torsdag 7 mars 2019

Evangelisk-luthersk fasta 2019

Biskoparna i Finlands evangelisk-lutherska kyrka sätter under fastetiden 2019 fokus på - klimatgärningar. Inför fastetiden har biskoparna gått ut med en uppmaning till oss finländare att vi under ska delta i en "klimatfasta". "Vi människor måste inse följderna av vår livsstil och på allvar gå in för att vända utvecklingen. Vi har ett särskilt ansvar för våra mest utsatta medmänniskor, för kommande generationer och för hela skapelsen."

Mycket av detta låter bra och borde vara en naturlig del av en kristens sätt att se på och leva sitt liv här på denna av Gud skapade jord. Men, men, men. Fastan ska inte och får inte göras till någon "klimatfasta". Fastetiden handlar om att vi människor ska förbereda oss för påsken. Fastan handlar om att avstå, förvisso, men fastan handlar först och främst om att avstå för att kunna fokusera på vår relation med Herren - något som för dagens människa i de flesta fall är något helt okänt.

Under nyheten på ÖT skriver en kommentator något väldigt träffande: "Klimatförändring - den nya religionen som alla ska omvändas till." Det är svårt att inte hålla med.

Jag kommer inte att klimatfasta. Inte mera än vanligt, vill säga. Man kunde t.o.m. säga att jag bojkottar biskoparnas klimatfasta. I stället kommer jag att fasta med internet- och mobiltelefonanvändningen för att i stället förhoppningsvis få mera tid för bön och bibelläsning. 

11 kommentarer:

  1. Det är en klimatgärning det också:-). Den offentliga fastan har urartat till gärningslära utan Guds kontakt om man tar några tiotal år i betraktande..

    SvaraRadera
  2. "Se vi går upp till Jerusalem i heliga
    fastetider att skåda hur Jesus Krist,
    Guds Son i syndares ställe lider."

    Biskoparna i Finlands evangelisk lutherska kyrka,går inför den största kristna högtiden,Påsken,med ett upprop (vädjan) till "klimatfasta",fastehälsningen är undertecknad av samtliga (tio) biskopar och riktar sej till alla finländare.Är detta verkligen kyrkans och biskoparnas viktigaste ärende inför den stundande Påsken?
    "Nej,detta är den fasta jag vill ha,lösa orättfärdiga bojor,lös okets band släpp de förtryckta fria bryt sönder alla ok" Jes.58:6

    "Jerusalem är öde,dess tempel fallit ner,
    dess präster äro döde dess spira är ej mer.
    Men Kristi rike varar och sig alltmer förlarar.
    Välsignad vare han som komm i Herrens namn."

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ole. Det var den centrala frågan: Är detta verkligen kyrkans och biskoparnas viktigaste ärende inför den stundande Påsken?

      Tydligen är det så. Ordet som kommer för mig är "fattigt".

      Radera
  3. Lyssna,se och begrunda
    https://www.youtube.com/watch?v=XM7aRw8R-KI

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har bara sett 33min av programmet ännu men det är det bästa jag sett på länge ! Frågan är om man borde börja prenumerera på Youtube-kanalen ifråga ? En bra uppmaning "Anonym9 mars 2019 11:55" !!!
      E

      Radera
    2. Anonym 19:52 0 signaturen E,
      Har tittat på länken till Swebbtv.se,en kort kommentar till det drygt 1 timme 20 min långa programmet,"Svt;s klimatbedrägeri" i debatt programmet,Ekdah och Ekdahl.
      Två sekter som bekämpar varandra,"klimatalarmisterna" och den andra sekten,"den naturalistiska ateistiska naturvetenskapen" som företräds i programmet av debattören,teknologiedoktorn och författaren Lars Bern.
      Men domedagen kommer inte på grund av orsaker som klimatalarmisterna tror,eller som Lars Bern inte tror.
      Läs 2 Petrib.3:7-!3 eller Matt.4:30-31
      Att utnyttja barn och ungdomar (Greta Thunberg) är moraliskt och etiskt oförsvarbart,men "ändamålen helgar medlen".

      Radera
    3. Frid, Ole. Kanske du menar Mått 24: 30-31. Det är i samklang med 2 Petr. 7-13. Men allt Bibelord är nyttigt. Skall titta på Matt 4 men den har bara 25 verser. Det här med misstag genom maskin är mycket vanligt för mig. Ha en bra vecka!!!

      Radera
    4. 2 Petr. 3:7-13. Dagen blir full av rättelser. Huh huh

      Radera
  4. Tack Ulrik,försöker alltid kolla noga,men korrektur granskningen
    tycks inte alla gånger fungera,det var nog Matt.24:30-31 jag tänkte.

    SvaraRadera