fredag 18 januari 2019

Om avfallets följder

Jag ställde för en tid sedan en fråga i en text jag skrev här på bloggen. Jag undrade vad som kunde tänkas vara det värsta som kan drabba en människa som vänder sig bort från Guds vilja. Det finns bibelord som gör klart för oss att det vanligen blir följder när en människa eller ett sammanhang medvetet går in för att bryta mot Guds goda vilja och hans bud. Men vad är det värsta som kan hända? Jag svarade själv på frågan: Det värsta som kan hända är att Gud slutar sända väckelse och drar bort sin Ande så att människor inte längre kan komma till tro på honom. Då blir följderna inte bara timliga utan eviga. Det är det absolut värsta som kan hända.

Men hur går en sådan sak till? Syns det på något sätt i vår vardag när så sker? Jag tänkte mig att detta kanske skulle vara något som skedde i det tysta, bakom kulisserna och över tid. Men nu visade det sig att det inte alltid behöver vara på det sättet. Det kan också ske på en gång och fullt öppet. Den gångna vecka fick vi ett tydligt exempel på detta.

Den fråga där vi som folk och kyrka prövas idag är givetvis förhållandet till utlevd homosexualitet. Och de senaste dagarna har visat att avfallet är väldigt utbrett. Varken bland lekmän eller bland prästerskapet tåls sanningen längre. Idag fick vi höra att Markus Engström t.o.m. har blivit polisanmäld av en avfallen prästkollega i Åbo. Det här är oerhört skamligt och på samma gång så väldigt följdriktigt. Så här blir det när avfallet tillåts breda ut sig. Guds ords sanningar tolereras inte längre. Och här ska vi inte missta oss! Det är inte Markus Engström som blivit polisanmäld. Det är Guds ord.

Hur som helst. Här har alltså skett ett avfall från Guds ord och Guds uttalade vilja. Och på vilket sätt har detta nu då lett till att Gud slutar kalla människor till omvändelse och tro? Jo, igår kunde vi läsa att högstadiet och gymnasiet i Kristinestad inte längre vill samarbeta med varken kyrkoherden eller kaplanen i församlingen. Alltså inga flera morgonsamlingar och inga skolgudstjänster där dessa två förkunnare får delta. Såg du vad som hände här? Avfallet har gjort att människorna har drivit bort från Guds ords sanning. När så två präster som fortfarande förkunnar lag och evangelium håller fram det som Kristi kyrka alltid lärt – och alltid kommer att lära – om det Gud i sitt ord kallar synd har avfallet gjort att människorna, i detta fall rektorn, reagerar på det sagda och stänger ute dessa två. Vem är det som drabbas av detta? Prästerna som blir utestängda? Nej. Men givetvis eleverna! De får inte längre höra evangeliet genom dessa två präster. Och vilken är orsaken? Att de två prästerna höll fram Guds ord? Nej. Orsaken är givetvis att människorna har avfallit och inte längre tolererar Guds ord. Och så stänger de dörrarna för evangeliet. Således ledde avfallet till att evangeliet tystades och dessa elever inte längre, åtminstone inte i detta sammanhang, nås av Guds kallelse till omvändelse och tro.

Vi människor är så oerhört bra på att ställa till det för oss.  

10 kommentarer:

  1. Eleverna vill inte höra prästerna på grund av deras uttalanden. Detta enligt elevkårens insändare.

    Precis som du säger så har Engström nog ställt till det för sig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Var säger Kristian att Engström har ställt till det för sig ?
      Angående frågan som nu är på tapeten måste jag bara fråga, om jag är kleptoman till min "läggning", är det då helt rätt att jag ska få stjäla utan att ngn ska komma och säga till mig att det är fel att stjäla ? Jag kan ju bli kränkt av sådant !
      Det är exakt samma sak !

      Radera
    2. Anonym 17:42 har rätt. Anonym 16:53 missar helt poängen här. Avsiktligt?

      Radera
    3. Då en kleptoman stjäl min cykel så har det en direkt inverkan, och ja, jag kan faktiskt ryta till.

      Då en okända homosexuella rör sig i min närhet, vet jag inte vad jag förlorar eller går miste om. Jag kunde ju börja skrika vilt runt omkring mig att min cykel är stulen, eller att jag tror nån tänker på perversa könsorgan, men det låter ju lika genomtänkt och smart som då paret i Kristinestad skriver insändare.

      Så, exemplet var riktigt bra, men det gynnade ju tyvärr mig mer än dig, anonym. Ni bör nog jobba på era argument, de är rätt dåliga :-D

      Radera
    4. Guds Ord förbjuder synden oberoende hur vi tror. Dina argument har uppstått utan att du vet vad Lag och Nåd innebär. Många präster gör för folkviljans skull det att de utesluter BIBELN OCH det traditionella förståelsen av Gudsbestämd Lag och Nåd

      Radera
    5. Ulrik kan påstå mycket om mig, men det är ingen sanning. Det är Ulriks inbillning.

      Radera
    6. @Anonym18 januari 2019 18:57
      Trodde du att du var rolig nu ? Signaturen "majlen" i en kommentar på Yle uttryckte det hela bra ! "Och jag skulle inte vilja vara i den prästens kläder på den yttersta dagen då mina förtappade församlingsmedlemmar skriker: det är ditt fel, varför talade du aldrig om vad som var synd?"
      Sug på den karamellen !

      Radera
    7. Enligt Matteus,Markus och Lukas i Bibeln, "den som förleder en av dessa små som tror på mig, för honom vore det bättre att en kvarnsten hängdes om hans hals och han sänktes i havets djup." Allvarliga ord till alla ordets förkunnare !

      Radera
  2. Katekesläran sade förr: lyder ni inte detta (Guds Ord) må ni fördrivas. Nu verkar eleverna vara intresserade av liderlighetens smutsiga dypölar skriver en svag skändad kristen som dock får och vill tro allt Guds Ord och Allsmäktighet

    SvaraRadera
  3. Nå, det är förutsagt att ingen finländare skall hinna resa iväg från straffdomstiderna så bubbla i leran eller sök Trons Ord om försoning. Det är livets viktigaste sak. Vi behöver alla rening. Lycklig den som Nåden har eller får görande skillnad på världen och Guds Rike. Åt ångrande ges Nåd där Rätt predikas

    SvaraRadera