måndag 14 januari 2019

Quo vadis, L och C?

Dagens mest väntade nyhet – på gott eller ont – var vad svenska Vänsterpartiet skulle säga om den överenskommelse som S och MP gjort med liberalerna och Centerpartiet. Avtalet gick ut på att hålla både Sd och V utan politiskt inflytande, och som väntat kunde inte V acceptera detta. Med det borde Stefan Löfven vara utspelad som statsministerkandidat, men icke! Nu ska det förhandlas med V för att se om de ändå skulle fås att rösta grönt, eller gult, till Stefan Löfven som statsminister.

Problemet här är att redan dessa förhandlingar, för att inte tala om ifall V faktiskt skulle få inflytande över den politik som ska föras i Sverige under de följande fyra åren, bryter mot avtalet med Lib. och C. Målet var alltså att hålla Sd och V utan politiskt inflytande. Nu öppnar alltså Löfven för att bryta mot avtalet och ändå ge V inflytande. Nu kanske någon frågar varför detta är så intressant att det förtjänar en bloggtext. Svaret är att det är intressant för att detta nya drag kommer att visa vilken färg Lib. och C verkligen har. Står de fasta vid att både högern (Sd) och vänstern (V) inte ska få något inflytande, eller sväljer de att vänstern ändå, mot det ingångna avtalet, får inflytande? Jag hävdar att de är smygröda, och om jag har rätt kommer de att godkänna dessa förhandlingar. Är de inte smygröda kommer de, senast i kväll, att göra klart att dessa förhandlingar är mot det ingångna avtalet och inte kan accepteras. Vad tror du? Vilken färg har de, innerst inne?

Liberalerna är för övrigt ett stort skämt. Om det är något man behöver vara på sin vakt mot så är det sådana som kallar sig liberaler men inte är det i den praktiska politiken. För några dagar sedan gick Joar Forsell, ordförande för liberala ungdomsförbundet, ut och anklagade bl.a. Kd för att inte vara för jämställdhet mellan könen. Denne "liberal" vill inskränka familjernas rätt att bestämma över hur familjeledigheten fördelas och att staten i stället ska diktera detta. Som sagt. En som kallar sig liberal men inte är det är farlig. Eller åtminstone gör han sig skyldig till falsk marknadsföring. 

3 kommentarer:

  1. Termen Liberal har som så många andra termer nuförtiden ändrat betydelse, är du "liberal" idag betyder det automatiskt röd/grönt och att allt annat skall förbjudas, finns inget liberalt i det tankesättet. Själv brukar jag dra gränsen vid lagen, så länge ingen lagparagraf bryts eller att det sker genom samtycke mellan två myndiga personer så skall medborgarna få göra vad dom vill utan att någon blandar sig i det oberoende min subjektiva syn på saken. T.ex. familjeledigheten är väldigt enkel att fixa, samma mängd månader åt båda föräldrarna så får man ta ut det man tar ut, staten tvingar ingen att ta ut allt, "rollerna" i familjen tvingar ingen att ta ut allt utan alla får samma.

    SvaraRadera
  2. En läsvärd ledare i Världen i dag av Olof Edsinger,
    http//www.varldenidag.se/ledare/vinklade-medier-finns-aven-i-sverige/replik!M2NxSxgYGo4lcv22nB7Ngg/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ole. Tack för länken! Edsingers text var mycket informativ.

      Radera