söndag 24 oktober 2021

Skolexempel på varför man inte ska skriva när man är arg

Om det är något jag har lärt mig under min tid som insändarskribent, kolumnist, bloggare och aspirerande författare så är det att man inte ska skriva när man är arg. Det blir nämligen ofta fel när man gör det. Dock har tydligen alla inte lärt sig detta, och Jan-Erik Nybergs insändare i ÖT (publicerad på nätet i fredags) är ett bra exempel på hur fel det kan bli. 

Nyberg har helt tydligt blivit oerhört arg (milt uttryckt) när han läste Lennart Ahlviks insändare (som jag nämnde här), och jag förmodar att han skulle ha uttryckt sig mycket annorlunda om han räknat till tio ett par gånger och tagit några djupa andetag innan han började skriva. Men det gjorde han tydligen inte, och resultatet blev ett par ordentliga grodor. Jag väljer här att lyfta fram bara det jag bedömer vara den fulaste av dem:

"Tanken att det skulle finnas ett teologiskt grundat hinder för kvinnor att vara präster är en modern efterkonstruktion, som bygger på övertolkning av enstaka formuleringar."

Detta påstående är så oerhört absurt att det egentligen borde vara onödigt att påtala det, men eftersom det har visat sig att såväl kännedomen om kyrkohistorien och förmågan att läsa innantill är kraftigt begränsad på många håll behöver detta redas ut. Saken är den att det är öppnandet av prästämbetet för kvinnor som bygger på moderna konstruktioner, inte synen att kvinnan inte kan vara präst. Om någon tvivlar på att det är så behöver denne bara se på historien och ställa sig några grundläggande frågor. När infördes ordningen med kvinnliga präster? Vilka var motiveringarna för att införa denna ordning? 

Sedan kan det också löna sig att se på hur det att man sett att prästämbetet endast har varit en börda för mannen har motiverats teologiskt (ja, just det: teologiskt) i kyrkans historia. Man kan t.ex. börja med Paulus. Han skriver att detta är Herrens bud. Kan något vara mer teologiskt än så? Vidare går han till skapelsen och motiverar det med skapelseordningen. Ursäkta nu, Jan-Erik Nyberg, men detta är verkligen ingen "modern efterkonstruktion".

Sedan radar Nyberg på en rad invektiv så som självgodhet, förblindelse, svepande argumentering, salvelsefulla formuleringar, partisinne och egenrättfärdighet. 

Nej, man ska inte skriva när man är arg. Man gör bara bort sig när man gör det. Läs gärna Nybergs insändare och ta lärdom!  

20 kommentarer:

  1. Fred är bedrägeri ifall man vill vandra på två sidor utan a å o utan Jesus Gud och Fadern Skriften o s v. BbbbhalleluJahJesus. Djuren går på fyra ben som oftast men nutiden är ett skolexempel på krälande själar och andar. Själv har jag under livets gång fått så mycket stryk mot huvu så att jag knappt kan räkna och skriva i den dagliga kampen speciellt när man ser alla skolexempel på bedrägerierna som den onde fått till stånd. Hälsningar i Kristus Jesus till alla Guds barn vad än de kallas: Se Jesus är med oss alla dagar intill tidens och världens ände. Och Nog är Herren God. Få se vart det barkar nu. U T N

    SvaraRadera
    Svar
    1. Krig däremot är Fasansfullt. Fasansgult är summan av Kristi och Faderns Ords förminskande från att vara mänsklighetens Rättesnöre. Om klimatnödläget talar Bibelns Herre och Stjärna Kristus att det är vredesdomen. Men låt oss se Hur mycket Han än bevarat; hur många Han skonar till omvändelse och så väntar vi på en Ny Himmel och en Ny Jord där Jesu barn har Frid och Ro. Hell dig Jesus mitt Livs Gud!!@**

      Radera
    2. Tredje gången gillt. O Guds Lamm som borttager världens synder; förlåt oss efter din vilja. Amen**

      Radera
  2. " Skumfromma" religiösa kretsar och överheter uppstår då antkrist gått för långt vilket skändaren alltid gör. Vak upp och dom över 1734 års laag och dom och om möjligt nåd åt de falskt anklagade. Men vem vill ha Jesu Kristus som vän och Fader. Ulrik Torsten Nills vill no vA i tron så lite skumfromm möjligt

    SvaraRadera
  3. Knapperteevee och internet är på gott och ont he å. Men nog smutsar bild och ord på olika sätt. Så är det när man är glad idaag och glömmmer att fyra texter om daan räckker för varje själgod faan även om det är sant det yttersta vildjuret och antikrist lurar i världen och människar. Tack Evige Ande Jesus Kristus Gud och Fader. T n u glaad i dag

    SvaraRadera
  4. Snälla teologer och kristna. Ge nu en lektion om den Fria Nåden Kristi allmänneliga prästadöme o s v. Lata ulrik

    SvaraRadera
  5. Jag såg intervjun med teologie magistern Dennis Svenfelt. Han prata bra på många sätt du anonym som säger han talade rodigogga. Men vi skall tänka på att man manipulerar bilder ord och människor på nätet oxå. Inte såg jag några örhängen eller tatueringar men ve den människa som bedrar andra på ordens betydelse eller på sanningen eller Sanningen om Jesus!;Bibelens Gud-och A och O Jahuu och man.

    SvaraRadera
  6. Ordet " skäggtattare med cigarr" uppstod då jag och min då blivande hustru gjorde psykolgisk testning på vår syn på oss själva. Både en skäggtattare med cigarr som jag kallade mig själv och vad hon sade passar in i svaret på lärjungebönen Fader vår i alla dess vaiationer! Ja självaste skriften och vittnesbörden. Förlåt om ngn tog illa vid sig; vi är kristet småfolk alla. Jag kan ju säja idag att näst minst representerade som bra var tattare och underst lessare eller hur he nu va. Alltså ulrik lessarskäggtroll med cigarett

    SvaraRadera
  7. Men helt på riktigt - kan du svara på denna fråga, utan dumförklarande eller svävande svar:

    Varför är det värre att en kvinna talar i kyrkan, än en frånskild och omgift man? Då det i Bibeln många fler gånger nämns att en inte ska skilja sig, vara otrogen eller bryta äktenskapslöften?

    Vänligen spara på dina "kan du inte läsa innantill"-kommentarer, och besvara frågan uppriktigt och gärna informativt.

    Vem är vi som människor att rangordna vad som är värre än det andra? Varför är det alltid kvinnor (och homosexuella) som upprör (dig) mest?

    Bonusfråga och tankenöt: Vad vore värre, en homosexuell manlig präst eller en kvinnlig präst? :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 17:39. Jag har flera gånger varit inne på detta i den förra tråden i ämnet. Men kort sagt: En kvinnlig präst är alltid fel. När det gäller skilsmässa och omgifte finns det enligt Guds ord fall där det inte nödvändigtvis är fel. Nu känner jag faktiskt inte till just detta fall, så därför är det svårt att säga något definitivt. Men som sagt finns det mera. En kvinnlig präst som helt tydligt inte ångrar sitt brott mot Guds ord är givetvis värre än en manlig frånskild präst som vet med sig att det han gått igenom inte är något gott. Det hela handlar om hur de två förhåller sig till Guds ord. Låter de Guds ord vara Guds ord eller ställer de sig över det och öppnar för människofientliga åsikter och ordningar?

      Bonusfrågan är enkel. En manlig homosexuell präst är inget problem för kyrkan. Problem uppstår om denne börjar leva i konflikt med Guds ord. Det samma gäller givetvis alla andra också.

      Radera
    2. Svaret på bonusfrågan som anonym ställer; märk väl en homosexuell man är inte ngt. problem för kyrkan?? Problem uppstår om denne börjar leva i konflikt med Guds ord. Så svarar du frågeställaren. Vilket svammel, menar du att
      konflikten består i att om denna präst har en karl som sambo att problem uppstår i kyrkan eller vad är det du avser. Här blev det nog litet oklart - men skriv det på min näsa. Dessa män är väl inte något hot mot kyrkan, men om en kvinna är präst gör hon ngn. dödssynd. Obegripliga tankar om demokrati.

      Radera
    3. Båda delarna är frukten av den fallna mänsklighetens och och samfunds olydiga väsen ty redan på apostlarnas tid sade man i Johannes brev med Guds Ord så här OM DEN FALLNA KRISTENHETEN; OCH JAG SÅ I EN STOR ÖKEN EN SKÖKA SOM RED PÅ ETT VILDEDJUUR HON DEN GALNA SKÖKAN DEN FALLNA KRISTENHHETEN SOM ÅSTADKOMMER STYYGGELSEERNA OCH SKÖKORNA PÅ JORDEN: (((( URSÄKTA DET BLEV LEVANDE BBIILBLEN

      Radera
    4. Anonym 18:24. Det är stor skillnad på att vara och att göra. Det finns många homosexuella som är goda kristna, t.o.m. finns det sådana som verkar som präster. Dessa kämpar med sitt kors och lever i avhållsamhet. Problemet är således inte läggningen i sig, inte heller frestelserna och kampen. Problemet är när en människa ger efter och lever i uppror mot Guds ord och vilja. Men detta är säkert för svårt för de flesta att förstå idag. Tyvärr.

      Radera
  8. varför anser du att en kvinnlig präst gör ngt. brott? Därför att i din värld är kvinnor alltid fel, men en homosexuell präst skulle duga.
    Vilka underliga tankar du har, män duger som präster - frånskilda, homosexuella m.fl. typer kanske tom kvinnomisshandlare, pedofiler i en del religiösa kretsar, allt duger bara de är MÄN. Kanske inte kvinnor duger ens som fru, om man kan få tag på en konservativ man med bibeln under näsan. F.ö. är det inte ngt fel på homosexuella personer - en var lever exakt som de själva vill. Fint att det ordnas Pride - kanske det dyker upp något lämpligt predikantlöfte till din sekt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 19:41. Nu tillviter du mig saker som jag inte har skrivit eller sagt. Varför tycker du dig behöva göra det?

      Radera
    2. Kristian, läs nu rätt, anonym skriver "kanske". Hen skriver inte vad du sagt. Men det blev visst lite knepigt igen att besvara ärligt och uppriktigt, så anfall är enda vägen ut.

      Som alltid.

      Radera
    3. Läs nu rätt, ingen har sagt att du sagt ngt.
      Formuleringen är kanske...
      Ingen behöver "anfalla" dig, man ställer bara några enkla frågor - angående vem som duger. Tycker du inte år 2021 att både män och kvinnor duger? Vi får hoppas att du inte har några döttrar, för hur skulle de duga i Guds rike?

      Radera
    4. Anonym 18:28 och lobbyisten. Sluta slingra er. "Därför att i din värld är kvinnor alltid fel" står det klart och tydligt. Inget "kanske" där inte.

      Radera
    5. Slingra? Det är ju solklart för varje läskunnig människa att det är du som slingrar dig.

      "varför anser du att en kvinnlig präst gör ngt. brott? Därför att i din värld är kvinnor alltid fel, men en homosexuell präst skulle duga."

      Så du hävdar nu motsatsen då? Att alla kvinnor har rätt, att en kvinnlig präst INTE gör ett brott, och att en homosexuell präst INTE duger?

      Radera
    6. Lobbyisten. Texten löd: "Därför att i din värld är kvinnor alltid fel". Detta är inte alls med sanningen överensstämmande. Jag har inga problem whatsoever med kvinnliga ledare inom politik, företag och administration. Så i min värld är kvinnor inta alls "alltid fel". Detta borde kanske stämma lite till eftertanke. Eller kanske ni skulle lyssna på vad vi säger: Detta är ingen jämställdhetsfråga utan en bibelfråga.

      Och som sagt, där finns inget "kanske".

      Radera