort detta fruktansvärda inte är resultat av någon vetenskaplig upptäckt. Lika lite som skiftet i opinionen gällande homosexualiteten. Nej,detta skifte i opinion har skett TROTS det vetenskapen vet och alltid har vetat. Alltså att en man är en man och en kvinna är en kvinna oberoende av hur förvirrad en människa kan tänkas vara. Samt att homosexualitet inte är medfödd utan resultat av ett trauma. Men det får man inte säga idag. Igen: Inte p.g.a. någon ny vetenskaplig upptäckt, utan p.g.a. av att propagandan har varit så oerhört effektiv.

      "hjälpa dessa människor". Där är vi eniga. Vi behöver hjälpa dessa människor! Problemet är bara det att den hjälp du och dina åsiktsfränder erbjuder blir dessa människor till fördärv.



      Radera
    7. Fortsättning:

      "Eller ska vi följa bibelns lagar och lagarna i Burundi i stället?"

      Det räcker om vi skulle låta vetenskapen/biologin styra i dessa frågor. Men som sagt är detta inte längre möjligt eftersom alla ska böja sig för den lögnaktiga propagandan som har tagit över fullständigt idag. Vad gäller situationen i Burundi så stöder jag helt och håller George Clooneys uppmaning att bojkotta hotellkedjan som ägs av sultanen i Burundi. Tyvärr finns inget av dessa hotell här i landet så jag kan inte göra det rent praktiskt. Men jag stöder bojkotten i andanom.

      Radera
    8. Ole. Samma här, men denna gång kom han ganska nära själva kärnan i diskussionen - eller vad som borde vara det.

      Radera
    9. Oj, joo jag hade faktist fel. Det var mycket mindre procent av människor som drabbas av könsdysfori än vad jag nämnde tidigare.

      Man kan ju tro att det ökar när det skrivs om ämnet i media men det stämmer inte.

      It is estimated that about 0.005% to 0.014% of people assigned male at birth and 0.002% to 0.003% of people assigned female at birth would be diagnosed with gender dysphoria

      https://en.wikipedia.org/wiki/Gender_dysphoria

      https://www.psychologytoday.com/us/conditions/gender-dysphoria

      Eflop

      Radera
    10. Eflop. "Man kan ju tro att det ökar när det skrivs om ämnet i media men det stämmer inte."

      Fel. Ökningen är rent av dramatisk. http://lakartidningen.se/Klinik-och-vetenskap/Klinisk-oversikt/2017/02/Kraftig-okning-av-konsdysfori-bland-barn-och-unga/

      Radera
    11. ..ökningen gäller remisserna som har ökat pga bättre tillgänglighet till information och vård, inte könsoperationer. Det är bra att unga får vård i tidig ålder. Antalet remisser är under 200 och det föds ung 110 000 barn per år i Sverige, det blir ung. 0.2%...

      Eflop

      Radera
    12. Eflop. Och nu var det just könsdysfori vi pratade om. Inte operationer.

      Radera
    13. det var just det jag ville vara tydlig med, läs och förstå

      Eflop

      Radera
    14. Eflop. Du skrev: "Oj, joo jag hade faktist fel. Det var mycket mindre procent av människor som drabbas av könsdysfori än vad jag nämnde tidigare.

      Man kan ju tro att det ökar när det skrivs om ämnet i media men det stämmer inte."

      Så ja, jag läser och förstår. Att du hade fel. Men gott så att det blev bevisat så här tydligt. Också denna gång.

      Radera
    15. ������ Kristian, det var ett bra aprilskämt

      Eflop

      Radera
  4. Kristian, var har du siffror på att många ångrar valet? OCH blir självmordsbenägna? Faktum är att forskningen visar tvärtom. Max 2% av alla som genomförs känner en oro att de gjort fel. Kan tycka det är en rimlig marginal i jämförelse att människor ska leva i "fel kropp". Läs gärna hela artikeln på forskning.se: 2 augusti, 2017Artikel från Karolinska Institutet, Ämne: Hälsa & medicin, Samhälle & kultur:
    ".......Få ångrar könskorrigering
    I en färsk avhandling om könsdysfori (On Gender Dysphoria) av Cecilia Dhejne noterade hon en förbättrad hälsa hos den här patientgruppen under de senaste 15 åren, med vare sig förhöjd dödlighet eller förhöjd vård för självmordsförsök.

    Hon noterade även att antalet ångeransökningar, alltså personer som ångrar sin könsbekräftande kirurgiska behandling, är lågt (2% procent) och minskade under perioden 1960-2010."
    Med vänlig hälsning,
    Pia E


    SvaraRadera
    Svar
    1. Pia. Först: Tack för att du skriver under dina kommentarer! Det är ett exempel flera kunde följa.

      Jag citerar Tapio Puolimatka från en text på hans blogg. Han skriver så här: "Yhä useampi transhoitoja saanut ihminen on julkisesti kertonut katuvansa niiden aiheuttamia peruuttamattomia muutoksia." Samt: "Ruotsalaisen tutkimuksen mukaan sukupuolenkorjausleikkauksen kokeneiden ihmisten itsemurhaprosentti on 19 kertainen kymmenen vuotta leikkauksen jälkeen verrattuna muuhun väestöön."

      Dessutom ger han en länk till en video på Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=DDMl_pyMIVg&feature=youtu.be

      Tyvärr ger han inga vidare källhänvisningar i texten. Men det ska vi vara medvetna om - forskning som görs på detta område är ofta ideologiskt styrd. Säkerligen i båda riktningarna.

      Radera
    2. Men intressant det du påstår om att just denna typ av forskning är ofta ideologiskt styrd, det skulle förutsätta att man kan sätta likadana forskningar mot varandra för att hitta var ideologin tar över. Kristian, var finns exempel för dessa forskningar som du hänvisar till?

      d

      Radera
    3. d. Som jag skrev åt Pia är det inte jag som hänvisar. Det är Tapio Puolimatka. Tyvärr har han inga källhänvisningar, men eftersom han har visat sig vara en man som inte "drar dalagubbar" finner jag det troligt att han också denna gång har substans bakom det han påstår. Men om du har problem med detta kan du ju alltid fråga honom om källhänvisningen.

      Radera
    4. Vill man så hittar man källinformation hur mycket som helst och man inser att Puolimatka är som namnet antyder endast halvvägs :) med noll koll och utan källhänvisningar.

      https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1743609518300572

      "Only 0.6% of transwomen and 0.3% of transmen who underwent gonadectomy were identified as experiencing regret"

      Eflop

      Radera
    5. Eflop. Om du skulle ha läst ordentligt skulle du ha sett en sak i undersökningen som du hänvisar till som gör att den inte är helt tillförlitlig. Det har skett en kraftig ökning i könsbytesoperationer/hormonbehandlingar under de allra senaste åren. Även om undersökningen går över 40+ år är den stora majoriteten av könsbyten ännu mycket färska. Det kan ta några år innan dessa personer inser att de gjort något dumt. Det som ökar stadigt är de vittnesbörd av människor som gjort könsbyte som berättar att de ångrar sig.

      Radera
    6. Kristian, du påstod att forskningar är ideologiskt styrda, var finns de indicierna?

      De finns ju förstås inte för du bara hittar på.



      d

      Radera
    7. d. Indicierna? Det är ju bara att öppna ögonen och se! Vi har forskning som säger det ena och det andra. Ofta med mycket smal faktabas. (Som t.ex. undersökningen EFlop hänvisade till.) Problemet är just detta att man går in med en ideologisk beställning på ett resultat, och så drar man slutsatser ur ett för tunt material. Det är då den ideologiska styrningen blir tydlig.

      Radera
    8. Du får nog sluta med ditt tjafs om att öppna ögonen, det kan nog alla som bemödar sig att konfrontera dina texter. Du har påstått att det finns ideologiskt styrd forskning, och nu är det nog upp till bevis, herr Nyman. Bevisa nu att det finns motsatta resultat och där forskares ideologi kan bevisas. Helt enligt ditt påstående.

      d

      Radera
    9. d. Jag nämnde redan undersökningen som "Eflop" hänvisade till. Det är ett rent av allmänt faktum att det är så här det fungerar. Ideologi påverkar de vetenskapliga resultaten. Läs gärna Peter Stenumgaards mycket intressanta bok "Illusionen om vetenskapen". (Jag har bara hunnit genom en tredjedel ännu, men det ska bli intressant att fortsätta så snart arbetssituationen tillåter det.) Där säger författaren bl.a. så här: "Att hävda att vetenskapen inte är påverkad av särintressen bör ... betraktas som naivt." (s. 149)

      Radera
    10. Du påstår godtyckligt att en undersökning är ideologiskt styrd "för att det är allmänt faktum"? Du menar att du kan med ditt konstaterande omkullkasta vilken forskning som helst?

      Du har med ljus och lykta sökt och hittat några fd vetenskapsmän som inte fått sin tro och vetenskapen att gå ihop, och du blundar för de hundratusentals andra som inte ser problem med vetenskap.

      Smalare åsiktskorridor än din får man nog leta efter, och ännu har du inte levererat undersökningar som ska bekräfta ditt påstående. Och nej, det räcker inte med ditt cirkelresonemang.

      Däremot kunde jag hitta bevis på att dina favoritvetenskapsmän, däribland "Halvt framme", styrs av ideologin eftersom hans "forskning" står i konflikt med etablerad och vedertagen forskning på de flesta punkter, och det pga av hans religiösa övertygelse. Men nu efterfrågar jag alltså motsatsen som du påstår finns.

      d

      Radera
    11. d. "Du menar att du kan med ditt konstaterande omkullkasta vilken forskning som helst?"

      Givetvis inte. Bara sådan som är ideologiskt färgad. Överlag finns det alltid en risk att ideologin kryper in i det "vetenskapliga" resultaten när det dels handlar om filosofiska frågor, dels när det handlar om frågor där det finns en stark spänning och ett tryck på förändring i ett samhälle. I dessa fall bör man vara speciellt kritisk till det som påstås vara vetenskap.

      Radera
    12. Hur ska du kunna veta vilken vetenskap som är ideologiskt färgad, eller vara speciellt kritisk då du inte har några exempel överhuvudtaget? Förstår du faktiskt inte innebörden?

      Inga exempel, men vi visste nog från början att vi aldrig skulle se några :D

      d

      Radera
    13. d. Inga exempel? Men Jag hänvisade ju till undersökningen "eflop" länkade till. Sedan kan du gå in på Tapio Puolimatkas sidor och leta själv och jämföra. Varför ska jag behöva göra jobbet åt dig?

      Radera
    14. Nej, jag ser inga exempel. Du påstod att forskning är ideologiskt styrd, och du hade inte ens egna exempel som du analyserat utan tog Eflops länk att skjuta ner. En forskning blir ju inte ideologiskt styrd bara för att Kristian Nyman tycker det. Det behövs lite mer kött på benen, man behöver ställa forskningar mot varandra och analysera diskrepanserna. Har man inte gjort det, ska man inte gå och påstå att forskning är styrd av ideologi. Än så länge ser jag inga som helst tecken på att du har koll över forskning, än mindre hur den skulle vara styrd.

      Puolimatkas "forskning" innehåller sådana brister att den inte skulle duga ens som pro gradu. Därför kan han inte göra sig hörd bland andra än såna som inte förstår sig på vetenskaplig praxis.

      Ja, varför ska du behöva göra jobbet? Kanske för att du gav det intrycket att du har gjort det jobbet redan, som om du skulle citera sanningen. Men du verkar inte ha koll på vad vetenskap är, och därför skulle det kanske vara bäst att inte skriva så vitt och brett om ett ämne man inte behärskar.

      d

      Radera
    15. d. "Nej, jag ser inga exempel". Igen kommer jag tillbaka till det jag skrev: Öppna ögonen! Jag har gett dig exempel och jag rekommenderade en ypperlig bok i ämnet som visar på just detta - och som ger många bra exempel, men du tycks inte vara intresserad.

      Vad gäller Puolimatkas forskning så är du ute och seglar. T.ex. hans utlåtande till riksdagen inför äktenskapsbeslutet blev anmäld, granskad (vad gäller källmaterialet) och godkänd. Den granskningen var rigorös. Så du boxas nog bara i luften när du kritiserar honom.

      Och ja. Jag har nog koll. Uppenbarligen bra mycket bättre koll än vad du har som inte ens tycks vara öppen för att det finns ideologiskt styrd vetenskaplig forskning.

      Det här för inte längre än så här, så jag tror att denna diskussion får vara slut för min del. Återkom gärna när du läst Stenumgaards bok och tagit del av de exempel han presenterar!

      Radera
    16. Som jag sade tidigare kan du sluta med ditt "öppna ögonen"-tjafs. Det som du ser genom dina färgade glasögon kan ingen annan se.

      Riksdagen bestämmer inte vad som är vetenskap, att det var ett politiskt beslut att beställa det av just honom säger mycket. Som jag sade tidigare, ingen lyssnar på honom förutom de som saknar vetenskaplig praxis. Du får gärna försvara honom för att han har samma åsikt som du, men helt onödigt att försöka göra hans trams till vetenskap.

      Klart att denna diskussion är slut, du har fortfarande inga egna exempel, du måste ta till både Eflops och Stenumgaards exempel. Därmed har jag fått bekräftat att du själv inte har koll på vad som är vetenskap, du kan inte definiera det själv utan är till 100% beroende av vad någon annan råkar mata åt dig. Det beklämmande i en sån situation är att du vet ju aldrig om det är smörja eller sak som du blir matad med.


      d

      Radera
    17. d. Ännu en gång: Du är inte alls intresserad av några exempel. Du visar med dina kommentarer att du bara är ute efter att obstruera och bråka. Jag har berättat var det finns exempel. Jag har hänvisat direkt till ett. Men det duger inte eftersom jag "måste ta till andras exempel"? Borde jag alltså skriva texterna själv för att det ska duga åt dig? Eller kanske rent av göra undersökningarna själv? Nej, ge dig nu!

      Radera
    18. Ditt påstående, att vetenskap är ideologiskt styrd, baserar sig på det där enda exemplet? Trots det sa du nyss att det finns exempel, men du har inga?

      Vet du, din retorik här är hur dålig som helst, du har haft många chanser att glänsa med hur kunnig du är, hur du tagit reda på vetenskapliga fadäser och övertygar oss alla här genom att exemplifiera. Men nej, istället beskyller tillbaka. Alla kan se att du inte behärskar ämnet, eller ens känner till det, och det har du visat helt på egen hand.

      Vad jag vill, jo, ta reda på om du kan eller om du hittar på. Jag behöver inte svara, det har du gjort redan.

      d

      Radera
    19. d. Jag förstår att du vill tro gott om det som kallas vetenskap. Men försök inse att det finns en hel del sådant som idag kallas vetenskap som är ideologiskt styrt. Speciellt, som jag skrev, på områden där det finns mycket pengar inblandat och där det finns starka känslor/krafter som vill påverka. Jag har berättat var du kan hitta exempel på detta. Där kan du se om jag hittar på eller inte. Mera än så tänker jag inte skriva dig på näsan.

      Radera
    20. Du kan inte använda normal, vuxen samtalston utan "måste skriva på näsan"? Försöker du med översittarfasoner då du blir kort i sakfråga?

      d

      Radera
    21. d. Om något sådant finns här så är det sådant du läser in mellan raderna. Det är det som är det stora problemet i att kommunicera med text. Det är många uttryck som inte förmedlas genom det som skrivs utan som läsaren läser in i texten. Och eftersom du har en negativ förhandsinställning kommer du givetvis att läsa in sådant som bara finns i din föreställningsvärld - och mellan raderna i det jag skriver. Jag vet inte hur en sådan sak kan undvikas, men där vill jag nog påstå att ansvaret ligger hos den som läser in saker som inte finns i texten.

      Radera
    22. Jag läser inte mellan raderna, utan läser rakt av, bokstavligen. Beter du dig likadant i verkliga livet, ansikte mot ansikte?

      d

      Radera
  5. Eftersom vi inte vill ha någon religiös diktatur, så är jag för alla lagar som gör världen till en lyckligare och mer kärleksfull plats för alla.

    Känner inte till den nya translagen, men om det är en lag som hjälper de unga människor som lagen angår, så stöder jag lagen absolut!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 08:51. Om det är så som du säger i första stycket borde du alltså motsätta dig den nya translagen.

      Radera
  6. Tittade på Yuotube länken,"Musta orkidean blogin kirjoittaja",
    skrämmande, I den svenska tidningen Världen i dag en artikel om "USA:sförsta icke binära person ångrar sig".Gogla Världen i dag,och rubriken!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ole. Jag borde också ta mig tid att titta på videon. Den lär inte få ligga uppe på Youtube så alldeles länge...

      Radera
  7. https://www.expressen.se/nyheter/lakare-varnar-ungdomar-angrar-konskorrigeringar/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för den länken! Den säger allt som behöver sägas. Speciellt det här är viktigt: "Det går inte att utesluta att könsdysfori kan "smitta" på samma vis som ätstörningar och andra självskadebeteenden".

      Radera