fredag 15 oktober 2021

Om vaccinpasset

Idag godkände riksdagen det så kallade "coronapasset" med bred marginal. Endast Sannf. och Kd röstade mot. Det är flera saker jag inte riktigt förstår med detta coronapass, och framför allt två saker står framom de andra.

Den första är, föga oväntat, hur medias representanter inte klarar av att förstå, eller se, argumenten mot passet. Magnus Swanljung på Svenska Yle tog priset när han i en kolumn helt sorglöst blandade ihop vaccinmotstånd och coronapassmotstånd och rörde ihop det hela till en text så full av misstolkningar och förenklingar att det rent av svindlar. Det här är en av vår tids största problem – att man inte ens försöker förstå utan i stället strävar efter att svartmåla de som tycker annorlunda. När denna "sjuka" på detta sätt drabbar också journalistkåren är situationen faktiskt ganska allvarlig.

Den andra saken som jag inte riktigt förstår är detta med själva coronapasset. Jag kunde förstå tanken om vi som är fullvaccinerade inte skulle kunna bli sjuka eller sprida viruset. Men nu har det ju visat sig att vi både kan bli sjuka och sprida viruset – det senare också utan att ha några sjukdomssymptom. Detta faktum slår ju benen under hela tanken med coronapasset. Om målet är att genom användningen av detta pass skapa säkra platser där man går säker för viruset så fungerar det ju inte. Tvärtom finns det en uppenbar risk att de som har detta pass litar så helt på dessa "säkra platser" att de slutar använda munskydd och hålla säkerhetsavstånd och så utsätter sig själva och andra för risken att bli smittade.

Det mål man strävar efter uppnås således inte med införandet av detta pass, men det som åstadkoms är en uppdelning av människorna i olika grupper där innehavarna av passet är fullvärdiga medborgare med alla rättigheter medan de som inte har detta pass reduceras till b-medborgare. Detta är mycket olyckligt, alldeles speciellt som fördelarna med passet inte är de som man eftersträvade.

Med detta sagt kan jag förstås ändå inte låta bli att poängtera fördelarna med vaccinet och med att låta vaccinera sig. Jag är fullvaccinerad och om det kommer att behövas en tredje spruta kommer jag också att ta den – om inga nya, drastiska, uppgifter om vaccinet framkommer. Men något coronapass kommer jag inte att använda. Jag vill inte bidra till denna tudelning som ett coronapass framkallar, och dessutom vågar jag inte gå in på något sådan ställe där potentiella (vaccinerade) smittbärare har invaggats i tron att de är på en säker plats och beter sig därefter. Frågan är t.o.m. om det inte är säkrare att umgås med ovaccinerade som dels vet att de behöver använda munskydd och hålla avstånd och som dels torde få ordentliga symptom om och när de drabbas av viruset och förhoppningsvis förstår att isolera sig när de får dessa.

 

6 kommentarer:

  1. Funktionen med coronapasset är synnerligen enkel:

    Om du inte har vaccinet eller coronapasset, ska du inte röra dig bland en folkmassa, bli smittad och allvarligt sjuk och därmed ta en sjukhussäng av bättre behövande.

    Om du har coronapasset och vaccinet, blir smittad, så blir du inte så sjuk att du tar en sjukhusplats av bättre behövande.

    Behöver jag vara tydligare?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Första gången jag håller helt med faktalobby

      Radera
    2. Lobbyisten. Den där motiveringen skulle jag faktiskt kunna köpa. Om någon faktiskt skulle ha använt den. Jag har givetvis inte suttit på alla presskonferenser i ämnet, men faktum är att jag ALDRIG tidigare har hört den där motiveringen. I stället handlar motiveringarna om att kultur- och nöjesevenemang ska kunna öppnas upp för maximalt antal besökare och om att skapa "coronasäkra tillställningar". Jag klipper från Svenska Yles nyhet 21/9:

      "Syftet med coronapasset är att förhindra spridningen av coronasmitta vid sammankomster. Då kan man skynda på öppnandet av samhället på ett hälsosäkert sätt, enligt ministeriet.

      Med hjälp av coronapasset kan man i större utsträckning ordna olika tillställningar, även om verksamheten annars är begränsad. Coronapasset motiveras med att kunder och deltagare får tillgång till olika lokaler på ett hälsosäkert sätt."

      Således är målet med coronapasset att skydda de som deltar. Inte de som inte tillåts delta.

      Radera
    3. "Om detta måste berättas" !!! Hörde just av en vän per telefon, krögare har släppt in ALLA på krogen före 23:00 eller om det var 24:00... Efter aktuellt klockslag börja man gå runt och kolla "coronapass" ! De som saknade pass ombads lämna platsen och övriga kunde sitta kvar till 04-05..., hur vettigt låter detta ? Ändå torde det fylla gällande lagar och förordningar !... Rätta gärna om någon har avvikande åsikt eller andra erfarenheter !

      Radera
    4. Nä du, Faktalobby.
      Nu har det ju med all tydlighet framkommit att coronapasset inte ledde till det du påstår. Massvis med människor med fullgott skydd mot corona nekas tillträde för deras coronapass visar rött när det skannas vid dörren. Lagen är ändå inte lika för alla, tydligen.
      Sören

      Radera
    5. "Massvis" är det knappast, men beror väl på vilka "nyhetssidor" Sören läser. Då THL offentliggjort dessa problem har de inte nämnt några antal överhuvudtaget, vilket betyder att "massvis" är någons påhitt, dvs fakenews. Själv skulle jag gissa att det handlar om något tiotal (de som fått tre doser, en dos Jansen i Estland, Belgien, Spanien, eller fått vaccinet för över 6 mån sedan).

      Apparna är redan uppdaterade så att de fungerar som de ska, dvs det är inget problem.

      https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/koronapassi-toiminut-takkuillen-tayden-rokotussarjan-saaneille-nayttanyt-punaista-valoa-ongelmia-erityisesti-iphone-puhelimissa/8267608#gs.e63euk

      Är lagen lika för Ulla-Maj Wideroos som väntat på en viktig hjärtoperation, men blev utan den för att två ovaccinerade har tagit intensivvårdssängarna? Hur många operationer har redan inställts? Hur många kommer att ställas in?

      Jo, det är lätt att tjafsa om individens rätt, men säg att det var din förälder som stått länge i operationskön, och som får operationen uppskjuten till en oöverskådlig framtid. Hur är det med din förälders rätt som individ?

      https://www.hbl.fi/artikel/ovaccinerade-tog-upp-ulla-maj-wideroos-plats-pa-intensivvarden/

      Det är ju enkelt då man inte behöver ta ansvar för sin kritik för hanteringen av covid, släpp alla till krogarna så får vi sitta och vänta tills sjukhusen är fyllda med allvarligt sjuka ovaccinerade. Vi är på god väg redan: https://yle.fi/uutiset/3-12150476

      Radera