tisdag 19 oktober 2021

Mycket missvisande rubrik

När man går in på Österbottens Tidning på nätet möts man idag av en braskande och synnerligen sensationell rubrik: "Laestadianerna i Pedersöre på väg bort från församlingens nattvardsbord". 

I och för sig skulle en sådan nyhet inte vara överraskande så som vår kyrka idag trampar Guds ord under sina fötter, men när man läser texten under rubriken inser man snabbt (om man har ens någon teologisk läsförmåga) att laestadianerna inte alls är på väg bort från församlingens nattvardsbord. Åtminstone inte på basen av vad som sägs i artikeln. Min första tanke var att artikelförfattaren inte har förstått vad som konstituerar "församlingens nattvardsbord" och att hon i artikeln/rubriken marknadsför denna sin egen okunskap i ämnet. 

Frågan om församlingens nattvardsbord är nämligen i sig inte en fråga om lokaliteter. Församlingens nattvardsbord finns där nattvarden firas med församlingens erkännande och tillstånd. Oberoende av om detta sedan sker i en kyrka eller i ett bönehus. När man läser artikeln på ÖT ser man snabbt att detta alltså INTE handlar om att någon håller på att bryta sig loss från församlingens nattvardsfirande utan om att detta handlar om att fira nattvard (under församlingens tillsyn) i två bönehus oftare än tidigare. 

Med detta givetvis inte sagt att de diskussioner som pågår kan komma att leda till det som rubriken säger, men där är vi alltså inte ännu. Om det som står i artikeln stämmer, vill säga. 

Frågan som inställer sig, åtminstone för mig, är vad ÖT menar sig ha att vinna på att på detta sätt sprida fakenews och försöka skapa splittring där det (åtminstone ännu) inte finns någon sådan splittring rent organisatoriskt. Eller så är det faktiskt bara så att artikelskribenten helt enkelt inte förstår ämnet hon skriver om.   

Detta skulle emellertid vara mycket lätt att korrigera. Som det nu är kommer rubriken med ett påstående som, baserat på vad som sedan sägs i artikeln, är felaktigt. Fakenews, helt enkelt. Men om rubriksättaren skulle sätta till ett frågetecken skulle det hela redan bli mycket bättre. Då skulle det inte längre vara fråga om ett felaktigt påstående utan om en spekulation som artikelns innehåll utan större problem skulle kunna sägas stöda. Så snälla ÖT, får jag be om ett frågetecken?

1 kommentar:

  1. Rubriken i papperstidningen är, om möjligt, ännu mer vilseledande. Den lyder: "Nattvarden stötesten för laestadianer i Pedersöre". Så är det givetvis inte, och det finns förstås inte heller något i själva texten som ens skulle antyda att så är fallet. Tvärtom skjuts rubriken ner totalt redan i första meningen i texten där det sägs att fridsföreningarna i själva verket skulle vilja ha fler nattvardsgångar. Det vill man inte om nattvarden skulle vara en stötesten.

    SvaraRadera