tisdag 8 januari 2019

Inferno

Jag började se en film igår, och jag måste säga att jag blev både inspirerad och förskräckt. Filmen i fråga har jag sett förr. Jag har också läst boken. Men vare sig när jag läste boken eller såg filmen första gången insåg jag hur oerhört farligt budskapet i boken är. Men jag insåg att det har hänt mycket på det här området sedan jag läste boken. Filmen i fråga är "Inferno" som är baserad på Dan Browns bok med samma namn. Och jag blev som sagt förskräckt.

I början av boken, och egentligen ganska långt in i den, är det självklart vem som är skurken. Bertrand Zobrist är en galen genetiker och miljardär som propagerar för att överbefolkningen av jorden är orsaken till alla våra problem. Det här är förstås inget nytt. Idag finns det gott om sådana också i den verkliga världen. Men sedan övergår denne Zobrist från att prata till att handla, och när Robert Langdon, på äkta Brown-manér, ger sig ut på en vild jakt längs med spåret av gömda vägvisare anser han ännu att Zobrist är en skurk eftersom Langdon tror att Zobrist planerat att släppa lös ett virus som skulle döda hälften av jordens befolkning. Detta alltså i boken. I filmen, som har ett fullständigt annorlunda slut, lyckas Langdon och WHO isolera viruset innan det sprids. I boken kommer de för sent. Viruset har redan hunnit sprida sig, men det visar sig att det inte är direktdödande utan "bara" gör att hälften av människorna blir oförmögna att få barn. Och det är här Brown svänger på det hela, igen på äkta Brown-manér. Plötsligt är det inte längre självklart att Zobrist är den store skurken. Hans virus råder ju bot på det största hotet mot mänskligheten, alltså överbefolkningen.

Det har som sagt hänt mycket sedan jag läste boken och såg filmen första gången. Framför allt har IPCC publicerat flera oerhört skrämmande rapporter om klimatförändringen och dess följder. I kölvattnet av dessa rapporter och den klimatangst som dessa har orsakat har det blivit allt vanligare att prata om jordens överbefolkning. När jag läste boken för bara några få år sedan var det i princip bara Pentti Linkola och andra i samma kategori som pratade om överbefolkningen. Men idag är det annorlunda. Idag kan man inte läsa någon artikel om klimatförändringen på nätet utan att det finns en eller t.o.m. flera kommentarer som propagerar för befolkningsminskning. Om det inte görs i själva artikeln. Likaså fanns det många som applåderade de närmast katastrofala nativitetssiffror (i Finland och i nästan hela västvärlden) som publicerades i höstas.

Det här är oerhört skrämmande. Då tänker jag inte i första hand på att någon galning kan komma på samma förryckta idé som Bertrand Zobrist i Browns bok, utan det skrämmande finns närmast i de val som vanliga människor gör. Val de baserar på felaktig information. Med den nu rådande klimatpaniken och de röster som allt oftare höjs rörande den påstådda överbefolkningen finns det en reell risk att allt flera väljer bort barnen – och att de tror att de därmed gör en god gärning.

Så är det givetvis inte. Om man ser på befolkningstrenderna rent ekonomiskt är en minskande – och åldrande – befolkning något av det värsta som kan hända. Jag vågar t.o.m. hävda att om vi vill orsaka en total kollaps av de samhällen vi lever i, ja av hela vår kultur, så är det säkraste sättet att sluta föda barn. Eller att föda avsevärt mindre barn. Om nativiteten faller under 1,3, vilket den är på god väg att göra, passerar vi "the point of no return". INGEN kultur i världshistorien har någonsin överlevt en sådan nativitetsnedgång. Men det är alltså dit vi är på väg. Och vi behöver inte ens någon galen genetiker för att åstadkomma detta. Det räcker med att skrämma människorna tillräckligt och ge dem felaktiga fakta.

Jag läste också en intressant insändare i detta ämne. Överlag brukar jag inte hålla med Christer Lindholm i vad han skriver, men denna gång träffade han huvudet på spiken. Läs gärna vad han skriver om befolkningsutvecklingen och klimatförändringen!

Ja, och så blev jag inspirerad också. Av att se filmen. Jag hade tänkt ta en paus i bokskrivandet, men jag fann mig faktiskt sätta ner de första raderna av en ny plotline på en A4:a efter att jag sett filmen. Få se, få se...    

4 kommentarer:

  1. "Och Gud skapade människan till sin avbild, till Guds avbild skapade han henne, till man och kvinna skapade han dem. Gud välsignade dem och sade till dem: "Var fruktsamma och föröka er och uppfyll jorden! Lägg den under er och råd över fiskarna i havet, över fåglarna under himlen och över alla djur som rör sig på jorden!" 1Mos. 1:27-28

    Det här är ändå det viktigaste argumentet ur en kristen synvinkel för att resonemanget om överbefolkning är felaktigt. Gud Fader gav oss människor ett uppdrag. "Föröka er och uppfyll jorden!" Detta uppdrag är inte fullgjort ännu.

    SvaraRadera
  2. Tur att det finns undantag vad gäller barnafödande !
    Undrar hur skadad dagens genaration egentligen är då man tänker att många växt upp utan syskon, eller ett fåtal, och kanske dessutom med stor skillnad i ålder ? Stor syskonskara och tätt emmellan så får man lära sig ta hänsyn till andra redan från barnsben !
    Ikväll på TV1 21.30 enligt Iltalehti https://areena.yle.fi/1-3960190

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 18:48. Det är säkert sant det du skriver. Artikeln var intressant, tyvärr missade jag programmet. Jag ser väldigt lite på TV numera, tiden räcker inte till allt.

      Radera
    2. Länken gick ju till Arenan, programmet på 13min borde gå att se när som helst, "toistaiseksi" !

      Radera