söndag 19 maj 2019

Några reflektioner efter ESC

Nej, jag såg inte på ESC. Dels tycker jag inte att det går att tävla i musik, dels har hela evenemanget blivit en enda stort reklampelare för hbt. Så de får ha det. Men jag läste ändå lite artiklar om evenemanget nu idag på morgonen. ESC är annars ett bra exempel på hur delar av befolkningen – jag inberäknad – skjuts ut i periferin från det som en gång var det gemensamma. När jag var ung var ESC något som förenade människor, något som man kunde se fram emot och något att glädja sig över. På ett mänskligt, gemenskapsskapande plan. Idag splittrar det. Det är tragiskt när det går på det sättet, men så här blir det när upproret mot Guds goda ordningar ges plats och får ta över. Nåja, det var egentligen inte det här som jag tänkte skriva om, även om det här också är en sak man kan reflektera över.

ESC hölls detta år i Israel. I Tel Aviv. (Det skulle ha varit en fin markering att ordna tävlingen i Jerusalem, men det vågade tyvärr arrangörerna inte försöka sig på.) Lyckligtvis lyckades inga arabiska (palestinska) terrorister attackera tillställningen, även om de säkert gärna skulle ha gjort det. Men denna tillställning, som ju inte ska vara politiserad, blev det ändå genom att flera av de som uppträdde bröt mot reglerna. Islands demonstration var bara löjlig, så den ids jag inte kommentera desto mera. Att vifta med en palestinsk flagga i detta sammanhang visar bara på den egna okunskapen. Men Madonnas tilltag var egentligen ganska näpet. Eller kunde ha varit det. Två människor som går hand i hand, den ena med en israelisk flagga på ryggen, den andra med en palestinsk. Det är ju något att sträva efter, eller hur? Problemet är bara det att det inte fungerar på det sättet. Inte i den verkliga världen.

Jag har sett en jude och en arab (palestinier) krama om varandra och be varandra om förlåtelse å sina respektive folks räkning. Det var något jag aldrig kommer att glömma, så fint var det. Men detta var något som inte kan ske bara så där, och absolut inte för att Madonna står och sjunger någon av sina dängor. För att det ska bli fred och frid mellan judar och araber krävs det nämligen inget mindre än att det först blir frid i allas hjärtan. Och det blir det inte med mindre än att Fridsfursten får ta plats där. Det är bara Jesus som kan skapa fred, och frid, mellan judar och araber. Det är bara Jesus som kan ta bort det enorma hat som finns hos araberna och den misstänksamhet och rädsla som finns hos judarna.

Det går inte med något mindre. Men det här sker – också idag – och det var som sagt oerhört fint att få se lite av frukterna av det den där gången. Men det måste börja från insidan. Detta går inte att klistra på utsidan, som Madonna försöker göra. Då blir det bara en kuliss, och kulisser går sönder och faller ihop så fort det börjar blåsa lite.   

12 kommentarer:

  1. Hur hade du tänkt att nån jesus eller allah kunde fixa palestina krisen? Kommer nån fridsfurste flygande på ufo eller med häst och planterar frid i alla hjärtan på nåt sätt? Kom igen nu med dessa fantasier.

    Smålog åt din vinkling om "enorma hat som finns hos araberna och den misstänksamhet och rädsla som finns hos judarna."

    I länken nere verkar nog rädslan finnas hos barnen i Palestina när Israeliska krypskyttar mördar barnen.

    https://www.bbc.com/news/world-middle-east-47399541

    Förstår för övrigt inte heller det här vurmandet över Israel och judarna. Judendomen ä ju endast en religion som vem som helst kan bekräfta eller frånsäga. Enligt er store Luther var de ju just judarna som mördade den sk fridsfursten och han var av den åsikten att judarna skall utrotas. Ser ni nån motsägelse här?

    Eflop

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eflop. "Förstår för övrigt inte heller ..."

      Nej, det har du nog visat med all önskvärd tydlighet. Det där du skriver om att ingen kan bekräfta visar att du inte ens har brytt dig om att läsa på.

      "Ser ni nån motsägelse här?"

      Nej, ingen motsägelse. Men nog en man som blivit oerhört besviken och som kanske lät det grumla hans omdöme. Och märk väl: En man. Vi män kan ha fel ibland.

      Radera
  2. Förundrar mig över varför inte Jesus tar bort hatet från israelerna, de bara fortsätter förstöra och döda.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

      Radera
    2. "tar bort hatet från israelerna", du, det är nog några andra som står för hatet ! De flesta av oss har en Bibel var det finns kartor som visar Israels land och jag är av den uppfattningen att det är araber som ockuperar både västbanken och Gaza men att dagens situation är så mångfacetterad som framgår av följande video, https://www.youtube.com/watch?v=E0uLbeQlwjw ,hade jag aldrig trott förrän jag såg videon !

      Radera
    3. Och för att krångla till det ännu mera, ännu en video och här följer påståenden som på ett pärlband varför jag har svårt att hänga med, men historiker kan säkert bekräfta om det ligger ngn sanning i allt som sägs... https://www.youtube.com/watch?v=KR9sWRzbdJw

      Radera
    4. Google eller vem det nu är som kontrollerar våra åsikter har tydligen funnit ut vem jag är då jag inte mera behöver verifiera mina kommentarer genom att klicka på en massa bilder av brandposter, trafikljus, bussar och cyklar....

      Radera
    5. En dokumentär värd att se: https://www.youtube.com/watch?v=rH_d_L33V2s

      Radera
    6. Måhända den är sevärd men såg bara 3min och kunde konstatera att den är "pro-palestina".... Palestina är inte ngn stat utan ett påhitt av araber för att utplåna Israel ! Visst, man kan säkert se den men glöm inte att förhålla sig skeptisk till vad som sägs ! I alla konflikter/krig finns det aldrig några vinnare, människor lider på båda sidor, det är fakta som behöver tas i beaktande !

      Radera
    7. Den visar den sanning som inte Israel-fanatiker vågar ta till sig, den verklighet där israeler skjuter, våldför sig, kör ut familjer mitt i natten ur sina hus och genast huset är tomt rivs det ner. Israeler river upp hundratals år gamla olivträd som är enda sättet för palestinier att livnära sig på, och så vidare. Det är hat, och det är det jag förundrar mig över: varför låter Jesus hatet förbli kvar hos sitt folk?

      Klarar man inte av mer än 3 minuter av att se andra sidan av myntet så ska man inte påstå att man har en mångfacetterad bild av läget.

      Radera
    8. För det första, jag är ingen Israel-fanatiker ! Det sanna Israel består av på Kristus troende och vi ser ju dagligen rapporter om hur kristna lider i världen om vi vill... Det oaktat utesluter jag inte möjligheten att även det jordiska landet Israel kommer att ha en roll då slutet kommer. "Det är hat, och det är det jag förundrar mig över: varför låter Jesus hatet förbli kvar hos sitt folk?" - Han kom till/för sina egna men de ville inte veta av Honom står det i den Heliga skrift.... Jag sade aldrig att jag inte skulle klara av att se mer än tre minuter, hur läser du ? Jag sade inte heller att jag har en mångfacetterad bild av läget utan "men att dagens situation är så mångfacetterad som framgår av följande video, https://www.youtube.com/watch?v=E0uLbeQlwjw ,hade jag aldrig trott förrän jag såg videon !" Ser du ? Situationen är mångfacetterad, det var vad jag skrev !

      Radera
    9. Jag sade aldrig att 22:37 inte klarar av att se 3 minuter, utan att var och en får själv avgöra hur mångfacetterat de ser på situationen. Den som blundar för ena sidan, eller vet hur hemskt det ser ut och vägrar se mer än tre minuter, vet nog att det är sant. Klart att jag också vet att det finns palestinier som dödar, men man kan inte se proportionerna om man bara ser det från en sidan.

      Det oaktat, Kristian Nyman hävdar att det är bara Jesus som kan ta bort allt hat, men han har inte tagit bort det från israelerna vilket dokumentären bevisar. Det är vad jag förundrar mig över.

      Radera