torsdag 9 maj 2019

"Den främsta frågan"

Jag läste vidare om regeringsbildningssåpoperan, och på Iltalehtis webbplats hittade jag en lång artikel som ger bakgrunden till dagens situation. Där konstateras i en mening att "ykköskysymys ilmastonmuutoksesta pudottaa perussuomalaiset oppositioon". Alltså att den viktigaste frågan, den om klimatförändringen, gjorde att Sannfinlandarna hamnade i opposition.

Att denna fråga lyfts fram som den viktigaste frågan är oerhört skrämmande. Det finns många viktiga frågor som behöver tas itu med nu, och så tänker den kommande regeringen prioritera en fråga som vi av allt att döma (människosläktet i stort och framför allt vi som finländare) i stort sett inte kan påverka alls. Det mest skrämmande är att de åtgärder som föreslagits är både oprövade och potentiellt fullständigt katastrofala, speciellt för landsbygden. Och, jag upprepar, detta anses alltså vara den främsta frågan som regeringen ska ta itu med!

Jag hoppas verkligen att detta regeringsbygge misslyckas! Allt annat riskerar att bli en total katastrof för landet.

Sedan en iakttagelse till: Se på bilden i anslutning till artikeln jag länkade till. Den längst ner med Petteri Orpo och Antti Rinne. På bilden ses en frisk man och en man som inte alls är frisk. Jag fruktar att de ansträngningar som regeringsbildningen, och framför allt posten som regeringschef, innebär kan bli för mycket för Rinne. Vi får bara hoppas, för hans egen del, att han förstår att lyssna på sin kropp och sitt hjärta så att han inte tar livet av sig på kuppen.

5 kommentarer:

  1. Kristian,Undrar om inte när den "viktigaste frågan","klimatförändringen"är sagd,detta mantra måste säjas för att vara pk. och när man har instämt i kören" kan man gå till de verkligt svåra frågorna som sekulariseringen åstadkommit och de utmaningar våra postkristna västerländska samhällen står inför och särskilt Finland har att lösa!
    Antar att Antti Rinne som "god socialdemokrat" inte haft andra val än att gå in i denna fysiskt och psykiskt krävande uppgift.Vi får be för honom som det heter i kyrkobönen "för all överhet...om krafter och god hälsa inför uppgiften!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Intressant infallsvinkel! Det kan mycket väl vara så som du säger, men då lär det nog både höras och synas. Både melonpartiet och VPK har en tradition av att smälla i dörrarna på sin väg ut när något går dem emot.

      Radera
    2. "Tomma tunnor bullrar mest"!

      Radera
  2. Det är intressant att de som anklagar för snuskintresse aldrig har ngt att säga om realpolitik. Själv medger jag min svaga medborgarfärdighetsförmåga. Men Rätt ska vara rätt. Om vänster nån gång säger att rätt är rätt då är det väl rätt? Eller har jag fel🤔

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ulrik. Givetvis är det så. Rätt är rätt oavsett vilken stämpel i övrigt står på paketet. Men när det handlar om politik gäller den sanning du har inpräntat i oss: Den som litar på en människa/politiker/ett parti blir alltid besviken. Något omformulerat, men dock.

      Radera