fredag 29 oktober 2021

Frukta Gud eller frukta människor?

Igår kom så den väntade nyheten att Borgå stifts domkapitel har avstängt Dennis Svenfelt från prästämbetet i fyra månader på basen av kyrkolagens femte kapitels §3. Noteras kan att detta är en jämförelsevis hård åtgärd emedan domkapitlet hade möjlighet att först tillgripa en varning och även en kortare avstängning. Åtgärden är hård också för att den följde på endast vad Svenfelt sagt, inte på något han gjort.

Detta visar med all önskvärd tydlighet att domkapitlet i Borgå och biskop Åstrand är mycket mer måna om att hålla sig väl med människor och vad de anser än med Gud. Eller på Kanaans tungomål: De visar tydligt att de fruktar människor mer än de fruktar Gud. Det pågår nämligen mycket, mycket grövre saker i vårt stift som inte ger prästerna i fråga ens en varning. Samboende präster, präster som lever tillsammans med en partner av samma kön, präster som viger samkönade. För att nämna några saker som Guds ord klart låter oss förstå är fel men som är ok i världens ögon och därför inte leder till några disciplinära åtgärder från domkapitlets sida.

Jag saknar ord kraftiga nog för att beskriva vad som pågår och hur jag ser på domkapitlet och biskop Åstrand. Ja, jag tror att det får räcka med att jag säger det. Jag kan inte annat än hålla med Patrik Hagman i det han säger i en intervju på Svenska Yle idag i samma ämne – om än han avser något helt annat: "Men jag ser nog inte att det finns någon framtid."

För nej, en kyrka, och ett stift, som beter sig på detta sätt har knappast någon framtid. Annat då än väntan på Guds dom över orättfärdigheten. Kyrie eleison!

4 kommentarer:

  1. På h grund av antikristi och syndens tyranni är det så här i världen. Detta kan sägas att det var pornografin avguderiet och gudlöshet som gav andra världsskriget: vad trroott vi nu i ljuse av stockholmsprofetian och Herrens Ande som försökt Trösta och Varna. Amen leopus koordinator leppo ame ami men allra störst är krist som bibeln sagt så guds ord visst

    SvaraRadera
  2. Nå nu är man ju tydlig vad man tycker i denna fråga, och är så konsekvent att redan ett uttalande leder till avställning. Varför får andra åsikter som strider mot kyrkans lära gå an,utan konsekvenser.??
    Vore väl bäst att kyrkans ledare klargör vad man tycker om samkönade äktenskap, pride deltagande osv. Kyrkan kunde vara tydlig nu vart den är på väg,så får var och en göra sina beslut.
    Detta att sakta men säkert försöka vänja folket vid dagens ogudaktiga leverne känns inte juste ..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 17:14. Saken är ju faktiskt den att det aldrig har sagts att den gammalkyrkliga hållningen i ämbetsfrågan skulle vara någon irrlära, alltså strida mot kyrkans lära. Liksom kyrkan inte heller har gått in för någon ny hållning i de aktuella frågor du nämner. Kyrkan HAR en linje, trots att starka "progressiva" krafter vill påskina att kyrkan ännu inte har kunnat slå fast någon ståndpunkt i dessa frågor.

      Radera
  3. GAAMLA TESTAMENTET VAR I JUDEOKRISTNA FÖRSAMLINGAR UTGÅNGSPUNKTEN FÖR PREDIKNINGEM OM DEN GRATISFÖRSONING SOM FINNS I ÖHM ORDET OM JESUS GUDS SON ENLIIGTT NT: SKRIFTER

    SvaraRadera