fredag 1 mars 2019

Fullständigt orealistiskt!

Svenska Yle skriver i en av artiklarna på nätet idag att "Finland kan vara koldioxidneutralt om 20 år". Artikeln baserar sig på en ny rapport från Tekniska Forskningscentralen, en rapport som (igen en gång) av namnet på rapporten att döma främst fokuserar på klimaträddande åtgärder som lant- och skogsbruket anses behöva göra. ("Utveckling av utsläpp och sänkor inom jordbruket och sektorn för markanvändning, förändrad markanvändning och skogsbruk fram till 2050") Rapporten hävdar att "vanliga finländares konsumtionsvanor måste ändras väsentligt om målet ska nås; det gäller bland annat mat, boende, transporter och alla slags inköp". Alltså i princip alla områden av den vanlige finländarens liv.

Den här artikeln skapar emellertid flera frågor än den besvarar. Här hävdas bland annat att "finländarna är i princip positivt inställda till skärpta klimatkrav - men samtidigt vill man inte ändra på något väsentligt i livet". Samt att "trots drastiska åtgärder kommer Finlands ekonomiska tillväxt inte att lida". Noteras bör att i artikeln sägs inget om hur detta ska åstadkommas. Det sägs bra att i rapporten presenterades fyra olika vägar för att minska på koldioxidutsläppen, och att i samtliga alternativ fördubblades landets bruttonationalproduktion fram till år 2050. Tro det den som vill.

Alla som tänker till lite inser att detta på inget sätt kommer att fungera. För att målet med koldioxidneutralitet ska kunna nås, som vi tycks vara ense om att är viktigt, behöver alls våra liv läggas om ordentligt. Något vi alltså INTE är beredda att göra. Vidare kommer landets ekonomiska tillväxt inte att lida, trots att tillgången på elenergin kommer att drastiskt försämras och kostnaderna på den samma att raka i höjden – något som sker om klimatmålet om koldioxidneutralitet alltså ska kunna nås. Som sagt: Om vi tänker till inser vi alla att detta inte kommer att lyckas. Det går helt enkelt inte att pressa ner en stor fyrkantig bit i ett litet runt hål.

I kommentarfältet, som också denna gång fylls av mestadels klimatfromt önsketänkande, hittas en kommentar som träffar spiken rakt på huvudet. Signaturen "ahlbäck" frågar var vi ska ta all elektricitet. "Vi importerar redan 2500 MW från Sverige (vatten&kärn) och 1500 MW från Ryssland (kol, kärn och fossil gas). Om man inte kan säga var elen ska tas är det ingen mening med att lova utsläppsfrihet. Bara tomt snack alltså." Noteras bör här att elimporten redan idag står för över 30% av vår totala elkonsumtion.

Det är här skon klämmer. Visst. Vi kan tala om "ny teknologi", men faktum är att om vi ska, som rapporten säger, "minska utsläppen rejält inom energiproduktionen" samtidigt som vi brottas med dels en redan idag grym inhemsk elbrist, dels ett i en nära framtid stort behov av ökad elproduktion (när fossila bränslen ska ersättas) kan vi helt enkelt inte ställa våra förhoppningar till en "ny teknologi" som eventuellt kan utvecklas i framtiden. Om detta ska lyckas behöver vi ha denna nya teknologi i funktion NU. Vad jag har förstått finns den i dagens läge inte ens på pappret.

Hela det här projektet är fullständigt orealistiskt. Det förstår alla som klarar av att räkna och som tänker ens lite rationellt.     

4 kommentarer:

  1. Man behöver inte ens kunna räkna. Till och med ett halvt sunt förnuft räcker. Förresten lurar storbatalj som decimerar populationerna me en tredjedel och sedan mycket lidande till. Kol och ståltiden och eltiden och bekvämlighetstidensfolk skulle nu vara mest betjänta av att göra sin kallelse till Frälsningen fast. Det timliga är på gott och ont och den som har vishet räkne ut vilddjurets tal. Den kultur vi har haft har på många sätt gjort fysisk och social barmhärtighet möjlig även om otron tilltagit.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ulrik. Du föregriper lite det jag tänkt säga i uppföljningstexten. :) Med det sagt: Helt rätt! Speciellt det du säger i mitten av din kommentar.

      Radera
    2. Det är nog bra att kunna räkna. Graden av importerad elenergi är lite över 20%, inte 30%. T.ex. ifjol importerades 23%. Uppe i 4000 MW importerad el var vi under två tillfällen i början av mars, annars låg nivån för det mesta under 3000 MW (källa Fingrid). Värt att notera är att importen inte enbart beror på att kapaciteten i Finland inte räcker till, utan på att priset på importel är konkurrenskraftigt. Det att Finlands kapacitet inte räcker till under konsumtionstopparna på vintern är visserligen ett problem, speciellt i fall av krissituationer. Olkiluoto 3 borde förbättra situationen.

      Radera
    3. Anonym 11:58. Jag borde ha skrivit ut att det som avsågs uppenbarligen var förbrukningstopparna. Det är ju då som det kan bli kritiskt - som det nu är räcker nog elen till under normala förhållanden. Siffrorna som presenterades i kommentaren var alltså maxsiffror, inte medeltal. När vi var uppe i 4000 MW importel låg den över 30% av förbrukningen. Men det är bra att få detta förtydligat. Tack för kommentaren!

      Radera