lördag 9 oktober 2021

Legitima klimatlögner?

Politiker använder ofta mer eller mindre tomma floskler i sina uttalanden. Detta är ett beklagligt faktum, men ett faktum som både media och mediekonsumenter accepterar. Men ibland går detta så långt över gränsen för vad som är acceptabelt att man bara måste reagera. 

Kommunikationsministern Timo Harakka (SDP) säger i en kort artikel som publicerades i ÖT igår att "Det är viktigt att notera att EU-medlemsländerna och i synnerhet de medlemsländer som bedriver den mest progressiva klimatpolitiken nu har ett ypperligt tillfälle att se över sin ekonomi och förbättra sin konkurrenskraft." 

Detta är inte bara en floskel, det är dessutom en ren och skär lögn. De länder som bedriver den mest progressiva klimatpolitiken kommer INTE att förbättra sin konkurrenskraft. Det som kommer att ske är det exakt motsatta. De länder som kommer att eftersträva så kallad "koldioxidneutralitet" först kommer tvärtom att skjuta sin ekonomi i sank och kraftigt hämma sin konkurrenskraft i förhållande till de länder som tar det lite försiktigare i denna process. Vi ser detta redan nu när de länder som satsar på en snabb omställning till fossilfritt riskerar att delvis lamslå sin industrisektor när det helt enkelt inte finns tillgång till den mängd elektricitet som behövs och deras elnät inte heller klarar av att transportera denna elmängd på ett effektivt och tryggt sätt. 

Finland skulle faktiskt ha en chans att förbättra sin konkurrenskraft i denna klimatomställning om vi nu tog ett par steg tillbaka och lät andra länder (som t.ex. Tyskland som med den kommande regeringen kommer att vilja gå i spetsen för utvecklingen) springa med huvudet i väggen och begå de misstag som garanterat kommer att begås. Och som redan håller på att begås. I stället för att själva göra det. Men nej. Vi ska givetvis vara bland de allra första. Eftersom vi matas med och bringas att tro lögnen att "de länder som bedriver den mest progressiva klimatpolitiken nu har ett ypperligt tillfälle att se över sin ekonomi och förbättra sin konkurrenskraft."

Var hittas realistiska och på riktigt ansvarstagande politiker som inte matar oss med lögner och tomma floskler med avsikten att köra landets ekonomi i botten? Finns det sådana idag? Eller har alla ställt sig i ledet när det gäller denna klimathysteri?

 

5 kommentarer:

  1. "länder som satsar på snabb elektrifiering"

    Vilka är dessa länder, och vad menar du med snabb elektrifiering?

    SvaraRadera
    Svar
    1. LObbyisten. Jag funderade en del på vilket ord jag skulle använda här. "Elektrifiering" täcker bara en del av fältet (vägtrafiken), så jag ändrade i texten.

      Radera
    2. Vilka är de länder som riskerar lamslå sin industrisektor med en omställning till fossilfri energi? Vad grundar sig denna argument på?

      Radera
    3. Lobbyisten. Det är inte klädsamt att spela dum. Kom igen nu! Följer du alls med nyheterna?

      Radera
    4. Visst följer jag, därför är jag fundersam över vilka "nyheter" du följer. Men är det igen, för vet inte hur månte gången, att istället för att lägga ut länken direkt du skriver inlägget, lägger en massa tid på att anklaga den som frågar efter den.

      Radera