torsdag 24 januari 2019

Buzzword-teologi

På engelska talar man om så kallade "buzzwords", alltså moderna ord som låter bra men som egentligen inte säger så väldigt mycket. Annat då än att den som använder dem försöker få sina åhörare/läsare att tro att han är smart och beläst och har något viktigt att säga. I USA används dessa "buzzwords" av sådana som, i kyrkliga kretsar, vill förändra det eviga ordet. Eller snarare, som vill nonchalera det.

Jan Edströms insändare i dagens ÖT innehåller en hel del sådana "buzzwords" och utsagor som fungerar som sådana. "Teologin är kontextuell", "När jag säger att jag tror på Bibeln har jag ännu inte sagt något avgörande", "tolkningsprocessen är tidskrävande och inget man gör ensam", "här behövs en lyssnade dialog" och "nya linjedragningar sker alltid över tid". Givetvis innehåller det Edström säger en hel del sanning, men så som han lägger fram saken blir det galet.

Jag lyssnade för en tid sedan på biskop Mark Hanson, ledare i ELCA (Evangelical Lutheran Church of America) och hur han försvarade deras ändrade syn på utlevd homosexualitet och på människor som lever i homosexuella relationer. Intressant nog använde han exakt samma "buzzwords" som Jan Edström använder. Det fick förvisso honom att låta både smart, insatt och framför allt allt och alla omfamnande, men kontentan av det han sade var, liksom i Jan Edströms fall, att "vi vet bättre idag och därför kan vi göra som vi vill".

Detta är också kontentan av vad Jan Edström säger. När man skalar bort alla "buzzwords". Men nej. Även om teologin alltid är kontextuell står en sak över all tid och alla kontexter. Nämligen det att Gud har talat. Med ord som vi människor kan förstå. Och när han säger "Nej" så är det "Nej". Och framför allt: När han säger "Ja!" till oss människor genom sin sons död och uppståndelse så står detta "Ja!" fast. Genom alla tider och i alla kontexter.

1 kommentar:

  1. Buzzwords i det avfälliga maskineriet följs av verkliga banghändelser om vi kan läsa historia om orsak och verkan..

    SvaraRadera