söndag 24 mars 2019

Efesusläxan


Men det har jag emot dig, att du har övergett din första kärlek. Tänk därför på varifrån du har fallit, och omvänd dig och gör dina första gärningar. Annars, om du inte omvänder dig, skall jag komma över dig och flytta din ljusstake från dess plats. (Upp. 2:4-5)

Ordet ovan, från sändebrevet till församlingen i Efesus, är oerhört allvarligt. Det varnar oss för hur det kan gå med en kristen församling/kyrka som har "övergett sin första kärlek". Det här får vi alla pröva oss mot. Jag också. Hur har vi det med Herren Jesus? Hur mår vår relation med honom, vår "första kärlek"? Det är viktigt att notera en sak speciellt när det gäller församlingen i Efesus. I verserna före dessa görs det klart att de var noggranna med läran. De hade prövat "sådana som kallades apostlar men som inte är det", och de hade dessutom visat sig uthålliga i lidanden och svårigheter. Men mitt i allt detta hade de glömt bort sin första kärlek, Kristus.

Det här kan förstås ske på flera sätt. I Efesus hade kampen för läran och svårigheterna av allt att döma kommit att skymma Kristus och relationen med honom. Det kan också gå så att världen och våra försök att stå på god fot med världen gör att vi tappar bort Kristus. Oberoende av vilket är detta livsfarligt. Och då talar vi inte om det jordiska livet utan om det eviga.

Idag är Efesus, den en gång så stora och stolta staden med den dåtida världens största kristna församling, bara en hop grus. Så går det nämligen när Herren flyttar bort ljusstaken. Först dör den kristna församlingen, sedan går de världsliga strukturerna under. Att Herren flyttar bort ljusstaken är det absolut värsta som kan hända.

Jag har en livlig fantasi (sådana som gärna skriver böcker och liknande texter tenderar att ha det) och dessutom upplever jag en dragning till det dystopiska. Därför har jag många gånger undrat över hur det skulle kunna tänkas gå till och vad som kunde hända om Herren faktiskt skulle flytta bort ljusstaken från Finlands Sion. Denna veckas nummer av Kyrkpressen och de strömningar som just nu (kanske främst i.o.m. biskopsvalet) rör sig i vår kyrka och i våra sammanhang ger mig kalla kårar. På riktigt. Det vi ser hända nu (läs Kp och låt dig förfäras!) påminner starkt om hur jag tänker mig att det kunde tänkas se ut när ljusstaken flyttas. Kan det faktiskt vara så illa? Jag vet faktiskt inte. Men det vet jag: Vi har alla orsak att pröva oss själva. Jag också. Det kan finnas orsak för oss att omvända oss, precis som ängeln uppmanade församlingen i Efesus att göra. De gjorde det inte, och spåren förskräcker. Gör vi samma misstag som de gjorde?   

11 kommentarer:

  1. Kristian har flera stora fel i sin Bibeltolkning.

    Den ena är att han har en exkluderande tolkning där enbart de "rättrogna" har en plats i kyrkan, men kyrkan måste vara inkluderande! Det står klart i Bibeln att alla som vill tro ska vara välkomna. Man kan inte bygga en kyrka där bara en liten procent av befolkningen känner sig hemma. Det är det problemet vi ser i dag när folk forlorar förtroendet för kyrkan eftersom folk inte känner sig välkomna i kyrkan. De religiösa fundamentalisterna och deras hårda språkbruk är orsaken där. Det är de själva som är det största hotet mot kyrkan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det står klart I Bibeln om ' Trons lydnad' de som vill Tro och predika enligt Jesu Lag och skärpande som gör att man ber om frälsning; de alla är välkomna I Jesu gemenskap; de andra som skriver fel om förståelsen av Buden och har en icke biblisk syn på församlingen- de gör som du och klagar på Trons predikare med någonslags allt mänskligt är lovligt och nyttigt attityd. Eftersom många medlemmar och aktörer i Finlands kyrka inte håller Bibeln som Guds Ord och inte heller lär och offentligt ångrar och gör avbön där de böjt sig för folket och den onde så är den engång upprättade Trons lydnad ett minne blott. Och då talar Psaltaren 2 och lagen och proferna igen genom tillvarons händelser. Läs Herrens ord i Psalt. 2

      Radera
    2. Även psalt 78 ,speciellt vers 60 och se att missionsprovinsen och enskilda gjort rätt att ej ha gudstjänst med blasfemiska.

      Radera
    3. En sak gällande alla ' lutherska'; vi må avsvärja oss det antijudiska och avslöja andar från natsitiden som tagit sin förstenade orätta väsen med i kyrka och folk och kändisar luthersäätiö inte undantagen. Jag gav en vink åt min pastor. Jag pratade i upprört tillstånd om politikerfru ty den Ande inom dem fanns på foto från natsitiden. Det var å foto av de äldste vid en säätiövigning hos vilka några samma fenomen fanns. De unga är ok och deras predikan och församlingar. God ändå vad jag förstår. De andar ur de förflutna hade blott bokstav men inte kärlek då de och ville vildjjurstysklan vara lydiga. Vad gör de spökena i finland?

      Radera
  2. Eftersom lögn om Guds Ord och motsträvighet mot detsamma är trolldomsynd så är Finlands politik underhållning och Kyrka ofta ett trolldomsbabyloniskt näste av allsköns otukt, otukt mot GUD och en förförelse som man måste låta sig frälsas från medan man försöker vara kristlig. Om du anonym räknar med mängd för att de skall vara kyrka enligt folkviljan så kan du läsa vad den sjunde tiden församlingen Laodicea får för betyg i Uppenbarelseboken. Kristi GULD ÄR ATT HAN INTE GJORDE NÅGON SYND LOVLIG MEN ATT HAN SKÄNKER SIN SEGER ÅT DEM SOM ÅNGRAR OCH VILL OMVÄNDA SIG.

    SvaraRadera
  3. Herren skänker genom Rätt Predikan; alltså har bibelkonservativa Rätt. De förmedlar Guds Ord och Guds Kärlek är i Guds Ord. Lag och Nåd och Nåd och Lag så att Guds Ordning består.

    SvaraRadera
  4. Det är Guds Frihet och barmhärtighet som låter er kverulera utan annat straff än att er elakhet tilltar. Men de kommer en dag då allting förgås och då står Jesu ord kvar. Som du talte mot budskapet som det var givet efter det blir du dömd.

    SvaraRadera
  5. Med de hårda orden har Ulrik dömt hela världens befolkning och även sig själv. Ty Ulriks lott är inte bättre än någon annans.
    Men, de som armbågar sig fram över andras olycka är de som sedan står med den största besvikelsen. För de faller med sin girighet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja. Bibeln dömer oss alla. Åt ångrande delas Nåd och då håller vi och Guds Helighets Ord som Guds Ord.

      Radera
  6. Anonym. Vad säger du om att sätta sig på någons djupa medicinska djupsömnskropp med stöd av sotekolleger som inte anmäler. Det gör väl ingen!!! Bara drömlöst fuktiga drömmar?:-(

    SvaraRadera
    Svar
    1. Detta om fd sotesottuga gäller ej kuppis personal. Det hände hemma och på en instans som visste sattes jag på spåret. Finlandssvenskar lyckades en tredje gång eller flere. För att inte tala om pedofilskan i jeppis då det begav sig. Förgäves trodde jag de suggorne 4. Medicinen gjort att jag är än mer lättlurius än någonsin. Vad de stal tidigare av nycklar fick jag betala själv och polisen skrattar när män med diagnos gör anmälan.

      Radera