tisdag 28 maj 2019

Om varför ett kristendomslöst samhälle degenererar

Jag skrev för några dagar sedan en text med rubriken "Varför Hans Rosling hade fel". Som väntat ledde denna text till en del kritik från signaturen "Eflop". Denne begriper inte vad jag var ute efter med min text, och det ger mig möjlighet att utveckla min tankegång. Min huvudtes är alltså att vetenskapen, vårt utbildningssystem, sjukvården, välfärdssystemet, demokratin, våra fri- och rättigheter har uppkommit inom eller som en direkt följd av den kristna tron och att utan den kristna tron skulle vi inte ha allt detta. Åtminstone inte i den form vi har det idag. Detta är ett obestridligt faktum som ingen som har ens behjälpliga historiska kunskaper argumenterar mot. Så resonerar jag vidare från detta: Om den kristna tron försvinner från samhället kommer också frukterna av den att försvinna redan inom en eller ett par generationer, vilket alltså då skulle innebära att de framsteg vi som samhälle har gjort kommer att gå förlorade. Våra samhällen kommer att degenerera och vad som knappast kan beskrivas som något annat än barbari kommer att breda ut sig.

Mot detta hävdade sedan signaturen "Eflop" att "Tror du verkligen vi glömmer vetenskapens framsteg ifall vi slutar att tro på nåt himmelsväsen? Om du glömt så kan ja[g] påminna dej om att allt finns dokumenterat och följande generationer kan ta åt sej av våra vetenskapliga upptäckter och deras generation i sin tur kan bygga vidare på våra upptäckter. Där har inga gudar nåt att göra. Vetenskapen och samhällen utvecklas oavsett vilka fantasier vi vill tro på."

Det här stämmer förstås inte. Givetvis finns allt dokumenterat, till den delen har "Eflop" rätt. Men när ett samhälle degenererar får detta flera negativa följder. Dels tenderar sådant som har skrivits ner att glömmas bort. Det finns otaliga exempel från historien, börjande från den bibliska historien, när man har återupptäckt gamla upptäckter som av olika orsaker fallit i glömska. Trots att de varit noggrant dokumenterade. Dels tenderar degenereringen att kraftigt påverka tänkandet i ett samhälle som urartat. Vi ser redan nu tydliga tecken på att detta är på väg att ske. Genusvetenskapen är ett bra exempel. Denna pseudovetenskap lägger idag sin sordin på i princip alla vetenskapsgenrer och hämmar dessa när kravet är att det ska läggas ett genusperspektiv på allt som görs. Ett annat mycket tydligt exempel på hur vetenskapen urartar som en följd av att den tankens sundhet som kristendomen för med sig försvinner hittar vi inom fysiken och närmare bestämt inom astronomin. Här har den pseudovetenskapliga multiversumteorin fått ett stort genomslag, inte minst tack vare den brittiske kosmologen Stephen Hawking. Denne kastade mer eller mindre bort sitt geni genom att syssla med dessa sagor under den senare delen av sitt liv, och många andra framstående kosmologer går tyvärr i hans fotspår här.

Dessa två tydliga exempel får räcka för att visa vad jag menar. Det finns givetvis flera. Dessutom, och det kan inte heller bortses från i detta sammanhang, går vetenskapen alltid bakåt när ett samhälle/en kultur kraschar. Huruvida detta kommer att ske kan vi givetvis strida om ända tills det sker, men t.ex. Rod Dreher bygger sin bok The Benedict Option på det antagandet att vår kultur, likt Västrom på 400-talet, går mot sin undergång. Delvis, eller kanske t.o.m. mycket, beroende på att den kristna tron förpassas till marginalen.


26 kommentarer:

  1. Ett ganska bra bevis på att det förhåller sig så att kristendomen "borgat" för välståndet och den utveckling och framgångar vi haft får man då man börjar se på hur långt sk. naturfolk har kommit som levt ett liv utan kristendom ! Där skulle också vi vara idag utan kristendomens frukter. För inte så länge sedan var det ju ngn missionär som blev avrättad och inte kunde hämtas därifrån.... Såå långt hade detta naturfolk alltså kommit utan kristendom, finns det ännu ngn som tror att de dessutom lever i ett utvecklat samhälle ?

    SvaraRadera
  2. Ni är helt ut å seglar med era påståenden. De är ju helt absurda. Så ni menar att samhällen utan kristendom är fullständigt degenererade?

    Ni kan ju börja med att berätta det åt Japanerna, Sydkoreanerna, Kineserna och Indierna som rankas högst i världen vad gäller avancerad teknologi.

    https://www.41studio.com/blog/2018/15-countries-with-higest-technology-in-the-world/

    Samtidigt borde ju det betyda att de mest kristna samhällen är de mest avancerade vad gäller vetenskaper och teknologier. Här nedan har jag listat de mest kristna länderna. När man börjar se på detta ser man ju att de mest kristna länderna är i själva verket fullständigt degenererade jämfört med våra sekulära samhällen i Norden.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Christianity_by_country

    East Timor
    American Samoa
    Greece 
    Romania 
    Armenia 
    Grenada 
    Papua New Guinea 
    Puerto Rico 
    Greenland 
    Haiti 
    Paraguay 
    Zambia 
    Faroe Islands 
    Moldova 
    Bahamas 
    Seychelles 
    Falkland Islands 
    Falkland Islands 
    Ecuador 
    Rwanda 
    Mexico 
    Colombia 
    Congo
    Panama 

    Eflop

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eflop. Det är inte riktigt så enkelt som du säger. Förändringar som dessa tar tid. Du talar om de nordiska samhällena som sekulära. Det börjar de vara idag, men vi får ännu en tid skörda frukterna av vad kristendomen har fört med sig här. Men om inget radikalt händer kommer det snart att ändra. Inom en generation eller två, som jag skrev.

      Radera
    2. Eflop,"ööööh okej"du visar med dina länkar "att ni (vi)är helt ute och seglar".Övertygande eller är det du som är
      "absurd och degenererad"?-:)

      Radera
    3. Ole, jag har ju i alla fall källhänvisningar så även du kan förstå om du vill hur saker ligger till.

      Kristian skriver om sånt som han själv tror på men har inget kött på benen i sina påståenden, endast antagande och konstgjorda associationer.

      Kristian, hur mycket tycker du att Japan eller t.ex Indien skördar frukterna av kristendomen när dom ligger långt före i vetenskapliga sammanhang?

      Du får nog skriva vad du vill å din blogg, men lite faktacheck skulle inte skada ibland.

      Eflop

      Radera
    4. Eflop,du har kommenterat här på bloggen under lång tid,ändå tycks det ha undgått dej det som Kristian uppmanat till "att vara kritisk o läsa brett"och i synnerhet till de grumliga källor du länkar till från nätet.
      Här en källhänvisning https://g.co/kgs/8hv4pl.

      O Gud,all sannings källa,jag tror ditt
      löftesord.Vad du har sagt skall gälla i
      himmel och på jord.Åkalla mig i nöden så
      får du hjälp av mig.Ja Herre,intill döden
      vill jag åkalla dig.

      Jag skall ej övergivna det enda hopp jag har.
      Min tröst skall det förbliva att ropa till min
      Far.Förtvivlan, håll dig fjärran!Till avgrund bär
      din stig.Jag släpper icke Herren förrän han
      Välsignar mig.
      SV. Psalmb.209 J O Wallin (1816)

      Radera
    5. Den grumliga källan är bibeln. Du kan inte "vara kritisk o läsa brett" om du är fånge i bibeltunneln. Som fånge i bibeltunneln ser du inte riktiga världen, den värld största delen av människorna lever i idag. I din grumliga källa står det att fladdermusen är en fågel. Det om det :)

      Eflop

      Radera
    6. Eflop. Din kommentar säger mycket om dig. Att kalla Bibeln för en grumlig källa visar att du inte alls är insatt i det du skriver om. Du har hört någon säga det, och så upprepar du det du hört - utan att själv ta reda på.

      Och ja. För Israel gällde att orena fåglar inte skulle ätas. Vad tror du, om människorna trodde att fladdermusen var en fågel, och Herren Gud skulle berätta vilka flygande djur de inte skulle äta, skulle ha först ha hållit en föreläsning i zoologi i vilken han redogjorde för att fladdermusen inte är en fågel innan han berättade att de inte ska äta den? I stället kanske det skulle räcka med att lista de fåglar folket inte skulle äta, och sedan sätta in en passus att om att de inte ska äta flygande SMÅDJUR. Och hoppsan, det gjorde han visst!

      Radera
    7. Det är ju du Kristian som sa att jag öst ur synnerligen grumliga källor i kommentaren "29 maj 2019 16:32" och du har så rätt. Det är nämligen i bibeln det står om dessa händelser jag nämner och det vet ni eller vill ni verkligen att jag ska söka fram texterna?

      Eflop

      Radera
  3. "Min huvudtes är alltså att vetenskapen, vårt utbildningssystem, sjukvården, välfärdssystemet, demokratin, våra fri- och rättigheter har uppkommit inom eller som en direkt följd av den kristna tron och att utan den kristna tron skulle vi inte ha allt detta."

    På sätt och vis har ju Kristian rätt i den saken.

    Eftersom en stor procent genom historien har fått möjligheten att leva som hedningar och utrotas eller bli omvända till kristendom och "bli räddade", så har de flesta här i väst tagit till sig kristendomen.

    Men, om inte kyrkan skrammlat med nycklarna till tortyrkamrarna eller hotat med korståg och krig, hur många skulle frivilligt ha suttit i kyrkan. Inte många tror jag!

    Så, naturligt och kraftigt förenklat kan man säga att kristian har rätt i sitt påstående. Men att vara kristen (vilket de flesta här i landet ännu är), betyder inte att man är sant troende. Här skall man göra skillnad på att tro och att veta! De sant troende har nog inte gjort mycket vettigt här i världen. Oftast har dom varit starka bakåtsträvare och bromsklossar i utvecklingen. Där har man ett tydligt exempel i Kristian själv. ;-)

    SvaraRadera
  4. Nå det är ju så här. Under de senaste årtusendet har "alla" människor i västvärlden kallats kristna för att dom blivit tvångsdöpta som spädbarn (spädbarn kan inte välja om dom vill höra till nån religion eller inte)

    Kristendomen har funnits under tiden vi har gjort de revolutionerande upptäckterna. Många gånger har forskare satt livet till när deras upptäckter stridit mot religiösa uppfattningar.

    Även Darwin var kristen och var själv rädd för de auktoritära religiösa instansernas gensvar till hans upptäckter. Som tur skrev han ner sina upptäckter och gav ut sin bok som på ett enkelt och förståeligt sätt beskriver evolutionen.

    Kristendomen och bibeln i sig är ju fullständigt ovetenskaplig och full av motsägelser och fantasier. Vad säger ni om påståenden om att månen och solen stannade på himlen, ormar pratar, folk förvandlas till saltstod, nån gick på vatten och blev till av varmluft i en jungfru. Finns inget vetenskapligt att utgå ifrån fantasierna i bibeln.

    Det är de revolutionerande vetenskapliga upptäckterna som banat väg för dagens teknologi och vetenskapliga fakta, inte religiöst nonsens.

    Eflop

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns belägg i berggrunden för att solen stannat just den tid som Står skrivet. Men sådant vill nutiden icke föra till torgs. Sammaledes i ddr att alla människor kommer från ett enda genpar.

      Radera
    2. Eflop. Du pratar som du har förstånd till, tydligen. I just detta fall handlar det inte om personlig tro, utan om vilken grund ett samhälle är byggt på. Och vad sedan gäller det du skriver om kristendomen och Bibeln så märks det att du öst ur synnerligen grumliga källor. Men vet du vad! Bara för att du, Flew, Dawkins och andra lika förvillade gubbar vill att något ska vara på ett visst sätt så blir det inte automatiskt på det sättet. Ser du, verkligheten underordnar sig inte ateismens förvirrade syn på den.

      Radera
  5. Eflop et consortes må som vi alla veta att Ingen undkommer Den Eviga Domen. Amen på Bibeln; den Heliga Skrift. Tag er tillvara för Bibel tvåtusen.

    SvaraRadera
  6. Vad jag tror är att den kristna tron format mer ödmjuka personer. När tex. bordsbönen varit på tal har det framkastats idén om att man ju borde tacka köksorna i stället för gud. Det är iof sig en bra tanke att uppskatta folk för deras insatser men det är inte vad det handlar om. I bordsbönen tackar man något utanför sig själv och sin grupp. Man tackar för att man får leva under omständigheter där man kan sitta till bords och äta. Detta är inte köksornas förtjänst, inte ens samhällets. Det är omständigheter som man långt inte kan påverka själv som gör att man har mat på bordet att avnjuta i stillhet. Bordsbönen är en fostran i ödmjukhet. Hela kristendomen är en ödmjukhetsreligion. Paulus säger det rent ut ”vad äger du som du inte har fått”.
    När samhället går mot att vi skall tacka varandra (= oss själva) så förloras ödmjukheten. Det går mot att allt det goda som vi lyckas frambringa är vår egen förtjänst, vi är alla vår egen lyckas smed. Nu hörs på många håll att det skulle vara ännu bättre om kristendomen inte funnits eftersom kristendomen hindrat oss från att göra det ännu bättre för oss själva. Självgodheten är total. Även den som inte är kristen borde se varningsklockorna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. @Patrik, du har så rätt i vad du skriver ! Själv ber jag bordsbön tyst för mig själv och utan huvudbonad så gott som varje gång jag äter. Har någon gång funderat på om jag kanske lurar mig själv att jag är särskilt from genom detta men ännu har jag inte kunnat komma till någon annan slutsats än att det är "Den helige Ande" som inom mig verkar denna Guds gärning att jag tror på Honom och Den Han har sänt !

      Radera
    2. http://runeberg.org/smfsang/0318.html

      Radera
    3. "Helarit" är kända för att själva medverka till sin frälsning, dock finns det sånger jag gärna lyssnar till som dessa två av Emilia Lindberg, "Tro på Jesus" och "Jag önskar se Jesus först av allt" -https://www.youtube.com/watch?v=Oh0bMosSWGY&list=RDkNNH3EH0IDg&index=32

      Radera
    4. https://www.karlebysvenskaforsamling.fi/tro/predikningar/den_gode_herden

      Radera
    5. "Jag vet en man som kan", det gör jag också ! Jesus Kristus, dog uppå korset för våra överträdelsers skull för att vi alla skulle ha frid i våra hjärtan ! Vad än som möter, vi få dock sluta i paradis !!! https://www.youtube.com/watch?v=qPu_cZV9wa8&list=RDkNNH3EH0IDg&index=32

      Radera
    6. "Väl gjort käre tjänare, nu är himmeln din"... I övrigt torde Emilia ha rätt,men här har hon fel ! https://www.youtube.com/watch?v=wkzhvGohYhU&list=RDB2fVUnh9Ids&index=6

      Radera
  7. Håller helt med Eflop

    De åsikter Kristian spyr ut här är ren hysteri och bevisar att Kristian inte klarar av att föra en saklig debatt.

    SvaraRadera
  8. En träffande kommentar av Eflops kommentarer, "Du pratar som du har förstånd till" (Kristian).
    Mer finns inte att säja!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ole Sandlin 2 juni 2019 10:18

      Jo, pratar som jag har förstånd till gör jag alltid. Gör inte alla det? Även du själv Ole Sandlin?

      Radera
  9. Det verkar så Ole, inte många andra med förstånd kommenterar på denna blogg :)

    Eflop

    SvaraRadera
  10. Eflop,ööööh, okej!verkar finnas som du säjer två kommentatorer här på bloggen med "förstånd" anonym 16:24 och du :-)

    SvaraRadera