tisdag 29 januari 2019

Bedrövlig läsning

I dagens ÖT ingår två fullständigt bedrövliga insändare - en av Monika Pensar och en av Jan-Erik Nyberg. Jag kan inte tänka mig att någon tar Pensar och hennes skriftliga utdunstningar på allvar. Hon är helt tydligt så förblindad i och av den här frågan att hennes bibelläsning blir till ett enda grötigt försvar för synden. Hon, och andra som fastnat i samma blockering, kunde med fördel läsa t.ex. Chris Caragounis bok "Homoerotik" eller något verk av Robert Gagnon. Men det gör de förstås inte. Det skulle nämligen fullständigt rasera den oerhört ihåliga argumentationen Pensar och hennes gelikar försöker bygga upp.

Detta samma råd gäller förstås också Nyberg. När han skriver att "Bibelns sexualetik handlar om trohet och respekt, inte om homo eller hetero eller något däremellan. De begreppen fanns inte på bibelns tid" svävar han helt iväg i egna fantasier. Som jag har fått konstatera flera gånger i diskussionen under gårdagen: Vårt eget tyckande förändrar inte verkligheten sådan den är. Detta gäller för anonyma tyckare här på bloggen och även för Jan-Erik Nyberg.

Nybergs insändare genomandas i övrigt av en högst svärmisk kristendomssyn där de egna upplevelserna och de egna känslorna får fungera som tolkningsnyckel, ja än värre, att dessa blir viktigare för vår förståelse av verkligheten än Guds ord är. Om vi anammar en sådan kristendom finns det inga gränser för hur galet det kan bli. Människan, hennes förstånd och hennes känslor, kan nämligen aldrig fungera som riktlinje och korrektiv för våra teologiska ställningstaganden och för hur vi ser på livet. Då hamnar vi nämligen in på ett relativistiskt gungfly där allt är möjligt. Ja, förutom då en rätt förståelse av Gud, människan och världen runtomkring oss. Men för Nyberg är detta tydligen inte så viktigt.

19 kommentarer:

  1. Hans lögner och fantasier fortsätter tydligen idag också. Med ett rörigt och osammanhängande blogginlägg som tydligen inte har någon annan funktion är att väcka förargelse, vilket verkar glädja mörkret i hans själ.

    Det finns människor som i kristendomens namn gör stora och viktiga saker för människor. De hjälper fattiga, botar sjuka och står för godheten, ljuset och medmänskligheten i den här världen. Kristian är inte en av dom! Kristian är en sådan som får människor att må illa genom att manipulera, förolämpa, kränka, ljuga... Det är så ondskan arbetar.
    Kristian pratar om sin kyrka och sin religion och sin Gud, men inget av det har någonsin varit hans! Kyrkan, religionen och Gud tillhör ALLA oavsett kön eller sexualitet.

    Om Kristian inte gillar verkligheten, så kan han ju själv lämna kyrkan, istället för att kräva att alla andra ska göra det!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Alltså! Hur blind kan en människa vara? Och dessutom rent av hatisk. Bäste anonym! Ser du inte att det är OMSORG om framför allt de unga som ska växa upp i denna mischmasch av genderideologier och hbt-propaganda som driver det som skrivs här? Och t.o.m. omsorg om de homosexuella! Ja, faktiskt! En dag kommer vi alla att stå inför himlens portar, och tänk vad hemskt om det som står i Bibeln faktiskt skulle visa sig vara sant! Om alla de som förnedrat sina kroppar på ett onaturligt och skapelsevidrigt sätt blir utanför? I dag finns det få som vågar varna för detta. Den här bloggen är en av de få. Så i stället för att skälla ner bloggaren borde du tacka honom och ta varning! Men i stället skäller du på honom, kallar honom för en lögnare och påstår att han är ond.

      Tack och lov finns det ännu tid också för dig att omvända dig.

      Radera
    2. Det fanns inget hat i min text, bara omsorg om mina medmänniskor! Vet inte var du läste in hatet?

      Om Kristian är så säker på att han valt att gå rätt väg, så önskar jag honom all välgång på sin resa.
      Jag och många andra har också valt en väg att gå och den vägen heter "kärlek, jämlikhet och rättvisa". Om den vägen ändå visar sig att olyckligtvist leda till Helvetet, så vet jag åtminstone, att där finns kärlek, jämlikhet och rättvisa!

      Kristian behöver därför inte oroa sig för våra andras själar och hans omtanke behöver vi inte heller. Vi litar på den gode Gudens vägledande hand och kärlek!

      Radera
    3. Anonym 10:15. Du fortsätter att beskylla mig för att ljuga. Ändå kunde du inte ge något exempel på lögner under den förra texten vi diskuterade. Men jag ska ge dig en chans till: Var finns de lögner och fantasier du tycker dig ha hittat i den här texten?

      Vad gäller kyrkan så är den ytterst Guds kyrka. I vilken Guds heliga ord regerar som enda läronorm. I ditt svar 17:49 på anonym 16:30:s kommentar visar du att du kanske inte fullt ut har begripit det här. Den gud du bekänner dig till är helt tydligt inte den kyrkans Herre som uppenbarar sig för oss i Bibeln.

      Sedan tror jag inte riktigt att du heller har begripit varför jag engagerar mig i denna fråga. Anonym 16:30 kommer bra mycket närmare.

      Radera
  2. Jag har gett exempel, men i ditt mörker har du inte kunnat se dem.

    För första gången håller jag med dig till 100%. Du säger att "Den gud du bekänner dig till är helt tydligt inte den kyrkans Herre som uppenbarar sig för oss i Bibeln". När du säger "oss" antar jag att du menar dig själv och dina "anhängare". Jag börjar att bli helt säker på att den Gud du funnit i Bibeln, inte är den samma som jag och de flesta andra kristna har gjort. Ifall vår kristna tro (din och min) hade samma kärna, hade du inte ifrågasatt och tillrättavisat människors barnatro, präster och biskopar... För det har du inte bildning till. Jag är helt säker på att du funnit din alldeles egna Gud. Bra för dig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 10:03. Du har kommit med påståenden och sagt vad du tycker. Det är sannerligen inte samma sak som att visa att jag har ljugit. Så uppmaningen kvarstår: Du har beskyllt mig för att ljuga, bland annat, och klarar inte av att berätta vari dessa lögner består. Svagt!

      Sedan angående det du skriver om "de flesta andra kristna". Nu skämtar du väl? Eller tror du faktiskt att det jag påstår, och du tydligen inte håller med om, skulle vara något annat än vad den kristna kyrkan alltid har lärt om dessa frågor - och som en överväldigande majoritet av dagens kristna på jorden ännu lär? Om det är så illa med din insikt i dessa frågor vet jag faktiskt inte om jag kan hjälpa dig.

      Radera
    2. Kristian, kanske det skulle gå upp ett ljus för dig om jag skrev med metaforer?

      Radera
    3. Jag håller med dej Anonym! Dethär med att tolka Bibeln på ett sätt o kräva att alla ska tycka det är rätt sätt, det går inte. De människor som skrivit Bibeln har ju oxå tolkat det de fått till sig av Gud, o ingen av oss här på jorden vet exakt vad som väntar oss sen. Men en sak är jag fullständigt övertygad om, eftersom jag ofta upplever det själv, är att de våra som finns på andra sidan vill övertyga oss om att de har det bra. Vi är här på jorden för att lära oss saker, o det är exakt kärlek vi ska förmedla. Hur var o när spelar ingen roll. Tids nog är vi på andra sidan o vi kommer inte bli utanför bara pga att vi valt älska fel person eller tolkat Bibeln på olika sätt. Jag tycker synd om de som kämpar med åmgest om att de lever "fel" eller mot Guds vilja. Till dem vill jag bara säga : sluta genast med det. Lev kärleksfullt o med omtanke. Det räcker!!!!! ❤️ / Pia E

      Radera
    4. Pia. Eller hur skulle det vara om vi, när vi märker att vi lever på ett sätt eller tänker på ett sätt som går emot Bibeln helt enkelt skulle omvända oss och sätta tro till det Gud säger i sitt ord och i stället inrätta våra liv och våra tankar efter det? Det har jag fått göra många gånger.

      Radera
    5. Det är ju där vi skiljer oss åt, enligt mig så är jag lika mycket Guds barn o älskad precis som jag är o lever trots att jag inte tycker att bibeln är mitt rättesnöre. Den är så tolkad o omskriven o tolkad igen att det finns inget där i som jag kan tro på rakt av. Men jag förstår att det finns ett behov för vissa att följa den på sitt sätt o det respekterar jag såklart. Men jag som sagt hoppas det inte finns människor där ute som har ångest o känner skuld pga Bibeln o dess innehåll. För åter igen, det är män i åratal som skrivit den boken o tolkat o bestämt vad som får finnas där o inte, och bestämt hur det ska tolkas dessutom. Med vänlig hälsning, Pia E

      Radera
    6. Pia. Du bygger ditt resonemang på en villfarelse. "Den [Bibeln] är så tolkad o omskriven o tolkad igen"

      Det här är en ren och skär lögn. Vi kan följa de bibliska texternas historia ända tillbaka till de ursprungliga manuskripten och därmed se att de texter vi har idag i vår Bibeln är samma texter som en gång skrevs. Under århundraden av kopiering har en del fel smugit sig in, men det är uteslutande fråga om stavfel och typ pronomenersättningar ("Jesus" har blivit "han"). Inga av dessa kopieringsfel har haft någon som helst betydelse för någon lära i kyrkan. Dessutom kan vi idag säga vem som har skrivit de allra flesta av NT:s böcker (ögonvittnen och lärjungar till ögonvittnen) och även ringa in ganska exakt när de har skrivits.

      Visst. Om man vill hitta stöd för det du påstår kan man läsa mindre seriösa böcker i ämnet, men det är bara att lura sig själv. Ergo: Du bygger ditt resonemang och din syn på den kristna tron på falsk grund.

      Radera
    7. Pia E,
      Dina kommentarer har ofta en sympatisk ton och du säjer att du"tycker om att diskutera",det kunde vara till fördel om och när du vill vara med i diskussionen om kristen tro och bibeln att du hade mera elementära kunskaper i ämnet!
      Vill rekommendera för studium,Luthers lilla katekes.Den skrevs av Martin Luther och publicerades 1529.Han hade varit ute i byarna och stötte på en sådan okunnighet om den kristna läran att han skrev sin katekes för att råda bot på okunnigheten.Den trycktes troligen 1544 på svenska.
      Idag verkar det som om okunnigheten i den kristna läran är lika stor som på Luthers tid,och katekesen borde tas till heders och råda bot på okunnigheten är lätt att konstatera när man tar del av kommentarer på denna blogg!
      Med vänlig hälsning.Ole S

      Radera
    8. Ole. Den "sympatiske" Luther var en judehatare och ansåg att judarna var avskum och borde slaktas. Läs på och kommentera när du vet nåt. Tycker du att vi ska ta åt oss nånting vad denna Luther (Lucifer) ansåg om nånting på medeltiden?

      Eflop

      Radera
    9. Eflop,
      Det är meningslöst att föra en diskussion om Luther utifrån
      de okunniga o grova påståenden du gör om reformatorn!!
      Du har inte berättat,är fortfarande intresserad,vilken är din favorit Yul sång?!

      Radera
    10. Ole, läs på och lär lite annat än biblisk rapakalja.

      https://www.hbl.fi/artikel/martin-luthers-morka-sida-ville-drapa-alla-judar-2/


      Här är en favorit Yule låt jag lyssnar gärna på

      https://www.youtube.com/watch?time_continue=36&v=hWRN_PCSGSA

      Eflop (dags för en skidtur)

      Radera
    11. Eflop,artikeln du hänvisade till var ganska balanserad för att vara skriven av en journalist.Staffan Bruun var en av Hbl;s bästa.
      Luther var ingen judehatare eller antisemit som du vill låta påskina.
      När det gäller din Yul låt,är ju som bekant "smaken delad som baken",men den var inte mycket för att hänga i julgranen:-)

      Radera
    12. Ole, hahha du är en lustig en du. Läs böcker samma Luther skrev, han skrev annat än Lilla Katekesen....

      Eflop

      Radera
  3. Jesus frågar,"Skall Människosonen finna tron på jorden när han kommer?" När man läser kommentarer på bloggen de senaste dagarna (ex.anonym 10:03 eller Pia E här ovan)så är det uppenbart att Jesu fråga är relevant och allvarlig och det finns tydligen många möjliga varianter av tro som inte överenstämmer med det Jesus säjer i Joh.14:6 "Jag är vägen sanningen och livet,ingen kommer till Fadern utom genom mig"!Den tron är den enda möjliga och den frälsande tron!
    All hemmagjord tro om himmel och helvete som presenterats här av anonyma kommentatorer är att bedra sig själv och vilseföra andra!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ole. Din analys är fullständigt korrekt.

      Radera