torsdag 28 oktober 2021

ÖT-insändaren

Jag väljer att publicera min insändare här på bloggen också för att sådana som inte har tillgång till ÖT ska kunna läsa den. Samt kommentera den om det finns en sådan önskan.

 

 

I en insändare i tisdagens tidning presenterar Harald Finne sin egen syn på historien och kristendomen. Dessvärre är denna syn inte med verkligheten överensstämmande. Vid en snabb genomgång av hans text hittade jag uppemot tjugo grova felaktigheter som bidrar till att bygga upp Finnes märkliga historie- och kristendomssyn. Eftersom utrymmet är begränsat går jag här in på endast två av dessa.  

Finne skriver att "De djupaste såren förorsakade korstågen på 1100- och 1200-talen som obotligt förstörde förhållandet mellan kristna och muslimer." Sanningen är den att korstågen inte uppstod i något vakuum. Korstågen, som inleddes med påven Urban II:s uppmaning att befria Jerusalem år 1095, var kristenhetens motdrag mot århundraden av muslimsk aggression genom vilken dessa – med vapenmakt och genom mord, våldtäkter och förföljelser – hade erövrat 2/3 av den tidigare kristna världen. Nu är det givetvis svårt att veta hur historien skulle ha artat sig utan dessa korståg, men det är ingen vågad gissning att anta att hela västvärlden skulle ha lagts under muslimskt välde och att också vi skulle ha varit muslimer här i vår del av världen idag dessa motdrag förutan. Men notera noggrant att aggressionerna inte började med korstågen och att de djupa såren mellan muslimer och kristna inte, som Finne påstår, har sina rötter i korstågen utan att dessa går mycket längre tillbaka i tiden.

Finne skriver också att "300 år senare [efter Paulus] blev kristendomen statsreligion. De religiösa texterna redigerades så att de passade in i kejsarens världsåskådning." Detta är en populär åsikt som har presenterats bl.a. i Dan Browns bok DaVinci-koden, men faktum är att detta inte är annat än fantasier. Sanningen är att det inte finns några historiska belägg för att någon sådan redigering skulle ha ägt rum. Det finns helt enkelt inga spår av dessa dokument som skulle ha rensats bort. För faktum är att det helt enkelt inte går att få alla oönskade dokument att försvinna, hur man än försöker. När ett dokument en gång har spridits över världen – vilket snabbt skedde med de kristna texterna från det första århundradet – kommer dessa, i en eller annan form, att finnas kvar. Om inte som sådana så åtminstone i form av spår av dem i andra dokument. Det som däremot finns är gnostiska texter av betydligt yngre datum som bär vittne, inte om hur kristendomen var utformad från början, utan om de villoläror som syftade till att deformera den ursprungliga kristendomen. Faktum är att de texter vi ännu idag har i vår Bibel ÄR de texter som först skrevs och spreds i den antika världen.

Detta var nu som sagt bara två av de felaktigheter som Finne presenterar och som han bygger sin mycket märkliga historie- och kristendomssyn på. Det är givetvis fullt tillåtet att göra som han gör och skapa sig själv en alternativ historiesyn och stänga in sig i denna bubbla full av historieförfalskning. Men det skulle vara tacksamt om de som gör på detta sätt skulle avhålla sig från att dra in andra i denna sin bubbla.  

 

Kristian Nyman, Esse

10 kommentarer:

  1. Kristian, det var nog ett tunt svar du hade på Finnes insändare. Här kommer hans svar åt dej som publicerades idag Fredag.


    " Till Kristian Nyman. Innan man ­kategoriskt påstår att någon annan har fel bör man ha rätt stora och ­torra skor att stå i. Undrar lite­ huru­vida Kristian är i besittning av ­sådana.

    Tänker inte starta någon teologisk debatt med någon vars åsikter sedan länge är fastspikade och väl dokumenterade, men kommenterar helt kort de felaktiga påståendena om ”felaktigheterna”.

    Jag har ännu inte sett någon konflikt­ börjandes från sandlådan fram till stora krig där felet inte­ ­skulle ha varit ”de andra”. Typiskt­ för stora konflikter är att mot­ståndaren demoniseras liksom den gode Kristian gjorde. Därför ­nämnde jag aldrig i motsats till det Kristian skrev ”vem som började”.

    Faktum är dock att muslimerna på 1100-talet var både kulturellt och ­vetenskapligt längre komna än den katolska världen och bärare av den grekiska kulturen.

    Faktum är att efter nio korståg var alla områden som korsfararna erövrade åter förlorade redan på 1400-­talet.

    Faktum är att korstågen skapade en bitterhet och hämndlystnad mot de ”otrogna”, som motiverade den muslimska världen till att försöka ­erövra ännu mer områden. Detta hänvisas till ännu i dag.

    Att spekulera i ”om ifall att” är ­lika klokt som att fundera över huru­vida kossan kunde flyga ifall hon hade vingar. Dessa spekulationer har dessutom svängt fram och tillbaka under seklernas gång. Observera: Detta är inget försvar för muslimers missgärningar.

    Det andra påståendet gäller – som den läskunnige förstår – kyrko­mötet i Nicea år 325. Den nyfrälste kejsaren Konstantin sammankallade en stor hop med biskopar – alla män – för att få slut på de evinnerliga bråken ­mellan olika trosinriktningar och bibel­tolkningar. Efter ­mycket ­roende och hopande kunde­ man ­konstruera en text som slog fast ramarna­ för den kristna tron. Så måste man tro! Det över­gripande ämnet var treenig­heten, som var svår att få på pränt.

    Sedan kejsaren godkänt ett förslag beslöts att alla dokument som bar en annan historia skulle brännas och skribenterna landsförvisas (ifall de inte redan var det). Ingen vet vad allt som brändes förutom att ­brännarna var män! Bibelns innehåll slogs fast först 38 år senare när ”opassande” material gallrades bort (redigerades). Kejsaren hade alltså en ännu brokigare samling skrifter att hantera än vi har i dag.

    Att blanda in sagoberättaren Dan Brown i det här är skamligt.

    Ett av de beslut som fattades på samma möte år 325 beskrev hur präster skulle behandlas utgående från sättet på vilket de blivit kastrerade. Innehållet, eller avsaknaden av sådant, i prästgubbarnas byxor var tydligen av liknande dignitet som treenigheten. I samma veva förbjöds präster att leva med kvinnor.

    Kan det kvinnliga bli mera ut­raderat än så, som en del av den ­mörka tråd som löper genom kristen­domens historia?

    Tänker som sagt inte gå in i någon teologisk debatt. Det överlåter jag åt mera lärda kvinnor och män. Principiella fel kommer jag vid behov att påpeka. Ifall någon ”bokstavs­troende” hittar ett detaljfel i min ­lilla text så bjuder jag på det. Bara roligt att någon blev engagerad."

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 07:19. Så du menar att sanningen är "tunn". Nå, det får stå för dig. Jag menar att detta påstående säger mer om var du står i sakfrågan än om själva innehållet i debatten. För övrigt sände jag just in ett svar på Finnes svar, få se hur mycket debatt som tillåts innan det dras streck.

      Radera
  2. Är Ni Harald Finne frimurare???? Ulrik frågar.

    SvaraRadera
  3. Akta er för frimurarna. De ljuger mot Bibeln ifråga om tideräkning och gör löönnmord.

    SvaraRadera
    Svar
    1. " beställer lönnmord" och verkar som djävlar i det osynliga i ddet att deras Gud är förvändaren satanas. Ibland tror ma då fel. Jag sökte en 'vän',/ priset var paranoija/ sen hjälpte Jesuus

      Radera
    2. Frimurnna ljuger mot Bibelns lära om yttraste tiden. De hjälper varandra för att ttyysta offren om de gjort någon ont. Ulrik

      Radera
  4. Jag har märkt att också kristtroende av yttre yytligheten också förnekar proffetiorna för att inte stöta sig med oljeländerna och deras pragmatiska samspel gör att många människoläror som döljer Jesu Sanningsenliga ord uppstår för att bedra och trösta de sekulära med falskt hoooppp

    SvaraRadera
  5. Palikkavärdena är alla jämlika om man jämaar ut siffrorna🤨

    SvaraRadera
  6. Alla i världen anse sig vara oersättliga. Status Guudo guo efter Guds Herrens Herrens viillja

    SvaraRadera