torsdag 2 maj 2019

Intressanta tider

Det går många så kallade såpoperor på TV idag. Senast jag följde med någon sådan, tror jag, var när Dallas gick på MTV3. Alltså inte den nya versionen, utan den gamla, "hederliga" på 80-talet. Men sedan finns det också andra typer av "såpoperor" med minst lika halsbrytande intrig och med sina hjältar och sina skurkar. En av de intressantaste just nu är den i sin linda varande regeringsbildningen i Finland. Precis som i TV:s såpoperor kan man spekulera närmast i det oändliga i vad som kommer att ske. Kommer Rinne att klara av att få ihop en majoritetsregering? Kan Samlingspartiet och SDP regera tillsammans? Klarar SDP och de gröna av att få ihop sin syn på skogsbruket och klimatet? Och de gröna och Samlingspartiet? Detta senaste närmast konkretiserat i de grönas krav på mindre avverkning och SDP:s (och Samlingspartiets) stöd till den planerade nya massafabriken i Kemi. Och finns det någon fråga som är en tröskelfråga för SFP? (Frågan var närmast ironiskt menad ...)

Sedan har vi hela komplexet med ekonomin. Samlingspartiet kräver minskad upplåning och ekonomi i balans, och inte bara det, de kräver att vi ska bygga upp en buffert för eventuellt kommande sämre tider. På samma gång går Rinne ut med budskapet att det nu är slut på de fyra senaste årens "tvångstalko". Detta är givetvis helt i linje med vänsterns spenderingspraxis överlag. Hur Orpo och Rinne ska kunna enas här övergår nog mitt förstånd.

Politik är det möjligas konst, så därför tror jag nog att dessa fyra nämnda partier kommer att lyckas bilda regering. Jag förstår inte hur, men jag tror nog att det går. Om inte annat så för att alternativet, enligt de flesta, är så mycket sämre. Jussi Halla-aho står nämligen på tur ifall Rinne inte lyckas. Problemet, ur Rinnes synvinkel, är bara det att hans position, likt Löfvens i Sverige, är så väldigt svag. Samlingspartiet kan i princip helt diktera vilken politik den kommande regeringen ska driva.

Jag tycker nog att detta är bra mycket intressantare än de flesta såpoperor på TV.

2 kommentarer:

  1. Ett faktum är att ofta ( tidigare ) har föregående högerregering ökat skuldsättningen och samtidigt har de fattigare lidit av nedskärningar och då sedan vänstern enligt böljegången i politiken kommit till makten så har hela moraliska och ekonomiska skulden pådyvlats dem.
    Gällande första majhundringen ( per månad?) så kan nog gränsen gå vid 850 - 950 och så att man ser till tillgångarna hos dem som får den. Om ' normala ' stöd och samhällsfunktioner fungerar och man inte slarvar och super eller på grund av brott eller sjukdom skuldsätts så skall man klara sig. Det är de riktigt utsatta på lägre garantipension och annat som främst skulle behöva sådan hjälp utan att man girigt och huvudlöss kör med osthyvel och tex senaste försök att ' aktivera' arbetslösa enligt masstvångsmetoder p g a endel individers planmässiga utnyttjande av arbetslöshetsstödet förr om åren. Förstår politikerna ens de vänsterinriktade vad t o m en eller några euro betyder för den arbetslösa då de schematiskt berövar dem uppehälle och förmågan att söka vara hederlig i sin nöd då man går till sådana ytterligheter som förra regeringen vars vinningar stöddes av världskonjunkturen och köpkraften av kommers dag och natt helg och vardag och mera öl till butikerna medan en i sig billig produkt som tobak skattas som en våldsverkare vilket man mera nog blir av alkohol. Jo skyll ni skrymtpolitiker på att Religion och stat inte skall blandas så koncentrerar jag mig på det som kommer innan Rinnes tyvärr också ljusblåa tankar hinner påverka verkligheten. Undersök du Kristian sanningshalten i de första styckena härovan. Det luktar ibland när höger och vänster spänner sina magar och vänder blicken från de andra aspekernaassom ledde till Sodoms och Gomorra förstörelse. Ni hittar det nog i Hesekiels bok. De fakta ändrar inte Guds givna moral gällande könslivet

    SvaraRadera
  2. Den kände svenske historieprofessorn Dick Harrison har skrivit en artikel i tidningen Världen idag 2.5 "Västvärlden kan tacka kristendomen".Artikeln tangerar inte dagens bloggämne,men ändå...ber bloggaren om ursäkt:-)Artikeln kan vara av intresse för läsarna av denna blogg eftersom detta är ett återkommande ämne av okunniga och kritiska kommentatorer.Finns brister i min förmåga att länka artiklar
    så googla;
    Världen idag Dick Harrison,Västvärlden kan tacka kristendomen.

    SvaraRadera