lördag 19 januari 2019

Fullständigt absurdt

Diskussionen om homosexualiteten får på ÖT:s sidor allt absurdare uttryck. I dagens tidning ingår en fullständigt horribel intervju med Patrik Hagman och en insändare av en Rabbe Forsman, en insändare som aldrig borde ha publicerats eftersom den innehåller så oerhört många sakfel. Det mest tragiska med dessa båda alster är förstås att den som vill tro att det är på detta sätt får vatten på sin kvarn. Vad gäller insändaren kan jag bara konstatera att Forsman borde ha läst på lite innan han tog till pennan. Chris Caragounis bok "Homoerotik" eller någonting av Robert Gagnon kunde ha fungerat. Men det är ju lättare att bara skriva i all okunskap. Det är ju så jobbigt att läsa på.

Hagman igen gör sig till tolk för det som vanligt folk vanligen hänvisar till när de kritiserar olika ställningstaganden baserade på Bibeln: Om man ska följa Bibeln i en fråga ska man göra det i allt. (Eller så ska man helt låta bli.) Han säger sig vara upprörd över ordvalet i Engströms insändare, och så fortsätter han, enligt ÖT: "Men nästan lika upprörd är han över hur andra representanter för kyrkan, bland dem biskopskandidaterna, hanterat frågan.
– De reducerar frågan till att handla om hyfs och pli. Ur teologiskt och kyrkligt perspektiv är det en mycket allvarligare fråga. Det handlar om hur man ska se på Bibeln, säger Hagman. Det allvarliga är argumentet att man "följer Bibeln" i synen på exempelvis homosexualitet – ett argument som helt enkelt inte håller sträck, enligt Hagman.
– Anser man att homosexualitet ska fördömas för att det står i Bibeln, måste man också tala för barnaga, att kvinnor ska vara tysta i församlingen och att vi ska arbeta för slaveri. Ska man ha en helt bibeltrogen syn så kan man inte plocka och välja i Bibelns innehåll."

Enkelt sagt: Partik Hagman menar att vi inte har någon orsak att följa det som står i Bibeln eftersom vi inte följer allt som står i Bibeln. Nåväl, så här enkelt är det givetvis inte. Hagman har redan tidigare visat att han är vad reformatorerna kallade en "svärmare". Alltså en person som menar att vi inte kan upphöja Bibeln till något rättesnöre utan att detta rättesnöre bör hittas på annat håll, vanligen inom oss själva. Detta är viktigt att hålla i minnet här. Hagman är med andra ord inte ute efter sanningen utan efter att lösgöra kyrkan och dess lära från Bibeln. Och detta försöker han åstadkomma på ett mycket lömskt sätt. Jag har sagt det tidigare, och jag säger det igen: Att en sådan person utbildar präster i vår kyrka visar hur oerhört illa ställt det är. Och hur mycket sämre det kommer att bli i framtiden.

Jag har förvisso kritiserat (tre av) biskopskandidaterna för det de sagt i anslutning till den nu uppblossade diskussionen, men här visade de ändå bättre omdöme än Patrik Hagman. I stället för att kritisera dessa för att inte tänka lika galet som han själv gör kunde det kanske löna sig för Hagman att fundera om orsaken till att de inte tänker så kunde tänkas vara att han själv är helt och hållet ute och cyklar. För det är förstås precis vad han är. För att prata teologiska: Hans påstående bottnar i en dålig, eller kanske snarare ogjord, exeges. Han har helt enkelt inte gått in i vad de bibelord han lyfter fram egentligen betyder. Alltså detta med barnaga, kvinnan i församlingen och slaveriet. Det Hagman således säger är alltså inte att vi inte har någon orsak att följa det som står i Bibeln eftersom vi inte följer allt som står i Bibeln, utan att vi inte har någon orsak att följa det som står i Bibeln eftersom vi inte följer det Hagman (felaktigt) menar att Bibeln säger. Ser du var det blir fel för honom?

Men det är förstås klart: Om man vill riva ner det kyrkan alltid har trott och lärt är denna metod bekväm och lätt att använda. Detta eftersom den vanlige kyrkomedlemmen inte heller har gjort någon exeges på dessa bibelord och därför är relativt lättlurad.

Jag säger det igen: Att en Patrik Hagman utbildar präster i vår kyrka visar hur oerhört dålig situationen för levande, biblisk, luthersk kristendom är idag. Det är nästan så man kunde gråta.

23 kommentarer:

  1. Hur ser du själv på Bibelns syn på barnaga och slaveri? Kan den rättrogne helt bortse från det?

    SvaraRadera
  2. Varför begär du upprepning anonym ?10.00. Kristian har med heder evangeliskt förklarat detta många ggr.

    SvaraRadera
  3. Ulrik: för att jag inte vet svaret. Kanske finns det här på bloggen, men det finns, som du säkert vet, ganska mycket annat här också. Min lathet är större än min kunskapstörst i just denhär frågan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, lathet i att förstå FRÄLSNINGENS hemlighet och lathet att be om RÄTT PREDIKAN OCH GUDSTJÄNST har varit så vanligt bland oss vanliga att både tro och kunskap och rätt biblisk kärlek är på undantag. Tack för rättframt svar, eller skojar du.

      Radera
    2. Kristian svarade en gång: Bibelns Gud talade i en tid då avfallet medfört slaveri och gav regler för sitt folk i den tiden. Genom evangelium och demokratin brukar slaveriet avta. I vår fallna tid finns mycket utnyttjande och dolt slaveri men Gud uppmanar inte till slaveri. Om barnaga får Kristian själv tala. Av spontan måttlig insiktsfull icke tortyraktig aga med glimten i ögat det folk av många är min syn

      Radera
    3. Jag skojar inte alls. Sök på "barnaga" på Kristians blogg och du kommer att få ett ganska stort antal relativt långa inlägg som svar.

      Radera
    4. Blir det folk av många' skulle det stå i sista meningen

      Radera
    5. Det är så som Ulrik skriver. >Både slaveriet och barnagan har varit uppe till diskussion ett flertal gånger. Tyvärr har jag inte taggat mina texter, så det blir lite svårt att hitta. Men om barnaga hittas t.ex. här - både i texten, men framför allt i diskussionerna under texten. http://kristiannyman.blogspot.com/2018/08/om-eflop-gts-lagar-och-barnaga.html

      Radera
    6. Jag letar och letar, men jag hittar inget jag skrivit om slaveriet. Jag får väl lov att ta tag i saken igen... Men under tiden kan den som vill läsa Kristian Norrbacks insändare i ämnet: https://www.vasabladet.fi/Artikel/Visa/217747

      Radera
  4. Jag hittade på artiklarna om aga ett eget inlägg 06.08.2018. Brännvins och otuktsfolket och de förnekare av Gud har stor makt över polisen och vården. Rodnade gjorde alla på sjukhuset men vad som hänt i mitt hem sedan jag kom hem
    under djup medicinsömn ' skall jag låta Gud gå till grunden med nu .U

    SvaraRadera
  5. Hemfridsbrott av lindrigare sort har hänt tidigare här. Inte så roligt att ha rött armhålehår i halsen då man vaknar. Gud missar inte målet om man lagt fel typ att misstänka

    SvaraRadera
  6. En insändare på svenska yle sade att konservativa aldrig tar upp omgifte i samband med förmaningar mot att leva i styggelse. Hem har nog generaliserat grovt där även om det är vanligt. Viktigast är ju att söka frälsning så då skulle det finnas miljontals ångrande och en nygammal syn på äktenskapet för de som ev föds efter denna söndringens tid

    SvaraRadera
  7. Hatet mot narkotikan är oxå befogat då den gör folk till satansträlar som gör vad som helst och ljuger hur som helst. Det kan ha implikationer där man minst anar. Därför tackar jag Gud att jag lite lidit för Jesu skull och den gamla rätta ordningen.

    SvaraRadera
  8. Rusmedelsberusade och alla andra icke ångrande är med den onde orsak till allt on

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu kan jag inte hålla med... Även om jag är rusmedelsberusad och enligt dig orsak till allt ont så bekänner jag fortfarande mitt handlande såsom ont och mot Guds ordning ! Alldeles som du tidigare skrev: Om synden ännu vidlåder så ska man erkänna det som synd ! Gud vare med oss alla som kämpar på enligt Hans löften trots alla våra svagheter !

      Radera
    2. Om du är ångrande och ännu svag mot rusmedel är du ju inte orsak till allt ont. Det kan löna sig med rätt Gudstjänst och regelbunden rätt nattvard, nya intressen och nyktra vänner. Nog finns det myki ont hos alla människor. Gör beslut om nykterhet tills du lyckas. Synden och djävulen i första hand är orsaken till allt ont. Jag skrev i en situation då nyheterna bjöd på många olyckor i spriten och knarkbrotten och kan väl säga att det var en stundens generalisering. Även om man inte ger medgivande till svaghetsgärningen skall man inte ursäkta sig utan gnälla Hos Herren tills den går bort. Men endels säger Han: min Nåd är dig nog ty kraften fullkomas i (er) svaghet. Lycka till.

      Radera
    3. Be om förlåtelse och bär följderna som en man skulle man ha sagt förr

      Radera
  9. Samt dem som inte ger Gud och JESUS ÄRAN NÄR DE LYCKAS I DET JORDISKA LIVET

    SvaraRadera
  10. Sekulär och ibland oxå kristen media har gett oss en bild att obiblisk äktenskapsskillnad i många former vore rätt. Framåt ännu predkare varhelst ni är av GUD

    SvaraRadera
  11. Oj då... En hel blogg av perversa fantasier, lögner och svammel, skapad enbart för att förolämpa och kränka homosexuella och kristna!!!

    Om det verkligen finns någon god Gud, så ber jag och önskar att hen skulle öppna ögonen på Kristian Nyman så att han skulle få se sin egen dårskap och förstå att skämmas!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hoppsan, på min ära! Det var inga små ord! Nu får du faktiskt förklara vad du menar så alla vi andra som inte begriper det du så mäktigt har fått inse kan få samma epifania!

      Radera
    2. Anonym 12.31. Kvinnopräststödjarna blir nog av med det kristna namnet när Jesus kommer, äktenskapsbrytare och homosexuella som inte ångrat och slutat med sina gärningar likaså. Även lögnare och irrlärare som älskar otrons lögner och gjort det olovliga lovligt i värdslig idol och avgudadyrkan. Nämn lögnerna på bloggen en efter en så månne det inte kommer bibelvers efter bibelstycke till svar.

      Radera