lördag 25 maj 2019

Vargar i media

Svenska Yle har under de senaste dagarna och inför EU-valet slagit ett hårt slag mot olika former av fakenews. Man har berättat om direkt falska nyheter och även om vinklade nyheter, alla på sociala medier, vars mål är att påverka röstarna i en viss riktning i valet. Detta är förstås en positiv sak, på det stora hela. Problemet är förstås, igen en gång, att Svenska Yle bara avslöjar s.k. "högerextrema" försök att påverka. Givetvis finns det också motsvarande försök att påverka väljarna från vänsterextremt håll, men det nämns överhuvudtaget inte. Dessutom går det inte att komma förbi den glidning som har skett när det gäller etiketterna. Allt som ligger till höger om mitten idag blir "högerextremt". Detta syns kanske allra tydligast i Sverige och i vänsterpressen där. Allt som ens lite luktar en vilja att t.ex. begränsa federaliseringen av EU ses som högerextremt. Denna glidning när det gäller etiketterna är redan i sig en form av fakenews. Något som mainstreammedia givetvis aldrig skulle erkänna. Helt enkelt för att de inte klarar av att se vad det är de håller på med.

Men det var inte detta jag skulle skriva om denna gång. Nu skulle det handla om vargen. Samtidigt som Svenska Yle alltså slår ett tungt slag mot olika former av fakenews på sociala medier gör de själva sig nämligen skyldiga till precis samma sak. I en lång artikel, skriven av Peter Luttge, beskrivs hur vargen har tillåtits återerövra Tyskland. Idag finns det, enligt artikeln, mellan 500 och 800 vargar i Tyskland, och i artikeln hävdas att vargen anpassat sig mycket bra till ett liv bland människor. "Vi tänkte fel om vargen. Eftersom de sista djuren fanns i större och ensamma skogsområden trodde vi att vargen hörde hemma där. Men det stämmer alltså inte", säger Ekkehard Kluge, en tjänsteman på ministeriet för jordbruk och miljö i Potsdam.

Vad är det som gör att detta är fakenews? Svaret är vinklingen. I artikeln får bara en sida komma till tals. Alltså de som är för att vargen ska få breda ut sig okontrollerat. En finländsk röst får också komma till tals på slutet, och givetvis är det vargextremisten Bernt Nordman från Natur och Miljö. Vidare förringas motståndet mot vargens utbredande i Tyskland. Dels genom att ingen motståndare tillåts komma till tals, dels genom att de som uttalar sig om motståndet inte alls gör det rättvisa. Dessutom ger de bilder som illustrerar artikeln intrycket att vargmotståndet endast bygger på sagor och på irrationell rädsla. Om Luttge skulle ha haft för avsikt att arbeta som en seriös journalist bör arbeta skulle det inte ha varit svårt att hitta röster som säger något annat än de röster han låter komma till tals. Men något sådant intresse fanns förstås inte. Avsikten med denna artikel är nämligen inte att ge en korrekt bild av verkligheten, utan att påverka opinionerna bland de som läser artikeln. Allt detta gör denna artikel till inget mindre än ett skolexempel på hur man gör fakenews. Detta alltså samtidigt som Svenska Yle kraftigt försöker bekämpa fakenews på högerkanten.

Detta är både oerhört skenheligt och samtidigt mycket avslöjande.

Ja, och behöver jag säga att kommentarfältet censureras hårt under nämnda artikel? Jag skrev två kommentarer som dels försökte problematisera vinklingen i artikeln, dels lyfte fram fakta om vad som hände i Finland på 1800-talet när vargen dödade många barn i Egentliga Finland. Men det kunde förstås förta effekten av artikeln så de kommentarerna förpassades givetvis till papperskorgen. När Svenska Yle bedriver propaganda och sprider fakenews ska ingen tillåtas störa!

14 kommentarer:

  1. Rätta kristna är apologeter. Bibelförnekare är apollogetter dvs avgrundsandans tillbedjare

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

      Radera

    2. Varför måste allt bara så svart eller vitt. Förstår det känns tryggt o enkelt men det blir fruktansvärt trångsynt.
      Bara för att jag inte köper bibeln rakt av - är jag dyrare av mörkare krafter då?...🙆‍♀️😂... Svar NEJ!
      Med vänlig hälsning,
      Pia E

      Radera
    3. Dyrare = dyrkare
      /Pia E

      Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Som sagt, reklam för afrikanska häxdoktorer raderas.

      Radera
  4. Jag håller nog med Svenska Yle om att censur måste finnas. Själv har jag aldrig haft problem med att bli censurerad av Svenska Yle. Om man blir censurerad där, så kanske man borde tänka över sin egen attityd först innan man börjar kritisera.

    Vi har alla rätt till vår åsikt, men oftast lönar det sig att hålla tyst om man vet att ens åsikt bara retar upp en massa människor. Vi har också allemansrätten, men det betyder ju inte att alla har rätt att "gå in i Kristians rävburar och leka med rävarna".

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 11:32. Det handlar verkligen inte om attityder, utan om regelrätt censur av åsikter. Vilket du också tycks vara beredd att inse.

      Sanningen kan givetvis reta upp människor, men vad är bättre: Att höra sanningen och bli uppretad (och kanske ändra sig) eller att alltid bara höra det man själv anser och tro att alla anser det samma?

      Exemplet du tar är synnerligen dåligt valt.

      Radera
    2. Anonym27 maj 2019 11:32:
      Nej. Att du inte haft problem med censuren är ett nollargument. Det finns många som kan vittna om svenska yles vinklade censur.

      Svenska yles kommentarsfält är helt otillräkneligt som förmedlare av opinionen då det är svenska yle som väljer ut vilka inlägg som publiceras, och de väljer utifrån åsikter.

      Svenska yle avslöjar själva mer eller mindre att de försöker styra opinionen. De hade nån gnällartikel här för nån månad sen om att kommentarsfälten och facebook-diskussionerna inte speglar allmänhetens åsikter eftersom medelålders vita män är så starkt överrepresenterade. Så svenska yle har nog ett vit medelålders man-filter de använder sig av för att i eget tycke spegla allmänhetens uppfattningar.

      Sen tycker jag att just Luttges varg-artikel har tillåtit ganska mycket kritik mot artikeln och skribenten. Men säkert har en del refuserats i onödan ändå.

      Radera
    3. Patrik. Jag såg nu att en av mina två kommentarer faktiskt har publicerats. Där finns också, precis som du skriver, en del kritiska kommentarer. Det är intressant att det tillåts här. Kanske redaktionen insåg att artikeln var så vinklad att det inte går att försvara den...

      Radera
    4. Kristian. Jag tror inte det beror på redaktionen utan på Luttge själv. Jag har noterat förr att Luttges artiklar har många kommentarer, även kritiska. Jag tror därför att artikelskribenten själv får sätta ribban i viss mån. Även om Luttges artikel inte är den objektivaste så tror jag han hör till de som tillåter mest frispråkighet på yle-redaktionen.

      Radera
    5. Patrik. Kanske det är så. Intressant i så fall att de olika skribenterna kan påverka graden av censur. Nå, jag måste säga att jag inte alls känner till hur det fungerar på en redaktion som Svenska Yle.

      Radera
  5. Anonym. Tanken är nog inte att reta upp människor. Den som bygger på att få med Guds vilja, ungefär som soldatpsalmboken talar om att jämföra fenomen i världen med Guds Ord. Jag gratulerar de reservisterrsom gör så utan att tumma på lagen utan istället ångrar och tror det glada budskapet om nåd och förlåtelse och går vidare som troende. I stridens hetta är vi väl stundom retsammad till mans

    SvaraRadera