tisdag 22 januari 2019

Svar på Nybergs insändare


Jan-Erik Nyberg skriver en insändare i dagens ÖT under rubriken "Missförstådd bibeltrohet" där han gör reklam för en svärmisk kristendom. Jag misstänker att Nyberg inte har tänkt igenom sin ståndpunkt ordentligt, men jag ska hjälpa honom lite: Med en sådan kristendom där var och en själv väljer, antingen på basen av det egna, grumlade, förståndet – eller något annat kriterium – vad i Bibeln som duger som helig skrift och vad som inte gör det hamnar vi ut på ett fullständigt gungfly. Allting flyter, helt enkelt.

Nyberg avslutar sin insändare med orden: "Om kyrkan ska leva vidare till nästa sekel som mer än en udda sekt finns det mycket att ta tag i. Det inser jag när jag läser Kristian Nymans insändare i ÖT den 20.1."

Mot detta kan hävdas att om kyrkan vill leva vidare till nästa sekel som annat än en löjeväckande, konjunkturlös och världsspeglande förrättningsautomat finns det mycket att ta tag i. Jag vet inte var vi borde börja, men det har visat sig att det finns en massa präster i vår kyrka som borde göra något annat än det de gör idag. Kanske det är där vi borde börja.

Detta svar publiceras endast på denna plats. 

17 kommentarer:

  1. Tack för din artikel i ÖT! Den förgyllde mångas dag. Gud välsigne dig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Instämmer i de orden. Kristians insändare var något av det bästa man läst i ÖT på länge!

      Radera
  2. Tack kristian för din insändare i öt. Vi ber för dej att du ännu i dessa tider orkar vara en röst i öknen..

    SvaraRadera
  3. Vem är du som i högmod dömer människor och tillrättavisar biskopar. Tror du att du är mer än oss andra och fri från synd?

    Inte ens prästvigd är du...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Högmod, på min ära! Vad är högmod om inte att hävda en sak tvärtemot Guds ord, kyrkans tvåtusenåriga tradition och en förkrossande majoritet av alla kristna på jorden idag? Det, om något, är högmod.

      Radera
  4. Till dig som talar om högmod. Fri från sin synd är den som för den till Jesus. Den som fått möta sin frälsare vill följa Honom. Domen överlämar han att Jesus, men han får en frimodighet att vittna om Honom.

    Så ser jag på Kristian. Han vill följa Kristus både i liv och lära. Tänk hur olika vi ser på saken..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Högmodet är en av dödssynderna. Om Kristian vill följa Jesus lära, borde han nog lära sig ödmjukhet och lämna föraktet mot sina medmänniskor bakom sig.

      Radera
    2. Något förakt för människor har jag inte märkt hos Kristian ens när vi talat enskilt. Läs Jesu verksamhetsledare och se att han talade skarpt och utan den typ som vi menar med " ödmjukhet". Synd är synd och skall som synd förlåtas i en sinnesändring ånger och omvändelse och bättring som man inte ångrar

      Radera
    3. Man skall också överge synden. Är den segt vidlådande skall man ändå medge den som orätt. De flesta känner nog av svaghet mot synden men Rätt Gudstjänst tar bort synden och skulden. Katekesen sade: den kristne ser vad hans synd kostat Frälsaren men gläder sig över Guds Kärlek. I Guds Kärlek sägs synden som synd och Nåden som Nåd. Att skriva om både heteroäktenskapsbrottsbalken och göra homosexuellt samliv t o m kyrklagligt är ju horribelt. Det andra följde på de tidigare tillämpningarna i samhälle och kyrka.

      Radera
    4. Ulrik. Din kommentar 15:46 är oerhört bra. Tack!

      Radera
  5. Kristian,
    Din insändare i ÖT.den 20.1 är bakom betalvägg,vill gärna ta del av den,om du vill publicera den på bloggen.

    SvaraRadera
  6. Kristian skriver: "Med en sådan kristendom där var och en själv väljer, antingen på basen av det egna, grumlade, förståndet... "

    Det är ju exakt vad du själv Kristian gör.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad är skälet för din tro och vad är den???

      Radera
    2. Det var nog en fråga som inte förtjänar ett svar. Eller vad skulle du själv svara? :D

      Radera
    3. Gud har skapat allt och alla Och har i det heliga dopet kallat mig till sitt rike på jorden och gett mig löfte att i tron få frälsning till evigt härligt rent liv. I sin helige Ande har han övertygat mig att Bibeln är fakta och att Jesus Kristus är Herren som i Trons Ande och Ord ger mig syndernas förlåtelse i det blod Guds blod som gjöts till försoning på Golgata. I nattvarden förmedlas detsamma som Gamla Katekesen lär . Det som var synd förr är ännu synd

      Radera
  7. Tack för alla vänliga kommentarer! Ole: Jag ska göra det!

    SvaraRadera