måndag 28 januari 2019

Mot sotdöden

ÖT går idag ut med nyheten att 58 000 personer skrev ut sig ur kyrkan under 2018. Detta gör att andelen finländare som hör till den lutherska kyrkan nu för första gången går under 70% (69,7% mot 70,8% året innan). Vad som är mycket mera oroväckande är ändå att antalet döpta barn sjunker väldigt drastiskt. Här var minskningen ca 10% mot året innan. (En del av minskningen förklaras med att det föddes färre barn, men det gör inte saken mindre alarmerande för det. Snarare är det tvärtom.)

Alla som har något med kyrkan att göra, och speciellt vi som älskar vår kyrka, inser att detta är problematiskt. Ekonomin är en sak. En kyrka som tappar medlemmar i den här takten tappar också intäkter. Men jag struntar fullständigt i det ekonomiska. En kristen kyrka lever inte av och genom pengar, utan av och genom Guds levande ord. Men värre är att människor som skriver ut sig för att de inte tror på det som kyrkan är satt att förkunna och leva ut i världen mister den, många gånger, enda kontakt de har till den Herre som har dött för att sona deras synder. DET är synnerligen problematiskt.

Vad är då lösningen på detta problem? I artikeln säger Veli-Matti Salminen på Kyrkans forskningscentral att en av de största utmaningarna för kyrkan är att nå unga vuxna "som upplever kyrkan som avlägsen". Vi ser så gott som dagligen, speciellt så här i biskopsvalstider, hur kyrkans ledning och ledande präster vill åstadkomma detta: Genom att låta kyrkan bli en spegel av världen. Genom att ta in och omfatta de värderingar och strömningar som råder i världen. Och visst kan det göra att kyrkan upplevs som mindre "avlägsen". Men vad hjälper det en människa som står knädjupt i dyngan att kyrkan och kyrkans representanter kommer dit till dynghopen och ställer sig nära denna människa? Det hjälper inte alls. Den människa som står till knäna i dyngan, oberoende av om hon själv vet om det eller inte, behöver inte någon som står bredvid henne i dyngan. Nej, hon behöver någon som berättar för henne vilken hennes situation är och som drar upp henne ur dyngan. DETTA är vad kyrkan borde göra. DETTA är vad kyrkans uppgift är.

På kyrkiska heter detta att förkunna lag och evangelium. Det är vad kyrkan behöver göra. Förkunna lagen fullt ut och döma synden i människan. Och förkunna evangeliet fullt ut och låta människan veta att det finns en Frälsare som har tagit på sig alla människans misslyckanden och felsteg. Som har sonat hennes synder. Visst. Alla kommer inte att gilla det här. Medlemssiffrorna kommer säkert ganska snart att falla under 50%. Men hellre det är en långsam sotdöd där en fullständigt substanslös kyrka tappar en, senare två och tre och ännu mera, procentenheter varje år. INGEN behöver en sådan kyrka. Inte de som tror, och inte de som inte tror.

7 kommentarer:

  1. Det finns nog inte många som står i dynghopen, varken medvetet eller omedvetet. Däremot finns det personer som tror sig se att andra står i dynghopen.
    I de flesta fall existerar alltså dynghopen enbart i betraktarens ögon.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man ser inte " dyngan" men ibland känner man med andlig näsa att det luktar av det som olika grupper ja den ogudaktiga världen har som skuld. Det är ett vanligt fenomen som kommit in språket oxå,i västliga kulturer åtminstone...

      Radera
    2. Anonym 16:17. Åja, det gör vi nog. Var och en av oss. Synden kommer ingen av oss undan. I själva verket når den oss bra mycket högre än till knäna...

      Radera
    3. Jo men då vi är i Nåden så är skulden och lukten borta fast vi vore lite illa vårdade och svettiga.

      Radera
  2. Det är ju kyrkorna och de enorma religiösa skandaler som folk tröttnar på. Nu när unga får relevant information och gedigen utbildning blir de religiösa dumheterna en börda. Ungdomarna idag tänker mera självständigt och förnuftigt och är beredda att skippa dumma ideér. Största delen av befolkningen är fortfarande den gråa massan som är sk "slentriankristna" och betalar kyrkoskatt bara för att betalningsautomaten satts igång när dom var unga. Vem skulle prenumerera på kyrkopressen för 1000 euro i året om man själv skulle få välja? jag tippar 10% av befolkningen max.

    Kyrkan har aldrig levt av nån guds levande ord. Det finns inget som tyder på några levande gudar. Kyrkan har alltid krävt pengar och skulle inte finnas ifall människor inte tvingats betala för att inte hamna i helvetet. Det är människorna som stått i dyngan när dom betalat sig sjuka och dragit ut i meningslösa religiösa krig. Påvar och präster klär sig i guld och lyx medan folket svälter och lider.

    De religiösa fantasiernas tid lider mot sitt slut och förnuftet segrar ..

    Eflop

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eflop. Den "relevanta informationen" du talar om kallar jag något annat.

      Vad sedan gäller Kyrkpressen tror jag att vi ser på saken på liknande sätt. Jag skulle då inte betala för den prenumerationen.

      Radera