fredag 24 maj 2019

Varför Hans Rosling hade fel

Jag har ofta, när jag har målat framtiden i mörka färger, fått höra att jag har fel. Allting har blivit bättre, och kommer att fortsätta bli bättre. Ofta har Hans Rosling och hans "Gapminder" ställts fram som bevis för detta.

Och visst. Mycket är bättre än förr, och mycket i världen är bättre än vi tror att det är. Det går knappast att argumentera mot Roslings siffror. Men, och detta är ett stort men: När vi gör en samtidsanalys, och framför allt om denna analys anses kunna säga något om hur framtiden ska bli, behöver vi förstå vad som är vad. Varför sakerna i dag är sådana de är. Varför, i detta sammanhang, allt har blivit bättre. Vilka är de bakomliggande faktorerna?

Här på bloggen kan vi nu som då få läsa kommentarer (främst av signaturen Eflop) som säger något i stil med att religionen är roten till allt ont och att, bara religionerna dör ut, allt kommer att bli så mycket bättre. Inget kunde i själva verket vara mera felaktigt. En sådan hållning är dessutom inte bara direkt felaktig, den avslöjar också en historielöshet som är närmast chockerande.

Den amerikanske historikern Jaroslav Pelikan lekte i en av sina böcker med tanken på en "supermagnet" som kunde suga bort allt som har med kristendom och Jesus att göra ur historien. Han konstaterade att ifall någon skulle lyckas framställa en sådan magnet och få den att fungera nästan inget skulle bli kvar. Så är det faktiskt, och det inser vi om vi har ens en liten historisk bildning. På samma linje som Pelikan är också den svenske historikern Dick Harrison i en intervju i tidningen Världen idag. "Ska du förstå varför västerlandets tankestrukturer ser ut som de gör, varför våra lagar ser ut som de gör, vår byggnadskultur och vår litteratur, så kommer du inte runt det här. Du har ett stort kristet bagage i din ryggsäck som du ofta inte är medveten om."

Nå. Vad har nu detta med Hans Rosling att göra? Svaret är att det handlar om att vi behöver känna till de bakomliggande faktorerna. För Rosling har ju faktiskt rätt. Mycket HAR blivit bättre. Men den stora frågan är VARFÖR det har blivit bättre. Och då tänker jag inte specifikt på de senaste femtio åren – även om det har gjorts enorma framsteg på många områden under de senaste femtio åren –  utan jag ser på detta ur ett mycket längre tidsperspektiv. (De senaste femtio årens framsteg bygger dessutom förstås på de framsteg som gjorts före det. Och de framsteg dessa framsteg bygger på bygger i sin tur på tidigare framsteg.) Svaret är egentligen ganska enkelt: För att vi lever i ett samhälle som på alla plan är präglat av den kristna tron. Eller för att använda Pelikans bild: För att ingen har använt supermagneten. Vetenskapen, vårt utbildningssystem, sjukvården, välfärdssystemet, demokratin, våra fri- och rättigheter. Allt detta har uppkommit inom eller som en direkt följd av den kristna tron. Utan den kristna tron skulle vi inte ha allt detta. Åtminstone inte i den form vi har det idag. Som Dick Harrison säger: Se på Kina eller Saudiarabien. När vi ser på dessa länder kan vi se hur vi, åtminstone till en del, skulle ha haft det utan den kristna tron.

Men hur kan jag hävda att Hans Rosling hade fel? Jag sade ju flera gånger ovan att han hade rätt? Ja, i själva verket handlar det inte så mycket om att Rosling hade fel som att hans framstegsevangelium har ett "bäst före"-datum. Saken är nämligen den att när vi ser omkring oss i dagens västerland så ser vi att Pelikans supermagnet har tagits i bruk. Den kristna tron, alltså den sanna kristna tron (inte den ärkeliberala MTB-versionen av den kristna tron), håller på att tvingas ut i marginalen. Den finns idag långt utanför den godkända åsiktskorridoren, och sådana som talar och verkar för den kristna tron och en på den kristna tron byggande moral och världsåskådning blir också marginaliserade. Här har vi problemets kärna: Om den kristna tron försvinner kommer också frukterna av den att försvinna redan inom en eller ett par generationer. Redan nu ser vi hur åsikts- och yttrandefriheterna kringskärs. Hela det demokratiska systemets framtid är i vågskålen när nya och kristendomsfrämmande ideologier och människosyner ska införas. Människovärdet har urholkats, och urholkas ytterligare. Och så vidare. Listan kan göras mycket längre.

Det här kan låta brutalt, men allt detta kommer att leda till att de framsteg vi som samhälle har gjort (och som Rosling lyfte fram) kommer att gå förlorade. Våra samhällen kommer att degenerera och vad som knappast kan beskrivas som något annat än barbari kommer att breda ut sig. Lite som när Västrom gick under på 400-talet.

Det går nämligen inte att ta bort roten till de välsignelser vi upplevt utan att välsignelserna försvinner. Detta sker förstås inte över en natt, men ge det lite tid ska du få se vad som händer. Vad jag kan förstå insåg Hans Rosling inte detta. Kanske för att han inte förstod vad som var vad. Varför sakerna idag är sådana de är. Kanske för att han inte insåg vad som höll på att hända med kristendomen och de kristna. Om han skulle ha insett detta, och sett vad som håller på att ske, skulle han knappast ha sett så optimistiskt på framtiden som han gjorde.   

18 kommentarer:

  1. Under de femtio senaste åren har kyrkans popularitet sjunkit mer än nånsin, säkert därför allt har blivit bättre under de femtio senaste åren.

    Nåväl, med dylika svaga och urholkade argument ska man nog inte börja dra slutsatser...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 21:42. Jag håller helt med dig, utgående från det du säger bör man inte dra några slutsatser. Dessutom presterar du inte ens svaga argument, du kommer bara med ett påstående.

      Radera
    2. Mitt påstående är exakt lika svagt, eller starkt, som dina påståenden ovan.

      Radera
    3. Anonym klarar inte att se skillnad på lösa påståenden och argument som leds i bevis. Bedrövligt då är det inte konstit att såna som Puolimatka också får mycket ovett.

      Radera
    4. Anonym kan säkert berätta var argumentet finns i citatet nedan:

      "Vetenskapen, vårt utbildningssystem, sjukvården, välfärdssystemet, demokratin, våra fri- och rättigheter. Allt detta har uppkommit inom eller som en direkt följd av den kristna tron."

      Det finns inget argument, det är bara ett påstående.

      För stora flertalet finns det uppenbara svårigheter att skilja åt korrelation och orsakssamband. Det finns en korrelation mellan nedgång i kristendomens popularitet och samhällets utveckling, det kan ingen bestrida. Det finns dock inget orsakssamband mellan dessa två observationer. Nyman ser säkert en massa korrelationer som inte går att bestrida, men det krävs mera än tyckande för att bevisa att A påverkar direkt B. Just detta är svagheterna i Puolimatkas uttalanden.

      Radera
    5. Anonym 15:08. jag tar gärna upp den tråden. Visst är det ett påstående som jag gör, men det är ett påstående jag bygger under i texten. T.ex. genom att hänvisa till två ansedda historiker.

      Radera
    6. Historikerna antyder ingenting av det du försöker anspela på.

      Radera
    7. Som lite historiskt-politiskt iakttagande ser jag att förutom frihet för både gott och styggeligt så är vi i eu en legaliserad lösaktighet och laglöshet liknande totalitära sovjet. Må då vår lycka vara lika skör i infrastruktur och lycksamhet som deras så att vi hör hur vi hånas av Herren och varnas medan ingen eller få ångrar. Stoft och mull och trasig teknik hånades ryssen för. Nu är väst i turen. Luren!

      Radera
    8. Vi kristna behöver ingen ' rätt' att förmana. Jesu Allsmäktiga Bibeltro räcker. Priset för mig var så skändligt tillmäle mot Jesus att jag gjorde mannen fundersam med en manssnabb höger. Vi skiljdes i välsignelse

      Radera
    9. Det kom som förr en farlig stänk som kvittens på ovanstående. Skönt att veta att man är på rätt väg. Varför har vi inte hackat djävulens läsförmåga av honom. Kristus Allsmäktig har ju övervunnit. Eller var de en bekant tant som blev sur. För surt stinker det jämte egna halvtvagenhet. Hut vet!!!

      Radera
  2. Vi tycker att vi har ett gott samhälle som Kristian säger på grund av kristendomen men det är endels en utveckling mot antikristi tvång och en väldig ängels härlighet i även materiell måtto. Man kan tänka nu när nästan alla har mat vatten kläder och husrum och kommunikationer att det är ett Guds svar till de människor som knotade och t o m ( ibland med rätta) förkastade det rådande systemets lydnad för fattigdom skull. Det värsta är när nu lydnaden och tacksanheten till och tron på Gud förkastas så är detta samhälle det sköraste genom tiderna. De som kan teknik har nog sagt hur snabbt det är slut på ' fröjden'. Och gensträvigheten och lögnerna är redan så totala att oss kristna löns att vara redo. Förlossningen eller världens värsta tid stundar snabbt som en storm seglar upp. Nikolaiterna bundna i satansSdjupheter och otukt både kulturellt och kroppsligt visar inga tecken på att bekänna och sedan sluta ljuga.

    SvaraRadera
  3. Kristian, du har nog tappat koncepten nu. Vad i all sin dar har "den kristna välsignelsen" att göra med framstegen i vetenskapen och dess framtid?

    Otaliga är de medeltida vetenskapsmän och kvinnor som fick sätta livet till för religiöst svammel, regelvidriga rättegångar och vidskepelser.

    Tror du verkligen vi glömmer vetenskapens framsteg ifall vi slutar att tro på nåt himmelsväsen?

    Om du glömt så kan ja påminna dej om att allt finns dokumenterat och följande generationer kan ta åt sej av våra vetenskapliga upptäckter och deras generation i sin tur kan bygga vidare på våra upptäckter. Där har inga gudar nåt att göra.

    Vetenskapen och samhällen utvecklas oavsett vilka fantasier vi vill tro på. Religioner kommer och går men samhällen utvecklas hela tiden på sikt till det bättre.

    Vem av oss vill tillbaka till gårdagen? Min granne som var 10 år gammal på 70-talet förlorade sin mamma till cancern, till en typ som idag kan botas till 100%....

    Eflop






    SvaraRadera
    Svar
    1. Eflop. Igen visar du att du inte har grepp om historien. Och den som inte har det har inte heller redskapen för att kunna säga något om framtiden.

      Radera
    2. Ööööh okej :)

      Eflop

      Radera
  4. Kristian. Om du skulle veta hur mycket röda och gröna humana korrektiv arbetat för att stoppa marknadsföring och användning av de olika supergifterna i Europas huvudlösa laboratorier så skulle du tacka Gud mera för de människor som utan tro inte låter vilddjurets tekniker göra vad som helst.

    SvaraRadera
  5. För kärnvapenlära och tv eller bilderdyrkans möjlighet är Dans stam icke upptecknad bland Israels 12 segrande stammar i Uppenbarelseboken.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag själv valde billigaste anslutning och måste därvid se hur svag för bildskönhet jag är fast underhållningen och ' den där Satans idrotten' som en gubbe lär ha sagt inte frestar mig speciellt. Motion krigsförmåga och arbetsförmågeövningar är dock bra där de behövs. Jag kände en som inte direkt tränade utan gjorde vad gott var i familj och samhälle och vid 33 var han lika snabb och stark som ung elitbevöring. Jag tycks numera klaga som en käring😝

      Radera
    2. Jag medger med ånger att jag nog ibland lite sakligt hör på och lite diskuterar idrott med vardagsbekanta. Den är ändå bättre än barnaskändandet och andra djupa sataniska sexologidiotier. D

      Radera