onsdag 23 januari 2019

ÖT-insändare 20/1

Eftersom insändaren i ÖT är bakom betalvägg publicerar jag den nu också här.



Vi var många som varnade för att införandet av samkönade äktenskap skulle innebära ett öppnande av  en Pandoras ask. Det vi ser hända idag visar att vi hade rätt. Det som är mest överraskande, och förödande, är hur snabb utvecklingen är också i den lutherska kyrkan. De senaste dagarnas debatt och framför allt de uttalanden som en del präster har gjort är oerhört skrämmande.

Vår lutherska kyrkas kyrkoordnings första paragraf, som anger grunden för kyrkans lära och tro, säger följande: "Den evangelisk-lutherska kyrkan i Finland bekänner sig till den kristna tro som grundar sig på Guds heliga ord, det Gamla och Nya testamentets profetiska och apostoliska skrifter, och som är uttalad i den gamla kyrkans tre bekännelser samt i den oförändrade Augsburgska bekännelsen och i de övriga bekännelseskrifter för den lutherska kyrkan som intagits i Konkordieboken. Kyrkan fasthåller som sitt högsta rättesnöre den i dessa bekännelseskrifter uttryckta principen, att all lära i kyrkan skall prövas och bedömas enligt Guds heliga ord." Alla som blir prästvigda i vår kyrka lovar att hålla sig till detta. Tidigare avgav de som vigdes till och med en ed på detta.

Det är inte svårt att förstå vad Bibeln säger om utlevd homosexualitet. Alla som läser rakt av kan göra det. Att därför, som t.ex. Bo-Göran Åstrand i artikeln i ÖT 17/1, i samband med att han talar om äktenskapet säga att "det är ingen skillnad mellan hetero- och homosexuella" går helt enkelt inte för sig. En församlingsherde kan inte uttrycka sig på detta sätt. Gör han det leder han sin hjord på mycket farliga vägar. Dessutom innebär detta, vad jag kan se, ett brott mot den prästed också Åstrand har avgett.

Många delar idag tyvärr Åstrands syn på saken och menar att kyrkan kan välsigna det som Gud i sitt ord kallar synd. Men i vår kyrka avgörs inte dessa saker genom majoritetsbeslut. Gud har talat i sitt ord, och den sanning han uppenbarat gäller för både tiden och in i evigheten. Om någon präst eller biskop inte vill stå för det som vår kyrka genom sin kyrkoordning har förbundit sig till och som meddelas oss i Guds ord, utan i stället vill förkunna t.o.m. det motsatta, uppstår frågan om det skulle vara ärligast att de gick ut och bildade en egen kyrka. En kyrka där de själva kan formulera lärogrunden. Detta i stället för att gå emot den lärogrund som vår kyrka klart och tydligt har förbundit sig till och tvärt emot denna försöka forma om vår kyrka till något den inte ska, och inte kan, vara. Och i denna process samtidigt leda människorna fel och t.o.m. förleda de människor som lider under sitt kors samtidigt som de förblir bundna i sina synder utan hopp om befrielse.

Det här är hårda ord, och jag beklagar att de behöver sägas. Men detta är avgörande tider, och saken är synnerligen allvarlig. Se t.ex. Mark. 9:42. Dessa hårda ord om kvarnstenen uttalas av ingen mindre än Herren Jesus själv.

Kristian Nyman, Esse 

8 kommentarer:

  1. Det är nog bara Kristian och hans likasinnade som lider mest av hans "korståg" mot homosexuella. Han har redan gömt sig i mörkret och ältat sitt problem i flera år. Om det är så han vill leva sit liv, så var så god.

    Liksom historien har visat oändliga gånger, så är det ändå kärleken och godheten som vinner till slut. Vi homosexuella behöver inte ens "dra vapen", för det enda vi behöver göra är att förespråka kärleken och rättvisan helt enligt Guds eget recept och Gud själv för vår kamp. Vi kommer att få våra rättigheter och det vet Kristian nog.

    Ser Kristian nu vem han valt till sin fiende?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 10,55
      ” Liksom historien har visat oändliga gånger så är det ändå kärleken och godheten som vinner till slut ”
      Vet inte när historien har visat det otaliga gånger men visst tror vi att den sanna kärleken segrar till slut. Historien har visat det en gång för alla när den sanna kärleken segrade på påskdagen.
      Odd/

      Radera
    2. Kristian och hans gelikar är inte ute i något korstågsärende. Vi försvarar den klassiska tron. När den dagen kommer då regnbågsbågsfolket blir allt mera deprimerade och självmordsbenägna trots kyrkans vigande och välsignande, då får man börja söka efter sanningen på nytt. Kärlek och godhet är viktigt, men endast sanningen befriar. Det finns många exempel på människor som kommit ur en homosexuell livsstil, med Guds hjälp.Dessa behöver ett starkt stöd av Bibeltroende så att de inte mobbas och förtalas.

      Radera
    3. Anonym 10:55. Jag ser vem du menar att jag valt till fiende. Men det är bara det att du har fel. Gud kan inte komma i strid med sitt eget ord.

      Sedan är jag verkligen inte ute på något "korståg mot de homosexuella". Jag upphör inte att förvånas över hur omsorg kan uppfattas som hat. Men det blir väl så när frågan är så här inflammerad och människor har bytt ut Guds sanning mot världens lögner.

      Jag har sagt detta förr, och jag säger det igen: Den dag du inser att din väg inte är bra för dig är du varmt välkommen tillbaka i Jesu namn!

      Radera
    4. Skillnaden mellan dig och mig, är att jag ser en god och kärleksfull Gud vars skapelse är perfekt och du ser en Gud som är en skarp domare, nästan som en diktator vars ord är lag och en skapelse full av fel som människorna själva utnyttjar för att göra ont!

      Men, som jag ser det handlar det om samma Gud, en Gud som kan vara både ond eller god beroende på hur människan själv väljer att tolka honom. Jag har ändå valt att tolka min Gud som god och om det är fel val, så är det ändå ett val som jag aldrig kommer att ångra.

      Radera
    5. Anonym 10:40. Din beskrivning av vad jag ser är inte korrekt. Låt mig därför hjälpa dig lite. Jag ser en god och kärleksfull Far vars skapelse var perfekt, men som har blivit infiltrerad av synden. Också vi människor har blivit infiltrerade, eller infekterade, av denna synd, och det gör att vi har blivit trasiga. På olika sätt. Någon drivs av begär efter pengar. Andra av begär efter accepterande och gillande. Någon har blivit skadad rent fysiskt, andra på ett emotionellt plan. Den kärleksfulle Guden vet allt detta, och han känner oss. Med alla våra fel och brister älskar han oss ändå så högt att han sände sin ende son för att dö för våra synder, våra fel och våra brister. Vi får, i tiden efter Golgata, komma till Gud och lägga ner all vår trasighet inför korset. Och där får vi lämna den. Vi ska inte stoltsera med den i högmod (eng.: Pride) och upproriskhet. Gör vi det finns det inte rum för korset och för mannen på korset i våra liv.

      Vem och vad Gud är handlar inte om våra tolkningar. Han är den han är, oberoende av vad vi anser och tror om honom. Han har uppenbarat vem och vad han är i Bibeln.

      Detta i all korthet som ett korrektiv till det du tror att jag tror.

      Radera
  2. Det är komiskt att föreställa sig – vilket man gör i de abrahamitiska religionerna – att den allvetande, allsmäktige Guden bekymrar sig över vad hans skapelser gör med sina könsorgan. Eller vilka livsmedel de konsumerar. Eller om de rakar sitt hår eller ej. Eller om de utbyter kläder mellan könen. Detta om något visar att religionerna är mänskliga påfund.

    Humanisten

    SvaraRadera
    Svar
    1. Humanisten. Hur så? Tänk om den allvetande, allsmäktige Guden bryr sig om sina skapade verk så mycket att han gett oss en bruksanvisning för hur vi ska bete oss så att vi inte går sönder?

      Radera